Det moraliska träsk som PP och PSOE lett Spanien in i kommer med all säkerhet att sätta sin spår för lång tidframåt. Situationen, som den är idag, beror givetvis på att två politiska partier i princip har haft monopol på makten alltsedan det första valet. Av Hans G

Alla har en drös skelett i garderoben och därför ingen större ambition att rensa rent. Att oärliga och skrupelfria politiker har skapat en gangsterkultur där fiffel och båg har blivit livsluft blir inte lätt att råda bot på. Så välkomna Podemos.

Nu när jag ändå är igång och gnölar tar vi en svängom med byråkratin också. Där är det kommunerna som är dö-köttet. Oavsett vad som beslutas på riks-och regionnivå så är det i sista änden kommunerna det hänger på. Och där härskar byråkratin. All byråkrati är givetvis rigid. Det ligger i sakens natur. Man rättar in sig i ledet, gör man ett avsteg från det bestämda, till exempel tar ett eget initiativ, så kollapsar hela systemet.

Byråkrater är mer eller mindre desamma var man än hamnar i världen. Det viktigaste för dem är att inte anpassa sig till verkligheten och att inte göra mer än vad som absolut krävs. Om kartan inte stämmer med verkligheten så är det kartan som gäller. Så det så.

MIN sambo, Annika, har i många år arbetat med att bygga om, bygga till och renovera hus och lägenheter. Det innebär att hon sökt bygglov i ett antal kommuner på Costa del Sol. Den gemensamma nämnaren är att det inte finns något gemensamt.Alla kommuner har olika system, olika blanketter och olika avgifter. Att man skulle försöka samordna, trots att man ligger så tätt att man kan kasta sten på varandra, är inte att tänka på.

Om man mot förmodan skulle lyckas med ett samordningsprojekt blir resultatet bara sämre än vad det var. Endesa, elbolaget, är tveklöst det företag som ligger i topp på oduglig-listan. Var de anställda kommer ifrån är svårt att säga. Ett anställningskriterium är definitivt döv-stumhet och en framskriden senilitet. Att få ett besked från dem i något som helst sammanhang är lika givande som att tro på tomtar och troll.

Men nu har Endesa börjat få konkurrens. Jag trodde aldrig att man skulle få uppleva den dagen. Att Endesas inkompetens och obefintliga kundservice skulle kunna matchas av någon annan företeelse. Vi skriver ju trots allt 2014 och våra trofasta politiker har lovat, på heder och samvete, att de skall förenkla livet för oss vanliga medborgare. Men nu har motsatsen hänt.

EN del kommuner på kusten har kommit på den briljanta idén att man skulle kunna spara pengar om man bildade ett gemensamt företag som skulle syssla med uppgiften att se till att vattenförsörjningen fungerar. Och givetvis skicka fakturor. Namnet är Acosol och det är en riktig kökkenmödding. Har man hamnat i det träsket, och det är man än så länge tvungen till, något alternativ finns inte, så är det inte lätt att kravla sig upp till ytan. Ett litet exempel. Härom dagen var Sambon inne på banken för att betala sex olika fakturor för en klient.

Hon fick bara betala två!

Nej, det är inget april-skämt. Skälet var att fyra fakturor var ett par dagar för gamla. Så det vara bara att dra sig tillbaka och påbörja den mödosamma uppgiften att få nya fakturor från Acosol. Bortsett från företag i de gamla öst-staterna, som ju inte kunde gå vare sig med vinst eller förlust, så har det för första gången i världshistorien dykt upp ett företag som inte är glada för att få betalt, oavsett om fakturan är bäst-före eller inte. Jag säger då det, outgrundliga äro Herrans vägar och än outgrundligare är det i vårt kära Spanien.

PS.
Grattis till Felipe förresten. Det skall väl bli lattjo-lajbans att leka kung.

Saludos amigas/os
Må väl och ta hand om er.