Mellan 45 och 55 års ålder kommer de flesta kvinnor in i klimakteriet, då äggstockarna slutar fungera som de gjort tidigare och hormon nivåerna sjunker drastiskt. Av doktor, gynekolog Ilona Barnard, Clinica Fertia och Nordic Medical Center
e-post: ilona_barnard@yahoo.se

En del kvinnor märker inte så mycket mer än att mensen förändras och småningom slutar, men de allra flesta upplever problem av varierande grad. Det vanligaste är värmevallningar, svettningar, sömnstörningar, nedstämdhet och humörsvängningar. Andra förekommande besvär kan vara ledvärk, hjärtklappning, torra slemhinnor, koncentrationssvårigheter och minnessvårigheter.

Många kvinnor söker hjälp först när de lider mycket av svåra besvär, men det finns goda skäl att inte vänta! Forskning har visat att om du är frisk och börjar ta östrogen ganska snart efter klimakteriet, får du inte bara effektiv symtomlindring utan även många positiva hälsoeffekter:

· minskad risk för hjärtinfarkt och stroke ca 40-50%, då östrogen påverkar kärlväggarna gynnsamt
· minskad risk för benskörhet och benbrott
· ca 40% minskad risk för kolon (tjocktarmscancer
· minskad risk för diabetes
· minskad generell dödlighet ca 40-50%
· troligen minskad risk för demens/alzheimer (inom detta område forskas intensivt och bevisen är ännu inte lika starka som för övriga hälsoeffekter men man vet att östrogen har en positiv effekt på vissa funktioner i hjärnan)

Många är rädda för bröstcancer, vilket ju är den vanligaste cancern hos kvinnor. Det finns inga bevis för att östrogenbehandling de första fem åren efter klimakteriet på något sätt ökar risken att få cancer. Även vid längre behandling är det tveksamt om det verkligen finns ett orsakssamband; olika forskningsstudier visar olika resultat. Det finns ingen ökad dödlighet i bröstcancer bland kvinnor som tar/har tagit östrogen jämfört med andra. Man beräknar att det tar många år för en cancertumör att bildas i kroppen, innan den visar sig, dvs att anlaget har legat där länge.

Det är viktigt för alla kvinnor att undersöka sina bröst regelbundet genom att känna igenom dem en gång per månad och genom att delta i regelbunden mammografi screening.

Hur länge ska jag ta östrogen?
Behovet varierar och de besvärliga symtomen lindras hos många efter 3-5 år men hos vissa kvinnor fortsätter det längre. Ur ren hälsofrämjande synvinkel är det bra att ta behandlingen i fem år.

Generellt anses tillförsel av östrogen via huden bättre än tabletter och det finns både plåster, spray och gel. För att skydda livmoderslemhinnan mot ev ogynnsamma effekter kombineras östrogen med någon form av gulkroppshormon, gestagen. Ett mycket bra alternativ till tabletter är en hormonspiral, som utsöndrar en låg dos gestagen lokalt i livmodern. Din läkare kan hjälpa dig välja det alternativ som passar bäst just för dig!

Slutligen vill jag nämna att det finns vissa kvinnor som inte bör ta östrogen. Det gäller fr a om du har, eller har haft, blodproppar, stroke, leversjukdom eller en konstaterad ärftlighet för cancer (s.k. BRCA mutation).

Din läkare kommer gå igenom din sjukhistoria noggrant och diskutera vad som är bäst just i din individuella situation!