Att byta ut kalla, mörka vintrar i Sverige och ostadiga somrar mot soliga dagar i Marbella året om har varit ett av de bästa besluten jag och min familj någonsin tagit.
Vår flytt från Saltsjöbaden till södra Spanien har inneburit en markant förbättring av vår hälsa och livskvalitet, och det finns vetenskapligt stöd för varför detta varit ett så klokt val.
Av Fredrik Paulún
I Sverige är vi vana vid mörka vintrar där solen knappt visar sig, och Stockholm har i genomsnitt endast omkring 180 soldagar per år och dessutom med mycket lägre instrålning av den hälsobringande solen. Marbella däremot bjuder på cirka 320 soldagar per år – nästan dubbelt så mycket!
Livräddare enligt svensk forskning
Svensk forskning har tydligt visat att exponering för solljus har en rad positiva effekter på hälsan, däribland ett kraftfullt skydd mot död i cancer, hjärt-/kärlsjukdomar, infektioner och autoimmuna sjukdomar. Att vi nu får en jämnare och mer naturlig exponering för solljus året om gör att vi slipper de energidippar som många svenskar kämpar med under vinterhalvåret. En intressant fakta i sammanhanget är att hälsoeffekterna enbart till en mindre del beror på ljuset som träffar och går in i ögat. Den stora effekten av solens strålar är att de går in i kroppen och kan nå upp till 60% av kroppens celler. Hos små individer kan siffran närma sig 100%.

Utflykter i naturen är någonting som vi gör ofta tillsammans i familjen.
I cellerna har ljus visat till stimulera ATP-produktionen, vilket kroppen tillverkar av maten du äter, och som sedan är den huvudsakliga energivalutan. Man kan därför säga att solen ökar energitillgången i cellerna och gör dem lite bättre, vilket är en orsak till att hår och naglar växer snabbare i solen, sår läkare snabbare på sommaren, och att smärta och inflammationer tenderar att gå ner den ljusa delen på året i Sverige. Här i Spanien har vi den fantastiska solen året runt. Solen har dessutom förmågan att frigöra kväveoxid vilket vidgar både blodkärl och lymfkärl, något som bl a leder till lägre blodtryck och mindre risk för Alzheimers. Slutligen optimerar ljuset våra makrofager vilket är en sorts immuncell som bryter ned tumörceller, zombieceller, döende celler, samt bakterier och virus.
Men malignt melanom då?
Malignt melanom är en av de cancerformer som ofta diskuteras i samband med solexponering, men trots dess ökade förekomst i Sverige utgör den endast en liten andel av det totala antalet cancerrelaterade dödsfall. I Sverige står malignt melanom för cirka 1-2% av alla cancerdödsfall, medan andra former såsom lungcancer, bröstcancer och kolorektalcancer utgör en betydligt större del. Forskning visar att personer som har en jämn och naturlig solexponering – som i Medelhavsländer – löper en lägre risk att utveckla malignt melanom än de som utsätts för plötsliga och intensiva solbrännor. Sverige har en betydligt högre incidens av malignt melanom än Spanien, ungefär den dubbla, trots att solens intensitet är större i söder. Dessutom visar studier att dödligheten i sjukdomen är lägre hos personer som solar regelbundet, jämfört med dem som undviker solen helt. Den jämnare solexponeringen i Marbella kan därför paradoxalt nog vara en skyddande faktor mot malignt melanom, även om det är en mycket liten risk att drabbas oavsett.
Bättre sömn och en mer balanserad dygnsrytm
En av de största förändringarna jag upplevt sedan flytten är min förbättrade sömn. I Sverige växlar ljuset dramatiskt – från nästan totalt mörker på vintern till knappt någon natt alls på sommaren. Detta påverkar dygnsrytmen negativt och sliter på vår biologi. I Marbella är dagarna och nätterna mer balanserade året runt, vilket ger en mer naturlig produktion av melatonin och en jämnare sömncykel. Jag vaknar nu utvilad varje morgon, något som tidigare varit en sällsynt lyx under den svenska vintern. Dessutom kommer jag i säng i tid, något som också beror på att ljus stimulerar produktionen av sömnhormonet melatonin ute i mitokondrierna.
Medelhavskosten – en naturlig källa till hälsa

Frukost bestående av protein, frukt och grönt. God mat av ekologiska produkter är nyckeln till ett hälsosamt liv.
En annan faktor som förändrat vår hälsa till det bättre är kosten. Medelhavskosten är världskänd för sina hälsofördelar och kännetecknas av olivolja, färsk fisk, oprocessat kött, nötter, bär, frukt och grönsaker. Det bästa av allt? Här är den goda och hälsosamma maten dessutom billigare än i Sverige. Exempelvis kostar färska skaldjur och bär en bråkdel av vad de gör hemma.

Färsk fisk och skaldjur till en bråkdel av kostnaden
i Sverige.
Att handla vildfångad fisk och grönsaker från lokala marknader är både en ekonomisk och hälsomässig vinst. Själv älskar jag dessutom rödvin, av vilket en rimlig konsumtion, gång på gång visat sig vara bra för hälsan. I Spanien är priserna generellt lägre, speciellt på spanska viner, vilket gör att jag kan unna mig lite bättre viner för samma peng. Dessa är ofta mer koncentrerade i smaken, vilket också betyder att de har mer hälsosamma antioxidanter.
Fysisk aktivitet året runt
Flytten har också inneburit en stor ökning av min vardagsmotion. Min wellnessklocka visar att jag i Spanien tar mer än dubbelt så många steg under vinterhalvåret jämfört med i Sverige. Detta är ingen slump. Här är klimatet behagligt, vilket gör att jag är ute och rör mig betydligt mer – power walks längs stranden, spontana promenader och fler aktiviteter utomhus. Forskning visar att ökad daglig rörelse minskar risken för hjärt-/kärlsjukdomar, diabetes och demens. Varje söndag har vi som familj en tradition att upptäcka en ny trail i området. Barnen var först skeptiska, men efter några turer blev det en självklar höjdpunkt på veckan. Att tillsammans vandra i naturen stärker inte bara hälsan utan också familjebanden.
Jordning – en underskattad hälsoboost
En annan fördel med vårt nya liv i Spanien är att jag varje dag kan vara jordad, något som är betydligt svårare i Sverige. Jordning innebär att man har direkt hudkontakt med marken – att gå barfota på stranden eller gräset. Forskning visar att detta kan minska inflammation, förbättra sömnen och sänka stressnivåerna. Det låter flummigt, men det finns vetenskaplig grund för att direktkontakt med jordens yta hjälper till att neutralisera fria radikaler och balansera kroppens elektriska laddning. Dessutom är det helt gratis!
Blå zoner och latitud
Blå zoner – de områden i världen där människor lever längst – ligger ofta på en liknande latitud som Marbella. De karaktäriseras av ett varmt klimat, sunda matvanor, mycket rörelse och en stark gemenskap. Livsstilen här nere påminner mycket om den i blå zoner som Sardinien och Ikaria, vilket ökar våra chanser att leva ett långt och friskt liv.
Flytten – en positiv förändring på alla plan
Att flytta till Marbella har inneburit så mycket mer än bara fler soltimmar. Vi har fått en bättre dygnsrytm, en mer hälsosam kost, mer rörelse, fler gemensamma aktiviteter och en överlag högre livskvalitet. Det är inte bara vi vuxna som märker skillnaden – även barnen är gladare och mer energiska. Att ta steget och lämna Sverige var ett stort beslut, men vi har inte ångrat oss en sekund. Livet här är inte bara varmare – det är också längre, friskare och fylld av mer glädje.