Chili är en mycket populär krydda, känd för sina medicinska och hälsofrämjande egenskaper. Av ​Daniel Kelly (UK) och Åsa Werkell (SWE) som odlar chilis på en lantgård utanför Estepona där de även har en gårdsbutik som är öppen under helgerna. De har hemproducerade chiliprodukter: chilisåser, chilisalt, torkad chili mm. De säljer även plantor och färsk chili från mars till november. Åsa har telefon 633 508 384
november. www.scorchedearthchillifarm.com

Chilifrukten tillhör familjen Solanaceae, av släktet Capsicum. Capsicum annuum heter den på latin och kallas på svenska spansk peppar.

Några andra gemensamma medlemmar i familjen Solanaceae är tomat, aubergine, potatis. Det finns många olika sorters chiliplantor, och många växer som buskar och kan bli en meter höga.

Chili har sitt ursprung i Central Amerika där den använts som viktig krydda i mexikansk mat under århundraden. Christopher Columbus var en av de första européer som upptäckte chilin i Västindien och kallade dem för ”peppar” eftersom de, precis som vanlig peppar, hade en kryddig, varm och stark smak.

Annons

Läkaren Diego Álavrez Chanca följde med Columbus på andra resan till Västindien 1493 och tog med sig chilin tillbaka till Spanien. Dr Álavrez Chanca skrev om de medicinska effekterna redan 1494.

Idag odlas chili peppar i stor delar av världen som en viktig kommersiell gröda. Chili busken eller plantan bär blommor som utvecklas till frukt av varierande storlek, form, färg och spets. Dessutom varierar den heta styrkan mycket, från milda köttiga mexikanska paprikor till eldiga Naga Bhut Jolokia Chili(Ghost Chilli) från den indiska kontinenten. Hettan i chili mäts i ”Scoville-värmeenheter” (SHU). På Scoville-skalan är en söt paprika 0, en jalapeño-peppar runt 2 500-4 000 enheter och mexikanska habañeros kan ha 200 000 till 500 000 enheter.

Chilis skördas både gröna, eller när de når full mognad och torkar på själva växten. De används färska eller torkade i matlagning och tillagning av kryddiga såser.

Kemiska föreningar
Chili peppar innehåller en imponerande lista över växtbaserade kemiska föreningar som är kända för att ha sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande egenskaper. Chilies innehåller capsaicin, vilket ger dem starkt kryddig, skarp karaktär. Tidiga laboratorieundersökningar på experimentella däggdjur har visat att capsaicin har antibakteriella, anti-cancerframkallande, analgetiska och anti-diabetiska egenskaper. Det har också visat sig minska LDLkolesterolnivåerna i fetma.

Färsk chili peppar, röda och gröna, är en rik källa till vitamin C.
Vitamin C är en potent vattenlöslig antioxidant, viktig för kollagen syntesen i människokroppen. Kollagen är ett av de viktigaste strukturella proteinerna som krävs för att upprätthålla integriteten hos blodkärl, hud, organ och ben.
Chili innehåller även andra antioxidanter, såsom vitamin A, och flavonoider som β-karoten, a-karoten, lutein, zeaxanthin och kryptoxantin. Dessa antioxidant substanser i capsicum hjälper till att skydda kroppen från skadliga effekter av fria radikaler som genereras under stress, sjukdomstillstånd.
Chilies innehåller även en bra mängd mineraler som kalium, mangan, järn och magnesium samt den kemiska föreningen, capsaicin. Capsaicin och dess samföreningar används vid framställning av salvor, gnider och tinkturer för deras astringenta, mot irriterande och analgetiska egenskaper samt produkter som använts vid behandling av artritisk smärta, post-herpetisk neuropatisk smärta och ömma muskler.

Chilis är också bra i den B-komplexa gruppen vitaminer som niacin, pyridoxin (vitamin B-6), riboflavin och tiamin (vitamin B-1). Chili Peppers är tillgängliga året runt i välsorterade livsmedelsbutiker och på marknader, antingen i färsk, torkad eller pulverform. Leta efter färsk chili med lysande färg (grön, gul, orange, röd) med stjälk, hälsosam och kompakt. Undvik de med fläckar eller om de är mjuka för de kan vara påverkade av mögel.
Förvaras kallt
Väl hemma förvaras de i kylskåpet (10 grader är idealiskt) i en plastpåse eller box med hål, då håller de sig färska i ungefär 1-2 veckor. Helt torkade röda chilis kan förvaras i rumstemperatur på en sval, mörk plats, i lufttäta behållare under många månader och kan malas till ett pulver med mixer/kvarn vid behov. Om du vill köpa torrt chili pulver istället, välj då äkta, autentiska märkesvaror. Pulveriserad chili peppar ska förvaras på en sval plats i en lufttät behållare.

Chili peppar innehåller capsaicin, vilket ger en starkt kryddig, skarp karaktär. Capsaicin, när den ätas, orsakar allvarlig irritation och brännande känsla mot mun, tunga och hals.

Att äta yoghurt, glass eller dricka mjölk bidrar till att minska den brinnande smärtan genom att capsaicinkoncentrationen späds ut och förhindrar kontakten med slemhinnor. Drick INTE vatten, det gör det bara värre. Undvik att röra ögonen om du har chili på fingrar.

Fakta:
Chilin har otroligt höga nivåer av vitaminer och mineraler. Bara 100 g ger (i% av rekommenderat dagsbehov): 240% av vitamin C (askorbinsyra), 39% av vitamin B-6 (pyridoxin), 32% av vitamin A, 13% av järn, 14% koppar, 7% kalium, och inget kolesterol!!!