Göran i köket – nisperos i matlagning

av | maj 6, 2009 | Artiklar, Maj 2009, Mat & vin

Vi ser dem på hösten med sina stora klasar av vita doftande blommor. Fram till juni ser vi resultatet, frukten Nisperos. Gula/orange, runda eller ovala frukter med ett saftigt, lite sött fruktkött med en lätt syrlighet. Av Göran Ufer

Nisperos, eller japanska Mispel med sitt ursprung i sydvästra Kina odlas eller växer vilt i länderna runt Medelhavet. En frukt som lämpar sig till mycket: mixedsallad, fruktsallad eller som garnering till tårtor och desserter. Den har även använts i den asiatiska läkekonsten.

Vi ska även titta lite närmare på en fisk som heter Mero och som vanligtvis fiskas under perioden april till juni. Mero är en sorts tonfisk som också går under namnen havsaborre Bonito eller brun havsaborre.

En nästan bronsfärgad fisk som kan bli ganska stor. Lite kuriosa om fisken är att den vid ungefär tolv år omvandlas, honorna till hanar och förblir så i sitt cirka 60-åriga liv. Jag avslutar med ett svenskt ordspråk som jag verkligen kan skriva under.

”PÅ FULL MAGE SITTER GLATT HUVUD” – GÖRAN I KÖKET

GRILLSPETT/BROCHETTA
Fyra personer
12 Nisperos
400gr Mero
24 Cherrytomater
olivolja till stekning
4 små grönpaprika finstrimlad
400 gr svamp (Hongos)
kvistar av rosmarin

Till marinaden*
1 tsk Oregano
1 tsk kummin
1 dl sherryvinäger
1 nypa salt

Skär Meron i lagom stora fyrkanter och lägg i marinaden* låt ligga i ca 3 timmar.
Ta upp och lägg på handduk så de får torka.
Använd kvistarna av rosmarin som grillspett.
Fräs svamp och paprika i olja och stek grillspetten i en gjutjärnspanna.
Servera med en god olivolja och flingsalt.
I glaset häller vi en Roble Tempranillo/Cabernet Coto de Hayas, som vi faktiskt har som husets vin på Restaurante La Masia, Nueva Andalucia.
Lite stolligt med rödvin kan tyckas men man ska inte vara rädd för att pröva sina smaklökar och öppna nya vägar i den fantastiska mat och dryckesvärld vi lever i.

SMÖRDEGSINBAKAD FISKFILE
Fyra personer
Smördeg (Hojaldre)
400 gr Mero
Sherrytomater
Stark spansk peppar, efter smak
200 gr Bacon, finhackat
12 st Nisperos
olivolja

Halvera och kärna ur Nisperosarna. Halvera även tomaterna, skär fisken i strimlor, finhacka pepparfrukten.
Fräs bacon i lite olja i en gjutjärnspanna, tillsätt peppar och rör om, sedan fisken och till slut tomaterna och nisperos.
Rör om och låt puttra lite grann. Låt svalna något så det går lättare och baka in röran i smördegen.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader, ca 10-15 min eller tills smördegen är gyllenbrun.
Här smuttar vi på en väl kyld Sauci Naranjs från Huelva som är lite söt och god till det starka som serveras på tallriken.

Marmelad
1kg Nisperos (urkärnade)
Vatten
5-6 dl socker
Skölj frukten och kärna ur. Lägg dem i en gryta med så lite vatten som möjligt.
Låt det koka sönder och bli lite mosigt. Tillsätt socker och låt det puttra under omrörning tills det är lite simmig konsistens.
Marmeladen är god att servera till en god paté, grillat kött eller desserter av olika slag.
Använder man marmeladen till grillat kött kan man med fördel smaksätta den med lite piquant finhackad spansk peppar.
Till patén serverar vi en chardonnay Coto de Hayas.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!