I februarinumret berättade Svenska Magasinet om hur den spanska befolkningen har vänt Medelhavsdieten ryggen för att i stället inta snabbmat på stående fot. Nu har den första nationella kostundersökningen genomförts. Den visar en överdriven konsumtion av protein och fett och låg konsumtion av frukt och grönsaker Av Ola Josefsson
Övervikt och fetma har blivit ett allt större problem bland den spanska befolkningen. 56 procent av de vuxna och 27 procent av barn och ungdomar har övervikt och fetma. En obalanserad kost får konsekvenser, visar undersökningen. Det är framför allt ett stort intag av rött kött, läsk och kakor samt att 46 procent av spanjorerna lever ett stillasittande liv som gör att vikten ökar.
3.000 personer ingår i undersökningen Encuesta Nacional de Ingesta Dietética Española (ENIDE) för 2011. Roberto Sabrido som är president i föreningen för livsmedelssäkerhet, Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN).
Enligt Sabrido har inte den spanska befolkningen ett överdrivet intag av kilokalorier. Det ligger på 2.482 och rekommendationerna ligger på mellan 2.550 till 2.6000 beroende på individens fysiska aktivitet.
Problemet är att 40 procent av intaget kommer från fett och 16 procent från protein. I genomsnitt konsumerar varje spanjor 164 gram kött varje dag inklusive korv. Den genomsnittliga konsumtionen av olja och fett är 35 gram per dag. 35,5 procent av befolkningen äter animaliska fetter och då i synnerhet smör. 85 procent uppger att de i första hand använder olivolja. Enbart 41 procent uppger att de äter kolhydrater regelbundet i form av pasta och spannmål.
Och trots att Spanien är ett land med fantastiska möjligheter till färska grönsaker och färsk frukt så gott som hela året äter endast 37 procent av spanjorerna frukt varje dag. 43 procent äter grönsaker varje dag.
En annan faktor som bidrar till ökad vikt bland befolkningen är att mellan 28 till 30 procent konsumerar bakverk som kakor eller churros (friterade majsringar) varje dag. Och det är männen i åldern 18 till 24 år som ligger i topp här med 51 gram per dag.
Bland drycker ligger alkoholhaltiga drycker på fjärde plats efter bland annat mjölk (210 gram). Konkret så dricker medelspanjoren 147 milliliter alkohol dagligen vilket är en halv ”caña” per person och dag. Enligt organisationen AESAN är det inte oroande men konsumtionen är högre i Spanien än i USA och Frankrike. Bland drycker kommer läskedrycker på femte plats med 123 milliliter dagligen.
Spanjorerna äter 3,8 portioner fisk i veckan vilket anses följa rekommendationerna på tre eller fyra i veckan. 47 procent av befolkningen väljer att äta ute två till åtta dagar under en månad. 20 procent väljer att äta ute 9 till 22 dagar i månaden.
Dåliga matval och ett stillasittande liv kännetecknar 20 procent av ungdomarna visar undersökningen. Ungdomar mellan 18 och 24 år äter 140 gram frukt jämfört med 255 gram bland de mellan 45 och 64 år. Ungdomar äter även mindre grönsaker, 244 jämfört med 302 gram bland vuxna samt mindre fisk, 72 mot 100 gram. Ungdomar äter däremot mer kött, 176 gram jämfört med 156 gram bland vuxna.
”Vi måste öka medvetenheten kring övervikt och fetma bland ungdomar mellan 18 och 24 år”, kommenterar Roberto Sabrido undersökningen.