Trogna läsare har nog redan upptäckt att jag upprepar mig. Växter återkommer. Ni får ha överseende. Ett sätt att undvika problemet är att ni skickar in bilder som ni vill ha med i Floran. Välkomna. Text/Foto: Lennart Ekman
e-post: lennartekman@hotmail.com

Tomat (Solanum lycopersicum)
Inkaindianerna kallade det här bäret för tomatl. Linné förde tomaterna till samma släkte som potatis och nattskatta och gav dem tillnamnet lycopersicum, vargpersika. När man insett att man kunde äta frukterna blev de populära, speciellt när de fick det uppeggande namnet kärleksäpplen.
På YouTube kan ni beskåda La Tomatina, den otroligt kladdiga tomatfesten i Buñol, som nog kan göra vem som helst allergisk mot tomater. Väldens största tomat – rekordet ligger på 2,52 kg.

Majs (Zea mays)
Jag lyckades fånga en majskolv med den tjusiga tofsen av pistiller. Ståndarna sitter högst upp på växten och allt är klart för självpollinering. Varje pistill leder till de blivande majskornen. På YouTube finns en liten film om det hela: Maize Male and Female Flowers description with subtitles.
När majs blev populärt som billig och ofta enda föda bl a bland inbyggare i det blivande USA drabbades de av pellagra, brist på vitamin B2. Man kallade det Kolumbussjuka.

google_ad_client = ”ca-pub-4108016601726900”;
google_ad_slot = ”4324319218”;
google_ad_width = 728;
google_ad_height = 15;

Annons

Opievallmo (Papaver somniferum)
Passande nog omgavs Morfeus, sömnens gud, av opievallmo. Opium, som kan omvandlas till morfin, heroin och codein, får man av de omogna fröhusen. Man kan lugnt använda vallmofröna i matlagning. Dock serveras inte vallmofrö i fängelser då de kan ge utslag vid narkotikakontroller.
1830-1860 rasade opiekrigen mellan Kina och bl a England. Kina ville ha ensamrätt på exporten.
1898 lanserade läkemedelsfirman Bayer hostmedicinen heroin men drog tillbaka den efter 10 år.

Olivträd (Olea europea)
Det var romarna som hade med sig olivträdet till Spanien. Hos dem var det helgat till fredgudinnan Pax. Vi hörde ju om duvan med olivkvisten redan i skolan och vi hörde berättas om Oljeberget och olivlunden Getsemane. I Tutankhamons grav hade man lagt ner en olivkvist. I påskprocessionerna bär man olivkvistar. Vi ser olivkvistar internationellt på hög nivå. De ingår nämligen i FN:s emblem.
Ni kan studera de olika momenten i hur man gör olivolja på YouTube. En film visar hur man gör olja för hemmabruk: Hacer aceite oliva casero.
På grund av den torra sommaren ligger i år olivskörden på 1/3 av det normala.