Mulet och snöblandat regn. Eller att en kväll på krogen kostar en mindre förmögenhet. Eller att världsläget förändrar människors inställning var de önskar bo.

Det finns flera skäl att köpa en bostad utomlands.

Faustino VII är inget vin man höjer på ögonbrynen åt. Det kostar runt fem euro i butiken i Spanien. Däremot höjer vi på ögonbrynen åt priset hos O’Learys i Sverige: 495 SEK!

Det är en ganska liten sak i det hela som knappast betraktas som livsavgörande att ett enkelt bordsvin i Spanien kostar nära en 500-lapp i Sverige. Men för den som vill unna sig en kväll på krogen i en gråtrist vardag så känns det.

Annons

Det som lockar med livet i Medelhavsklimat är värmen och ljuset oavsett om vi befinner oss i Spanien, Frankrike eller Italien. Lägg till det okomplicerade livet att kunna ta en lunch bestående av vällagad inhemsk husmanskost och vin. Och vinet kostar inte 119 SEK per glas.

Mörka moln

Ett förändrat geopolitiskt världsläge innebär mörka moln som bidrar till ett nyvaknat intresse för bostad i Spanien. Den danska underrättelsetjänsten gör bedömningen att ett ryskt anfall mot Nato är att vänta inom tre år.

Vi märker att folk numera nämner flera skäl till att flytta utomlands, menar Björn Simonsson, VD för arrangören Fair Media International AB.

Om det tidigare var det varma klimatet som var huvudskälet till att svenskar köpte boende i utlandet så finns nu fler skäl.

– Vi märker att folk numera nämner andra anledningar till att flytta som att folkhemmet börjar gå på knäna, social otrygghet, polis, försvar och att folk inte får det de förväntar sig längre i Sverige, menar Björn Simonsson, VD för arrangören Fair Media International AB.

Vad händer med Nato om Donald Trump kommer till makten igen? Det finns många frågor som bidrar till hur man vill ha sin framtid och var man ska bo.

Sveriges närhet till Baltikum och Ryssland och vapenskramlet kan få folk att lämna landet och sätta ner sina bopålar utomlands. Spanien och Portugal är EU-länder som ligger på tryggt avstånd västerut.

Det har svängt

3.621 besökare kom till Kistamässan. Mellan besöken hos utställarna blev det tid för fika och eftertanke

Den som besökte Kistamässan och bostadsmässan Köpa Hus Utomlands den 17 och 18 mars kunde snabbt märka att det har svängt jämfört med fjolårets stiltje.

Det talas om räntesänkningar, dämpat inflationstryck och en krona som har stärkts mot euron (11,22) vilket bidrar till att svenskarnas intresse för bostadsköp i Spanien är på väg tillbaka.

Samma dag som mässan öppnade toppade Dagens Industri med ”Börsfest (nästan) överallt”. Det rapporteras om att höstens börsuppgång håller i sig och att världens börser sätter nya rekord. AI-eufori och konjunkturoptimism råder. Det finns en förväntan om räntesänkningar som har skapat dagens börsrally, rapporterar tidningen.

Inflationsnedgång

När vice riksbankschefen Martin Flodén blev intervjuad i Svenska Dagbladet några dagar efter mässan kunde vi läsa att inflationen fortsätter att gå ner. Men räkna inte med jättesnabba räntesänkningar.

Chefen för spanska turistrådet i Stockholm (Oficina Española de Turismo), Milagros Montes López, besökte Svenska Magasinets monter.

Flera svenska storbanker tror att Riksbanken kommer att sänka räntan vid flera möten i rad när banken väl börjar sänka räntan senare i år. Nordea tror på flest sänkningar. Banken tror att Riksbanken börjar sänka räntan i maj och att den vid årets slut landar på 2,50 procent – jämfört med 4 procent idag.

-Detta är saker som påverkar människors köplust inte minst när det gäller fastigheter kring utlandsboende, menar Björn Simonsson.

Även om inflationstrycket har dämpats något i Sverige finns det fortsatt risker. En är om kronan försvagas, vilket gör svensk import dyrare. En annan är om geopolitiska spänningar som redan lett till att internationella fraktpriser har stigit håller i sig. Ytterligare en risk är företagens prissättningsbeteende.

Supernöjda

Bland 40-talet utställare i Kistamässan var det positiva vibbar efter årets första bostadsmässa.

– Vi är supernöjda. Det har gett resultat över förväntan med 100 intresseanmälningar, säger Katja Rise Carlqvist, fastighetsmäklare och ägare till Homenetspain som medverkade vid Köpa Hus Utomlands för första gången.

