Flygbolagens åtgärder ombord

av | sep 14, 2020 | Artiklar, Reportage, Sep 2020

Covid-19 har slagit hårt mot luftfarten. Från att flygtrafiken helt eller delvis stått stilla har internationella organisationer inom branschen utvecklat vägledningar och rekommendationer. Även enskilda flygbolag och flygoperatörer har infört operationella åtgärder, vilka kan skilja sig åt mellan flygbolagen. Av Ola Josefsson

Syftet är att förhindra spridning av viruset och att vi resenärer ska kunna färdas säkert och tryggt.

Svenska Magasinet har i sommar rest med fyra olika flygbolag. Transavia, KLM, SAS och Iberia. Och redaktionen har även fått in några reseberättelser från läsekretsen som rest med andra bolag.

Vi kan konstaterat att de åtgärder som flygoperatörerna infört skiljer sig åt.

Lågprisflygbolag som Ryanair, Transavia och Vueling tillåter försäljning ombord. Viktiga delar av deras inkomster kommer från ombordförsäljning.

Här kommer en genomgång:

Transavia
KLM:s lågprisflygbolag som var tidigt ute med att återstarta linjer mellan Spanien och främst Amsterdam. Redan i början på juni inleddes trafik på Spanien. Munskyddskrav. Servering ombord med fritt val från foldern som var placerad i samtliga stolsfickor. Samtliga toaletter öppna.

KLM
Ett av Europas största flygbolag. Navet är Amsterdam och Svenska Magasinet träffade svenska resenärer på väg hem från olika delar av världen för mellanlandning och byte av flyg. Vid ombordstigning låg färdiga matpaket utplacerade på stolarna. Valfri dryck serverades efter start. Sopor plockades in efter landning och avstigning. Samtliga toaletter öppna. Munskyddskrav.

SAS
Munskyddskrav. I Köpenhamn ombordstigning bak och fram. I Málaga avstigning enbart fram. En flaska vatten delades ut efter start. Ingen matservering. Endast toaletterna bak var öppna för passagerarna varför det var lång kö under i stort sett hela flygningen och onödigt mycket cirkulation.
En poäng i sammanhanget var att SAS flög med en helt ny Airbus A320 mellan Köpenhamn och Málaga (bilden). Det var en trevlig upplevelse.

Tilläggas kan: Anvisningar om att medtagen ”sprit” inte fick förtäras. Då jag frågade om detta också gällde vin (jag hade nämligen fått med mig en liten flaska av ett mycket trevligt vin från Bordeaux som passade utmärkt till en medhavd tapaslåda med mammas köttbullar) fick jag veta att det även gällde vin. Anvisningen ändrades sedan till alkoholhaltiga drycker för att bli mer tydlig.

Vid avstigning i Málaga hörde jag röster bakom mig:
– Nu får du avnjuta ett gott glas vin när du kommer hem, sa två flygvärdinnor med glimten i ögat…

Iberia
Munskyddskrav. Ingen servering ombord. Generösa (?) Iberia slog på stort och bjöd passagerarna på ett glas vatten (!). Piloten informerar vid start om hur luften i kabin är specialbehandlad och kliniskt ren, dels genom filter och sterilisering. Mycket organiserad avstigning efter ankomst, rad efter rad. Alla toaletter öppna ombord.

Ryanair (berättat av Anna Avendaño)
”Jag flög med Ryanair från Málaga till Stockholm. De hade munskyddskrav, vilket de även påminde om flera gånger i högtalarna. Kabinpersonalen gick fram till några passagerare under resan för att påpeka att de måste ha munskydden på. Endast om man åt något fick man ta av det. De hade servering ombord, men inga varma drycker. Ingen kö till de öppna toaletterna tack vare att de som behövde gå på toaletten måste plinga efter kabinpersonalen först”.

Vueling (berättat av Åke och Anders)
”Vi åkte med Vueling från Arlanda till Gran Canaria, bytte flyg i Barcelona. Flyget från Stockholm till Barcelona var fullsatt. På flygen gällde munskydd hela resan, toaletterna fram var stängda, serveringen bestod av snacks, mackor och de flesta drycker”.
Fotnot. Reservation för förändringar. Flygoperatörerna kan förändra åtgärder allt eftersom. Av det skälet reserverar redaktionen sig för förändringar som kan ha blivit gjorda efter att vi reste med bolagen.

Lugnande besked om att bli smittad under flygning
I mars månad reste 102 tyska turister med flyg mellan Tel Aviv-Frankfurt, en resa som tog fyra timmar och fyrtio minuter. De tyska myndigheterna hade fått information om att 24 av dem hade varit kontakt med en covid-19-smittad hotellanställd. Totalt 14 av dem testades senare positivt.
En studie gjordes och den publicerades nyligen i den amerikanska läkartidningen JAMA som dagstidningen ABC hänvisar till. Trots att flera smittade reste på planet var det bara två passagerare som senare visade symtom på att ha blivit smittade.
Virologer på Frankfurts universitetssjukhus kontaktade alla passagerare på flygningen för att spåra vilka passagerare som hade blivit smittade. 90 procent av resenärerna medverkade i studien.
De fann bara två passagerare som troligen hade blivit smittade under flygningen. Det var två resenärer som satt på andra sidan mittgången.
Experter och virologer har tidigare påtalat att den zon som är störst för att bli smittad är upp till två rader framför och två rader bakom ett specifikt fall.
I det undersökta fallet var det resenärer på rad 44 som inte hade blivit smittade av två tyska turister som hade viruset och som satt på rad 45.
”Resenären på rad 44 berättade dessutom för oss att denne hade haft ett långt samtal med de två på rad 45” säger virologen Sandra Ciesek.
Inte heller någon av resenärerna som satt bakom den smittade turisten drog på sig coronaviruset.
”Vi blev förvånade över att bara hitta två smittade efter flygresan” säger Sebastian Hoehl som deltog i studien.
Studien bekräftar flera saker enligt forskarna. Smittan kan överföras vid en flygning men forskarna understryker att risken är lägre än förväntat, vilket är ett lugnande besked. Dessutom bar vid tillfället ingen av resenärerna munskydd.
Forskarna refererar även till andra studier av flygningar från Wuhan i början av Covid-19-pandemin som visar att ingen blev smittad. Vid dessa tillfällen bar samtliga passagerare munskydd.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson