Eliten bland Spaniens vinkännare gör varje år upp om landets mest åtråvärda titel, Naríz de Oro, Guldnäsan. Tävlingen pågår under ett helt år. Den inleds med lokala tävlingar, fortsätter med delfinaler på regionalnivå för att avslutas med en riksfinal Av Morgan Skantz

År 2006 hölls finalen i Barcelona och vinnare blev artikelförfattarens gode vän Jesús Gutiérrez.
Jesús, som är född och uppvuxen i Málaga, kan således det mesta (och lite till!) om vin i allmänhet och om spanska viner i synnerhet.

Senast vi träffades kom vi att tala om ett kärt och återkommande ämne, nämligen myter inom vinvärlden. Ämnet är tyvärr ständigt aktuellt, och tyvärr också näst intill outtömligt. Nyligen kunde vi till exempel i en svensk tidning läsa om druvsorten Shiraz och att denna skulle ha sitt ursprung från Persien. Fel, fel och åter fel!
Sanningen är istället att druvsorten är så fransk som fransk kan bli. Redan år 1998 fastställdes nämligen genom omfattande DNA-tester att Shiraz helt enkelt är samma druvsort som i sitt ursprungsland går under benämningen Syrah!

Vid samma undersökning, som utfördes vid ett universitet i Kalifornien, kunde man även kartlägga druvans ”föräldrar”. Mamman är den gröna druvsorten Mondeuse Blanche och pappan den blåa Dureza. Båda sorterna har för övrigt sitt ursprung från sydöstra Frankrike.
Om man så vill kan man alltså kalla Shiraz/Syrah en ”mulattdruva”. Och det är den då inte ensam om att vara. Den välkända druvan Cabernet Sauvignon är ett annat exempel. Här handlar det om en blå pappa, Cabernet Franc, och en grön mamma, Sauvignon Blanc.

Annons

Träffar man en av Spaniens skickligaste vinnäsor är det svårt att inte ställa någon klurig fråga man gått och grubblat på. I mitt fall blev det en fråga om den tydliga arom av svartpeppar, som ofta återfinns i just Shiraz/Syrah-viner. Varifrån kommer denna arom? Min vän Jesús hade naturligtvis svaret:
”Svartpeppararomen kommer från en substans som heter Rotundone. Substansen upptäcktes faktiskt redan i mitten av 1960-talet, men det var så sent som år 2007 som forskare i Australien lyckades presentera upptäckten av Rotundone i vindruvor. Särskilt då i druvsorten Syrah”.

När Jesús sedan börjar tala om speciella terpener, alfa-Ylangener och sesquieterpen… blir det aningen svårt även för ett nyfiket öra…
…men innan vi skiljs åt för denna gång berättar Jesús att substansen Rotundone, som alltså är den mest potenta aromen i svartpeppar, inte bara finns i vindruvor. Den förekommer också i många kryddiga växter, bland annat i basilika, timjan och oregano.
Ännu en gång kan artikelförfattaren konstatera: Man lär så länge man har en lever!

Om du har några frågor om vin är du alltid välkommen att höra av dig, info@vinoskantz.com
Svenska Magasinets vinjournalist Morgan Skantz har 25 års samlad erfarenhet från den spanska vinvärlden. Under vinjetten ”Spanska viner” presenterar han de senaste nyheterna, ger tips om spännande viner, avslöjar myter och svara på läsarfrågor.
Om du vill veta mer om något av vinerna som nämnts i dessa artiklar, eller har andra frågor om vin, är du alltid välkommen att höra av dig. Enklast är om du skickar ett e-mail till: info@vinoskantz.com

Välkomna och ¡Salud!