När sköldkörteln producerar för lite tyreoideahormoner kan det 2021 orsaka en mängd olika tecken och symtom, allt från förändringar av mental funktion till problem med matsmältningen. Av Helicopteros Sanitarios

Denna artikel hjälper dig att känna igen och förstå effekterna så att du kan välja en komplett sköldkörteltest.

Vad är hypotyreos?
Sköldkörteln är en liten fjärilsliknande körtel som sitter vid dina luftrör. Om du placerar ett finger på var sida om ditt struphuvud, kan du känna sköldkörteln glida under fingrarna. Den producerar ett hormon som kontrollerar tillväxt och ämnesomsättningen i praktiskt taget alla kroppsdelar. Hypotyreos uppstår när sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormon.

Att känna igen tecknen på hypotyreos är nödvändigt för att veta om du behöver hjälp av läkare. Om du har något av symtomen nedan kan det vara dags för en sköldkörteltest.

Annons

Trötthet är ett av de vanligaste tecknen på hypotyreos. Många människor känner sig kraftlösa och orkar inte utföra sina dagliga göromål.

Viktökning
Sköldkörtelhormoner hjälper till att reglera kroppsvikt, matintag och ämnesomsättning när det gäller fett och socker. De som har låga nivåer av sköldkörtelhormoner upplever viktökning och ett ökat Body Mass Index – BMI.

Ont i leder och muskler, stelhet och ömhet, leder kan svälla och man känner sig svag.

Svängningar i humör och det är vanligt att obehandlad hypotyreos leder till ångest, nedstämdhet, apati, svårigheter att minnas och att koncentrera sig, man talar och tänker långsammare.

Eftersom hypotyreos stannar av ämnesomsättningen, fryser du lättare och får ofta förstoppning, högt kolesterol är en annan negativitet som kan ske eftersom levern får svårare att utföra sin funktion. Andra tecken kan vara låg puls, torr hud och hår, i vissa fall kan man börja tappa hår.

Om du känner igen en del av dessa symtom är det viktigt att du gör en test och att en diagnos ställs så snart som möjligt.