La Axarquía är den bördiga delen med mikroklimat som du hittar på östra Costa del Sol. Tropiska frukter, vinodlingar, konstnärsbyar och vandringsleder lockar i Europas bästa klimat. Under försommaren är området som allra vackrast. Av Ola Josefsson
31 kommuner ingår i La Axarquía officiellt. Cómpeta, den sjätte största till folkmängd, drar till sig konstnärer, vandrare, cyklister, MC-folk som trivs på vackra vägar och stigar. Det är ett känt område även för fågelskådning, och jakt på bergsget och vildsvin. Vid klara dagar kan du se Afrika.
Tydligt utsatta vandringsleder med kartor och information tar dig till Canillas de Aceituno som ligger framför toppen La Maroma. En vacker bergstopp som mäter 2.066 meter och nästintill likvärdig med Kebnekaise.
Runt Cómpeta finns flera bodegor och vinproducenter. De flesta inte så kända för allmänheten. Vi förknippar Cómpeta i första hand med söta dessertviner eller aperitivos framställda på muscatel.
Själv letade jag upp bodegas Luis Picante som är ett enmansföretag. Ägaren Luis har två anställda. Under skörden i augusti/september plockas säsongsarbetare in.
Bodegan ligger på avenida de Canillas 10 och var svår att hitta. Jag blev tvungen att fråga mig fram flera gånger och producenten saknade skylt på fastigheten. Här framställs torr, semitorr och sött vin på muscatel och rödvin på den lokala druvan rome.
Johanna Olofsson Dahlén jobbar som mäklare vid Cómpeta Properties. Hon och mannen kom till kusten öster om Málaga med husvagn 2012. De återkom med husbil två och senare och blev husköpare på två veckor.
– Skandinaverna har funnits här i 30 år. Det sägs att danskarna fick Cómpeta att komma på fötter och bli populärt. Utlänningarna bor i byn eller i den mer fashionabla urbanisationen Cruze del Monte som ligger nära naturparken.
Det är ett behagligt klimat. Torrare luft än nere vid kusten och vandringsleder som inbjuder till naturupplevelser. De flesta som bor i området är intresserade av natur eller konst. Är det inte konstrundor längs byns gator så är det naturvandringar som drar. Andra låter hästintresset styra och upplever det sköna landskapet från sadeln. Ett lanthus med pool kostar mellan 200.000 till 300.000 euro och många har ett eget stall.
Johanna som är från en mindre ort i Jämtland känner igen sig hemifrån.
– Jag bor i Árchez som är Axarquías till ytan minsta kommun. En charmig by med små gator. Och utan bilar. Vid festivaler tar folk hästen till baren.
– Alla känner alla och hälsar på varandra. Vi går hem till varandra och hälsar på. Folk arbetar inom jordbrukssektorn, byggbranschen eller inom restaurang och bar.
Johanna berättar att det till och med finns ett diskotek i Cómpeta, och det finns inga generationsklyftor. Här kan en 70-åring stå i baren och dricka med sina syskonbarn.
I spanska dagstidningar har vi i tio års tid kunnat läsa om den illegala bostadsmarknaden och svartbyggen i Axarquía-området. Den håller i dagsläget på att regleras. Under byggboomen byggdes det i dalar och bergstoppar utan kontroll.
– Myndigheter har infört nya krav på fastigheter som ska säljas med certifikatet Dafo. Det betyder att kunden inte tar någon risk med fastigheten, det finns inga oklarheter, förklarar Johanna Olofsson Dahlén som tillägger att företag som försöker lura folk på illegala fastigheter knappast blir kvar. Det håller inte i längden.
Tänker du besöka Axarquia och området runt Cómpeta är det lämpligt att ta av vid kilometerplatsen 277 vid A-7:an och fortsätta utmed A-7206 mot Algarrobo. Vägen slingrar sig fram i ett vackert landskap med frukt, grönsaks- och vinodlingar. Nästa by är Sayalonga känt för frukten Níspero som firas här första söndagen i maj.
På höger sida på väg mot Cómpeta ligger finca Almendro och bodegan Bentomiz som är värd ett besök. En skylt dyker upp vid vägkanten efter en högerkurva. De tar emot besökare med vinprovningar.
