Östrogen är en av de ”kvinnliga” hormoner som bildas i våra äggstockar från puberteten fram till dess att vi kommer in i klimakteriet. Av Doktor, gynekolog Ilona Barnard, Clinica Fertia +952 592 323
Östrogen ansvarar för att äggblåsor växer till i äggstockarna och att vi får bröst och kvinnliga former. Efter klimakteriet sjunker nivåerna väldigt lågt. Då kan vi få besvär som svettningar, värmevallningar, sömnstörningar, humörsvängningar, depression, hjärtklappning och även ökad ledvärk. Slemhinnorna i slidan blir torrare, eftersom de är helt beroende av östrogen. Detta kan leda till sveda, samlagssmärta, infektioner och även påverkan på urinvägarna med trängningar, urinläckage och infektioner.
Problemen i underlivet kan avhjälpas med vaginalt östrogen, som är helt riskfritt. En låg dos östrogen i slidan, i form av slidpiller, kräm eller helst en silikonring som ligger i slidan och utsöndrar en låg dos östrogen kontinuerligt. När det gäller övriga symtom behöver man använda tabletter, plåster, gel eller spray som innehåller östrogen. Symtomen brukar då lindras effektivt. Dessutom har östrogenbehandlingen en gynnsam effekt på våra blodkärl, vilket innebär att behandlingen minskar risken för hjärtinfarkt och stroke med ca 50%. Östrogenbehandlingen ger också 50% minskad risk för tjocktarmscancer, den näst vanligaste cancern hos kvinnor. Totalt sett minskar vår dödlighet med ca 45%.
Hur är det då med bröstcancerrisken?
Det har forskats och forskas fortfarande mycket om detta. Man har kommit fram till att under de första fem årens behandling finns ingen ökad risk. Efter fem år ökar risken lite och då brukar vi rekommendera att försöka sluta med östrogen. Samtidigt får man göra en individuell bedömning, ifall man mår dåligt av att sluta. Eftersom vaginalt östrogen ges i så låg dos och verkar lokalt i slidan, är det helt ofarligt och något alla kvinnor kan använda livet ut för att förbättra sina slemhinnor.