Slån (Prunus spinosa). Leena Lehmusvirta fann den vackra slånbärsbusken men avstod att smaka på bären. De behöver en frostknäpp för att bli ätliga, men däremot kan man göra drycken pacharán av dem. I Baskien heter bären basaran och därifrån kommer drycken. Busken blommar med en sky av vita blommor liksom släktingen mandel. Den är ett utmärkt gömställe för småfåglar på grund av alla sina taggar. Text/Foto: Lennart Ekman med gäster
e-post: lennartekman@hotmail.com
Munkkåpa (Arisarum vulgare)
Lennart Jonsson skickade den här lustiga växten som också kallas biskopsstav. På engelska heter den Friar´s cowl. Den har en lustig blomkolv med sterila blommor ytterst och han- och honblommor nere i kåpan dit insekterna lockas för att befrukta. Arisarum betyder just en liten munkhätta på latin.
Stor rosenkvitten (Chaenomeles speciosa)
Den här vackra busken blommar med sina röda blommor när de flesta andra växter sover sin vintersömn. Stor rosenkvitten kommer från Kina där den sen gammalt använts i kinesisk medicin bl a mot reumatism. Frukterna är små hårda gula äpplen liksom i resten av kvittenfamiljen.
Kaktusfikon (Opuntia ficus-indica)
När fikonkaktusen togs över från Centralamerika för att användas som staket, visade det sig att den trivdes utmärkt här. De stora taggarna är i själva verket omvandlade blad. De små taggarna på frukterna, glochiderna, är farliga. De tar sig lätt in i blodbanorna, men fikonen är goda så man rakar av dem taggarna eller drar av skalet och äter innanmätet.
På Mallorca gör man sin egen speciella likör, Calisay, av kaktusfikon. Opuntis, en stad i Grekland, kallades fikonstaden och har gett namn åt växten.