Kanske det passar med ett lunchstopp i Cómpeta. Utlänningarna samlas på torget ovanför kyrkan vid calle Rampa. Det finns flera små mysiga torg i byn där lokalbefolkningen träffas för att äta eller ta en tapas. Titta var spanjorerna sitter och äter, då brukar det vara genuint bra och äkta. Åter andra lockas av mat och utsikt vid restaurante Terazza vid balcon de Cómpeta.
Fortsätt sedan utmed A-7207 mot Canillas del Albaida och vidare till Árchez, Sedella och Canillas de Aceituno. Någon kilometer efter att du lämnat Cómpeta har du bodegan Almijara med guidning och vinprovning.
Kommer du till Canillas de Aceituno och det är söndag bör du pröva traktens utmärkta babylamm. Och i Sedella produceras Andalusiens bästa rödvin. Åtminstone om vi ska tro vin-gurun Robert Parker.
I Sedella hittar vi sedan tio år vinmakaren Lauren Rosillo Marhuenda vars viner fått flera toppbetyg. När Robert Parker publicerade sin favoritlista över viner i det ansedda magasinet The Wine Advocate fick Sedella och Laderas de Sedella bra placeringar.
Sedella årgång 2013 får 93 poäng av Parker. Det är andra gången detta vin får ett toppbetyg. Vinet är gjort på druvorna Romé och Garnacha. Även årgång 2012 fick 93 poäng av Parker som han kallar för det bästa rödvinet i Andalusien. 2.948 flaskor av vinet från årgång 2012 framställdes så produktionen är knapp. Vinet har legat mellan 16 till 18 månader på fransk ek. Priset ligger på 22 euro.
Robert Parker ger 91 poäng av 100 till Laderas de Sedella 2013. Ett vin som är gjort på flera druvor som Romé, Garnacha, Mencía, Montua och Moscatel Romano.
Sedella Vinos startade 2006 av Lauren Rosillo från Albacete. Rosillo har en bred erfarenhet från La Rioja, La Mancha, Rueda och Baskien. Produktionen vid Sedella ligger totalt på runt 10.000 flaskor per år.
Nästa större by är Canillas de Aceituno som ligger nedanför bergstoppen La Maroma, 2.066 meter. Här finns flera trevliga vandringsleder, bland annat den som går till ”El Peñon Grande”, 11,77 km vandring och medelsvår.
För att komma ner till kusten kan du fortsätta på MA-125 som tar dig till Vélez Málaga. Har du tid över så ta en avstickare till byn Comares som ligger på en klippa ovanför la Viñuela-sjön på västra sidan.
Axarquia har mycket att erbjuda och varje by eller samhälle har sin egen historia och konstnärliga ådra. Våren och försommaren är som vackrast.
Axarco – Axarquías egen valuta sedan medeltiden
För 15 år sedan övergavs pesetan som betalningsmedel i Spanien. Det som inte många känner till är att ”axarco” är en egen valuta i Axarquía-området öster om Málaga. ”Axarco” härstammar från 1400-talet.
Den näst siste kungen i det moriska kungadömet Granada, känd som kung El Zagal skapade en egen monetär union i det område som i våra dagar går under namnet Axarquía.
I en biografi av professor Antonio Gámez Burgos som föddes i Vélez Málaga och som avled i Granada den 6 november 2007 kan man läsa om betalningsmedlet ”axarco” som Burgos försökte återinföra 1988. Burgos var tidigare vicepresident i provinsregeringen Diputación de Málaga.
I en överenskommelse med spanska riksbanken, Banco de España, infördes följande belopp i sedlar: 10 axarcos (1.000 pesetas: 6 euros), 5 axarcos (3 euros), 1 axarco (60 céntimos), 5 axarquillos (30 céntimos) och 1 axarquillo (6 céntimos).
Och lite senare, i mars 1989 föddes ytterligare två mynt; 1 axarco, på 20 gram i silver (30 euro) och två ”axarquillos” på 3,5 gram i koppar (14 euros).
Det är få butiker eller näringsställen i våra dagar som tar emot ”axarco” som betalningsmedel. Det är en valuta som fallit i glömska. Fråga dig fram. Kanske du får möjlighet att växla till dig några ”axarco” och betala med.
Visste du att…
3 maj är det Dia de la Cruz i Cómpeta och människor bär ett kors fullt med blommor till bostadsområdet Cruz del Monte.