Snart är det nästan ett helt år sedan dom första COVID-19 restriktionerna började. Under de senaste 12 månader har vi tvingats att spendera mycket tid hemma vilket har gjort att många av oss inte fått lika mycket frisk luft eller motion som vanligt. Av Victoria Walter

Nu är det dags att börja träna lite och sätta fart på musklerna! Med tusentals YouTube videos och webbsidor om alla möjliga olika övningar kan det vara svårt att veta var man ska börja. Därför har jag sammanställt några övningar som är lätta att göra hemma och inte kräver extra utrustning. Träningsmatta rekommenderas för golvövningar för att undvika skador från hårda golv. Håll till utomhus eller öppna alla fönster.

Övningar på golvet

Bencirklar
Stå på händer och knän på träningsmattan. Spänn stora sätesmuskeln och lyft ett knä 10 cm från golvet. Börja med att rita cirklar i luften med benet medurs i 20 sekunder och moturs i ytterligare 20 sekunder. Din fot är din penna. Upprepa med andra benet. Denna övning är utmärkt för både lår och höfter. Om du känner att övningen tar hårt på dina knän, kan du lägga en kudde eller rullad handduk under för extra stöd.

Annons

Mage
Lägg dig på rygg på träningsmattan med händerna bakom huvudet. Håll huvudet lite upp från mattan och använd dina magmuskler för att lyfta benen. Sträck ut ett ben och dra upp det andra och dra ner motsatt armbåge för att träffa knäet, växla ben till den andra sidan som om du cyklade. Upprepa under 30 sekunder. En enklare variant av övningen är att endast utföra benrörelser. Övningen hjälper till att stärka magen och andra kärnmuskler. Kom ihåg att engagera din mage annars riskerar du att tappa balansen och skada ländryggen.

Stående övningar

Sida till sida
Stå upp med benen separat, en axelbredd från varandra. Flytta din vikt åt ena sida, böj knäet och luta dig ner med ryggen neutral och höften bakåt. Håll det andra benet rakt. Håll positionen i några sekunder och kom upp igen. Repetera på andra benet och gör övningen i 30 sekunder. Denna övning tränar lårmusklerna och stärker benen.

Hopp & klapp
Stå med armarna utsträckta åt sidorna och benen separat i axelbredd. Hoppa in med benen medan du drar in armarna så att dom möts framför dig. Klappa gärna ihop händerna. Hoppa ut igen och sträck ut armarna igen. Repetera i 30 sekunder. Denna övning höjer pulsen och är bra konditionsträning för att sätta igång hela kroppen.

Armcirklar
Stå normalt och låt armarna hänga rakt ner utsträckta. Börja med att göra cirklar framåt med armarna i 20 sekunder sen bakåt i ytterligare 20 sekunder. Storleken på cirklarna kan du variera Övningen hjälper för att röra på och stärka hela armen och axeln.

Armhävningar mot vägg
Stå framför en vägg med armarna rakt framför dig och kroppen i vertikal position. Håll händerna platta mot väggen och luta dig framåt medans du böjer din armbågar. Använd dina arm- och bröstmuskler för att lyfta upp din kropp tills armarna är rakt utsträckta igen. Repetera i 40 sekunder. Övningen hjälper till att stärka armar och bröstmuskler.

Tipset
Bästa tiden att träna är på eftermiddagen ungefär 2-3 timmar efter lunch. 1 timme av träning varje dag i 2 veckor kan ha ett underbart effekt på din styrka och hälsa. Daglig träning kan hjälpa dig slappna av och somna fortare på kvällen.