– Att möta människor ansikte mot ansikte vid en sådan här mässa i Sverige är oslagbart. Det finns tid och besökaren behöver inte känna stress och det ger förtroende.

Katja Rise Carlqvist berättar att objekt som lägenheter med två sovrum är mest efterfrågade. Följdfrågan blir ofta vilka möjligheter det finns att hyra ut, vilket är ett sätt att finansiera köpet.

– Det blir allt fler som frågar efter en finca eller ett ställe på landet. Drömmen är att ha egen odling och leva nära naturen.

Snittpriset på objekten ligger på cirka 500.000 euro. Det finns objekt från 200.000 euro.

Med ökat intresse minskar också antalet objekt. Det är en orsak till att mäklarna söker de som vill sälja och sitter på ett bra objekt.

– Vi är mer aktiva än tidigare på att leta säljare. Förut lade vi all kraft på att hitta köpare.

Relevanta besökare

Peter Fallström, Roger Holmgren och Layna da Silva jobbar för Svensk Utlandsförsäkring som är en del av Varsam Försäkring.

– Det är relevanta besökare och vi får fler och fler kontakter. Just försäkringsfrågor är en viktig bit och vi erbjuder olika försäkringar till svenskar som är skrivna i Sverige och har semesterbostad i Spanien.

Många har svårt med språket. Att då få de spanska försäkringsvillkoren på svenskar underlättar.

– Vid skador sänder Home serv ut en besiktningsman som i sin tur skickar ut hantverkare för att laga skadan. Vi hanterar upp emot en miljon skador och kunderna är nöjda, säger Peter Fallström.

Vet vad de vill

Robin Hamberg och Tove Karlsson jobbar med Motala Sjöstads Europaflytt AB.

– Vi märker att de som kommer till oss vet vad de vill. De som besöker en mäklare har ett visst intresse av att köpa. När de kommer till oss är köpet klart, de vet vad de vill. Vi är det sista steget innan bohaget ska till Spanien.

Just nu är det ett generationsskifte på Spaniensvenskarna. Medan vissa flyttar dit återvänder andra till Sverige.

– Det är ungefär 50-50 i procent, säger Robin.

Motala Sjöstad har personal på plats som utför flyttbesiktning. Lagerlokalerna ligger på Algarvekusten i södra Portugal och i Spanien finns de flesta kunderna i Fuengirola-Marbella-området.

– Efter pandemin har fler barnfamiljer kommit med föräldrar som utför sitt arbete hemifrån, berättar Robin Hamberg.

Marknad som växer

Folke Särnmark vid mallorcahouse.com har varit med sedan Köpa Hus Utomlands startade 2003.

– Jag brukar säga att vi jobbar med den lilla internationella marknaden. Även om genomsnittet i Spaniens gigantiska bostadsmarknad backar växer i regel vår lilla marknad alltid. Den lever sitt eget lilla liv. Men visst, ekonomiska kriser som den 2008 påverkar även oss.

Mellan 5.000 och 6.000 svenskar har anknytning till Palma de Mallorca. Vissa bor där året om medan andra är där under kortare tider på året.

– Området mellan Porto Cristo, Manacor, Felanitx och Ses Salines på sydöstra delen av Mallorca har många fina objekt som lockar köpare.

– Ett annat område som kommer är jordbrukslandskapet på norra delen av ön vid Sa Pobla och Santa Margalida och närheten till Muro-stranden, tipsar Folke Särnmark.

Costa Cálida

Pelle och Inger Pilo säljer för PP Homes & Resorts AB. De säljer främst objekt på Costa Blanca eller på uppstickarna en bit söderut som Costa Cálida och Costa de Almería. Tidigare var de agent åt bostadsjätten MASA International.

– Våra objekt ligger i huvudsak i Torre de la Heradada, söder om Torrevieja på väg ner mot Murciaregionen och i San Pedro del Pinatar i Murciaregionen eller det som räknas till Costa Cálida.

Parhus eller det som kallas för bungalows och radhus ligger på 209.000 euro (66 kvm) eller en bostad i villakaraktär kostar 425.000 euro (152 kvm).

Livsklockan

3.621 besökare kom till Kistamässan och årets första Köpa Hus Utomlands. Det första Spanienseminariet var fullsatt. Det var 60+:are i första hand.

Många kommenterade besöket med att det känns som att det är dags att göra slag i saken. Livsklockan tickar på.

– Det gäller att komma till skott med saker och ting. Ska vi vänta fem år till, eller ska vi slå till. Det här handlar om hälften hjärna och hälften hjärta. Vad vill man? Vill man ge sig själv en belöning i livet med att äga något utomlands och kunna njuta av livet och leva nu. Men det går inte att komma ifrån att tiden går, säger Björn Simonsson avslutningsvis.