I dessa dagar befinner sig Spanien i valspurt inför det allmänna valet den 20 november. I Spanien är det tre val som alla hålls vart fjärde år. Av John Frank Langmaack, Partido Popular Mijas
Vid det allmänna valet i Spanien kan endast personer som är spanska medborgare delta, det som har spansk nationalitet antingen de är födda i Spanien eller för de som har ansökt och blivit spanska medborgare. Val i Spanien arrangeras alltid på en söndag.
Valen i Spaniens regioner som exempelvis Andalusien beror på när regionalregeringen har beslutat om det. Valet till Andalusiens regionalregering hålls i mars månad 2012. Kommunalvalet eller lokalvalet hölls den 22 maj i år.
I lokalvalen kan alla rösta som har spanskt medborgarskap samt alla EU-medborgare samt invånare från länder som har vissa specialavtal med Spanien. Exempelvis kan norska medborgare rösta vid lokalvalen i Spanien likaväl som spanska medborgare kan rösta vid kommunalvalen i Norge.
Efter nästan åtta års tid med en socialistisk regering och en ekonomisk kris så har det varit en hård tid för Spanien. Det allra största problemet i Spanien i dag är den stora arbetslösheten på cirka fem miljoner på en befolkning på cirka 47 miljoner.
Av dessa fem miljoner arbetslösa är 48 procent under 30 år. Eftersom många ungdomar inte har något arbete är de tvungna att bo hemma hos sina föräldrar och med en utsikt som ser mörk ut. Därför har vi också sett många ungdomar som har demonstrerat på spanska gator för att få gehör hos de spanska politikerna.
Som ett alternativ till den nuvarande socialdemokratiska regeringen finns det konservativa partiet Partido Popular också kallat PP. Vid kommunalvalet den 22 maj vann PP nästan över hela Spanien.
Det räknas till en självklarhet att PP också kommer att vinna med majoritet vid det allmänna valet den 20 november. Att Partido Popular får majoritet innebär att de själva kan bestämma och inte behöver medla för att få till en samlingsregering med andra partiers stöd vilket i regel kräver en hel del.
Det förväntas också att resultatet vid det allmänna valet kommer att smitta av sig på regionvalet i Andalusien i mars nästa år mycket därför att arbetslösheten i genomsnitt i Andalusien ligger på 22 procent vilket är den högsta av samtliga spanska regioner.
Kommuner som Sevilla och Mijas har allt sedan Francotiden varit socialdemokratiska bastioner som alltid politiskt har varit röda. Men en förändring skedde vid kommunalvalet den 22 maj och allt sedan dess styrs dessa kommuner av Partido Popular som har majoritet, vilket är helt nytt inom spansk politik.
Med detta som bakgrund är det många som tror att Partido Popular också vinner det andalusiska regionvalet i mars nästa år.
Socialisternas huvudkandidat vid det allmänna valet 20 november är Alfredo Pérez Rubalcaba. Han har tidigare varit minister under Felipe Gonzales regering för många år sedan men värderas av många att vara för ”svag” som statsminister. Han har även varit minister under den senaste socialistiska regeringen, trots det betraktas han som en marionett från de gamla socialisterna. Han har även vid valmöten fått stöd av Felipe Gonzalez och från andra tidigare ministrar.
Hos de konservativa Partido Popular är spetskandidaten en politiker från Galicien som har en mycket stor politisk erfarenhet och som har haft flera olika ministerposter under den tidigare statsministern Jose Maria Aznar. Han anses stå för lösningen i att få fram Spanien som en ekonomiskt stark nation inom EU.
Han har stort förtroende hos den spanska arbetsgivarföreningen och han är redan igång med att utarbeta en plan för att skapa fler arbetsplatser speciellt för de unga. I hans plan ingår ett stöd till små och medelstora spanska verksamheter som är de som ska skapa nya arbetstillfällen i Spanien vilket han vill skapa positiva möjligheter för.
Många spanjorer har detta hopp och vill därför rösta konservativt, kanske inte därför att de i grunden är konservativa men för att de har insett att detta är det enda alternativet vid det allmänna valet den 20 november.
Och det är inget tvivel om att det blir mycket spännande att se vilket parti som ska skapa bättre tider i Spanien från den 21 november när valresultatet är känt vid midnatt.
Jag önskar Spanien lycka till och ett gott val för Spaniens framtid.
—————————————————————————————————————
Jag heter John Frank och är utbildad bankman från Danmark. Jag har arbetat med privata kunder i Fuengirola/Mijas-området sedan maj 1981 – i 30 år. Jag är gift spanskt och aktiv inom kommunalpolitiken i Mijas.
Jag ställde upp som borgmästarkandidat för Partido Popular i Mijas vid lokalvalet 1995 då vi gick från två till sju fullmäktigeledamöter. Jag är medlem i många föreningar och en förening som jag har ett speciellt förhållande till är djurrättsföreningen PAD i Mijas. Den blev startad för 15 år sedan och jag är den ende av de tre som fanns med från starten som ännu är kvar.
Jag har ett stort kontaktnät och jag ser fram emot att få många och intressanta frågor till gagn för svenskarna och skandinaverna på hela kusten.
Med vänlig hälsning
John Frank