Sedan forntiden har människan i heta klimat använt redskap för att fläkta sig med.

Till en början i form av just fjädrar eller palmblad. Som dräkttillbehör har solfjädern använts i Europa sedan slutet av 1400-talet, först som en liten flagga eller plym på skaft.

Av Elvira Herrador Quero elvira.herrador@skolan.es (Översättning: Mona Lidman Valdemarsson).

Solfjädern som vi brukar se den idag består av en halvcirkelformad hopvikbar skiva. Denna modell som anses ha uppfunnits av en japan på 600-talet kom till Europa på 1500-talet när spanjorer och portugiser hade öppnat handelsvägarna till Kina och Japan.

Till en början var det ett dyrt och ovanligt föremål. Men snart utvecklades en riktig solfjädersindustri i Spanien och sedan i Italien och Frankrike.

Annons

Solfjädern blev fort ett viktigt tillbehör till kvinnornas utstyrsel och har med tiden också blivit populär bland män.

Användning

En kvinna håller solfjädern i en hand och öppnar den genom att slå ut den med en liten knyck och sedan fläktar hon sig framför bröstet eller halsen. Hennes solfjäder är ofta dekorerad i flera färger och kan vara en dyrbarhet.

Läs mer: Solfjädern – en fläkt som aldrig blir omodern

Mannens solfjäder ska vara enfärgad och mindre. Den öppnas med båda händerna och han fläktar sig framför ansiktet.

Till Syd- och Mellanamerika

Bruket och solfjädrar hade spanjorerna naturligtvis med sig till Syd- och Mellanamerika. När de unga kvinnorna i Puerto Rico skulle gå på fest och dans i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet följde deras mamma eller en annan vuxen person med dem för att övervaka deras uppförande och vakta deras dygd.

En sådan övervakare kallas ”chaperona” och ungdomarna tvingades att uppfinna ett sätt att meddela sig och flirta med varandra utan att ”chaperona” märkte det.

Hemligt språk

Solfjädern kombinerad med gester blev ett hemligt språk för de unga kvinnorna på vilket de kunde skicka korta meddelanden till sina kavaljerer även när de var i kyrkan, på teater eller tjurfäktning.

Detta hemliga teckenspråk som spred sig i spansktalande länder var säkerligen inte detsamma överallt utan det förekom lokala varianter.

Blomstrande industri

Överst till vänster: Ett finger på toppen av solfjädern: Jag vill tala med dig”. Överst till höger. Öppen solfjäder i högra handen framför ansiktet: ”Följ mig!” Nederst till vänster. Stängd solfjäder nära hjärtat: ”Jag älskar sig!”. Nederst till höger. Öppen solfjäder över läpparna: ”Kyss mig!”

Medan tillverkningen av solfjädrar nu har upphört i de flesta länder lever den kvar i Spanien vilket klimatet säkert har bidragit till. I Valencia finns idag en blomstrande industri för solfjädrar som exporteras till hela världen.

Utseendet på solfjädrarna varierar mycket. Man kopierar och inspireras av gamla modeller men skapar också nya moderna mönster.

Den enda hantverksskolan, som idag undervisar i framställning av artistiska solfjädrar finns i Cádiz. Här har man för första gången i historien modifierat formen på den hopvikbara solfjädern.

Locka eller svalka

Och idag kan en kvinna fortfarande använda en solfjäder för att locka eller bara för att svalka sig, lite kokett.

Varför inte vänja sig med att använda en solfjäder för att lindra värmen och njuta av gracen i solfjäderns rörelse?

Dessutom kan det vara en avledande syssla för den som vill sluta röka.

Så om du bor i Spanien bör du alltid ha en solfjäder till hands. Men det är bäst att du är medveten om vilka signaler du sänder ut.

Överst till vänster. Öppen solfjäder över vänstra örat: ”Avslöja inte vår hemlighet”. Överst till höger. Stängd solfjäder fram och tillbaka mellan händerna: ”Jag hatar dig!” Nederst till vänster. Stängd solfjäder bakom huvudet: ”Glöm mig inte!” Nederst till höger. Stängd solfjäder bakom huvudet och pekfingret utsträckt: ”Farväl!”