De allra flesta personer som är registrerade med det spanska sjukvårdssystemet får tillgång till sin sjukjournal och sina recept i flera EU-länder.Det kommer att göra det mycket enklare att få ut sin medicin på resande fot.Sverige befinner sig just nu i en testfas vad gäller möjligheten att få sina mediciner utskrivna för unionens medlemmar. 

Spaniens vårdmyndighet berättade i slutet av augusti att de ska anta ett onlinesystem som ger människor möjligheten att se sin sjukvårdshistorik från andra EU-länder. Det betyder att alla som fått sin medicin utskriven elektroniskt av sjukvårdspersonal i sitt hemland kan hämta ut sin medicin på alla apotek i de EU-länder som är del av projektet. 

På så vis kan spanjorer som besöker andra länder, samt EU-medborgare som befinner sig i Spanien, få ut sin medicin med sitt sjukförsäkringskort. 

Olika regioner och länder – olika faser

Tillgången till tjänsten ser just nu lite annorlunda ut från plats till plats. I Spanien kan den som är registrerad för sjukvård i Andalusien, Aragonien, Castilla – La Mancha, Katalonien, Madrid, Valencia, Galicien, Navarra och Baskien dela sin journal med och få ut sina recept i länderna Frankrike, Portugal, Nederländerna, Luxemburg, Kroatien och Malta. Murcia och Kanarieöarna befinner sig i en testperiod för detta tillsammans med länderna Grekland, Tjeckien och Estland.  

Annons

Den som är skriven hos sjukvården i Andalusien, Aragonien, Kanarieöarna, Kantabrien, Castilla – La Mancha, Castilla och Leon, Katalonien, Madrid, Valencia, Extremadura, Galicien, Navarra, Baskien, Cuenca och Melilla har tillgång till sina recept i Kroatien, Estland, Finland, Polen och Portugal. Asturien och Murcia befinner sig i en testfas för receptdelen av tjänsten där Sverige ingår tillsammans med Italien, Grekland, Ungern, Tjeckien, Irland, Lettland och Litauen. 

Patienter måste skriva på en överenskommelse med den spanska sjukvårdsmyndigheten och därefter blir det upp till regionerna att hålla personernas information uppdaterad.