Jag blir berörd när jag ständigt får höra lärares, föräldrars och barns förtvivlan om sin maktlöshet. Många föräldrar som jag har mött är frustrerade över sin situation och många börjar tvivla på sitt föräldraskap Alla föräldrar tvekar någon gång på om de uppfostrar sina barn rätt. Jag ställer mig frågan, hur är det att vara förälder och vilket ansvar har de?

Alla föräldrar väljer olika metoder, råd och tips för att uppfostra sitt barn. Vissa behöver stöd och hjälp och andra vet exakt hur de ska göra. För vissa föräldrar kan kunskap, information och tips vara svaret på deras frågor. I denna debattartikel tar jag upp min filosofi, om vad jag anser är en del av uppfostran. Med min arbets- och livserfarenhet som socionom och mamma till två tonåringar vill jag ge min syn på hur viktigt det är att sätter gränser och om hur man ger sitt barn ansvar. Genom denna debatt vet jag att du som förälder kan skapa en harmonisk och glädjefull relation till ditt barn.

Föräldrar och Barn
Föräldrar vill gärna hitta lösningar på de konflikter som uppstår mellan dem och deras barn. Barn lär sig i tidig ålder att acceptera tjat. Vill man inte att ens barn tjatar, är det viktigt att vara bestämd om vad föräldern vill, sätt gränser, ge ansvar och bekräfta så att barnet hittar sin egen vilja.
Vissa föräldrar vågar inte konfrontera sina barn. Det är inte för att de inte har lust, utan för att många lägger sin energi på att acceptera vad barnen vill, samtidigt som de går och funderar om de har gjort rätt. Många föräldrar litar på sina barn, men de kan inte säga Nej. Min filosofi är att föräldrar bör våga säga ifrån och stå för det som de vet är rätt! Det är det som är konsten, att säga Nej!
Alla barn hittar någon gång på en ursäkt för att få sin frihet och sina behov tillfredställda, likaså föräldrar. Att inte hinna med båda delarna kan leda till att förälder tappar kontrollen, man blir lätt arg, skriker, slår och bråkar med sitt barn. Ansvaret blir för stort. Sedan rinner skuldkänslor över och man får dåligt samvete. Man vill inte misslyckas med sin föräldraroll.

Vem har det största ansvaret för barnen?
Alla parter har sitt ansvar, föräldrar, barn, skola och samhället, men det största ansvaret finns hos föräldrarna. Det är föräldrarnas ansvar att få barnen att själva sträva efter det som är svårt att få eller göra. Många föräldrar vill att ens barn ska kunna möta motstånd och hantera besvikelser, men vågar inte, de tror att de gör fel. Om föräldrar sätter gränser och ger barnen trygghet, blir barnen starka och kan senare i sin vuxenvärld ta ansvar för sitt liv.
Skolan utgör en viktig del i barnens utveckling. En bra kommunikation mellan föräldrar och skola, får föräldrar en möjlighet att följa sina barns utveckling och dessutom kunna hjälpa sina barn i tid innan det är för sent. Med hjälp av skolans samverkan får föräldrar en chans att bygga upp tillit till sina barn.

Hur ska man göra sitt barn ansvarsfullt?
Att bli ansvarsfull kräver ett vist mod, det fordras en massa kraft och föräldrar ger det genom att ställa upp för sina barn. Låta dem vara delaktiga i skötseln av hemmet, i skolan och i samhället. Det är inte bara bra för deras utveckling, utan även för att stärka självkänslan. Det är ett sätt att visa dem tillit, barn behöver veta att föräldrar litar på dem när de klarar vissa saker som de självmant ska göra.

Föräldrar som sopar undan och gör det lätt för sitt barn, visar inte det verkliga livet för dem. Det är i sig inte negativt att föräldrar vill göra allt positivt för barnen, det visar en engagerad förälder. Men barn som inte får lära sig ta ansvar för sitt handlande och möta motstånd, kan senare i livet inte hantera svårigheter, ha tålamod och respektera sina medmänniskor.

Vad kan vi lära oss av detta?
Att som förälder ge barnen en chans att upptäcka sina svagheter och därefter kämpa för att bli starka. Att vara för goda mot sitt barn betyder inte alltid att det är för barnets bästa, utan barn behöver lära sig möta konflikter för att senare i vuxen världen hantera den.

Nahida Gibbo Jansson, Socionom