Tänk på din och andras hälsa. Budskapet trummades in under covid-19-pandemin. Munskydd, håll avstånd, vaccin, stanna hemma.

Men att det är viktigt att ta hand om sin hälsa är ingenting nytt. Det är en självklarhet. Det behövs ingen pandemi för att förstärka det.

Som ett brev på posten kommer nu konsekvenserna av en extrem pandemihantering där människor satt inaktiva framför plattor, datorskärmar och mobiler. Isolerade.

Läs mer: Den nya dieten ska skydda hälsan och planeten

Antalet soffpotatisar skenar. Fetma och övervikt ökar och kryper lägre ned i åldrarna.

Annons

Jag läste nyligen en intervju med Francisco Tinahones som är nutritionist och dietexpert vid sjukhuset Hospital Clínico Virgen de la Victoria i Málaga. Han beskriver fetma som ett ökande folkhälsoproblem. En av fyra andalusier har en vikt kopplad till fetma. Situationen är oroande.

Han säger att ”mer än 80 procent av de överviktiga barnen kommer att vara överviktiga som vuxna”.

Det är även ett klassproblem då kaloririk och ohälsosam mat är billigare än hälsosam mat.

Spaniens hantering av pandemin med hemkarantän och isolering har lett till en viktökning hos mer än hälften av befolkningen.

– Pandemin har utan tvekan orsakat allvarliga kroniska sjukdomar som fetma vilket märks i dödligheten som har ökat de senaste månaderna, säger Francisco Tinahones.

Fetma bidrar till diabetes, högt blodtryck, vissa former av cancer, lungsjukdomar, leversjukdomar, fertilitetsproblem med mera.

Samtidigt ökar den psykiska ohälsan. Självmordstalen har ökat till elva om dagen. Spanien rapporterar dagligen 220 självmordsförsök.

Nu är det skarpt läge i hälsoläget.

Den gamla sloganen ”du blir vad du äter” har aldrig varit mer aktuell än nu.

Hälsoförkunnaren Are Waerland hade som devis:

”Vi har inte med sjukdomar att göra, utan med livsföringsfel. Avskaffa livsföringsfelen och sjukdomarna försvinner av sig själva”.

2023 kan vi alla bidra till att rädda ett sjunkande skepp. En ny sund livsstil som gör oss vitala, starka och snabba i tanke och handling. Signalsubstanserna dopaminer och endorfiner blir resultatet av träning och rätt kost. Det är mina bästa vänner.

Sjukhuskostnaderna för fetma och övervikt är större än för tobaksrelaterade sjukdomar. Så med en sund livsstil kan vi också göra det lättare för sjukvården. Det är inte en större budget som sjukvården behöver.

Det är ett friskare folk!