När Mick Jagger tog en selfie framför Picassos berömda Guernica i juni 2022 blev det uppståndelse på sociala nätverk.

Då ansågs det inte tillåtet att ta bilder på det kända museet Reina Sofía i Madrid.

Från den 1 september är det tillåtet för besökare att använda sina mobiltelefoner och fotografera utan blixt och ta selfies framför Guernica och alla andra kända målningar. När Picassos målning som mäter 3,5×7,8 meter hänger andra kända målningar av bland annat Dalí och ”Un mundo” av heliga änglar.

Det var i juni ifjol som Mick Jagger besökte Reina Sofía i samband med att Rolling Stones spelade i Madrid. När han såg Picassos verk kunde han inte låta bli att ta ett foto framför Guernica.

Annons

Museet har även gjort ett förtydligande att det tidigare inte har handlat om ett förbud utan bara en rekommendation som gjordes på grund av att alla besökare ska få se konstverket ostört samt att trängsel ska undvikas.

Det är just mängden besökare som gör att andra stora nationella konstgallerier som Pradomuseet har fotoförbud.

Ansvariga vid El Prado säger att det inte finns några planer på att följa Reina Sofias beslut. Om alla besökare skulle vilja ta samma bild på samma plats vid konstverk som ”Las Meninas”, ”El jardín de las delicias”, ”Los fusilamientos” av Goya eller målningar av Rubens uppstår lätt problem med långa köer.