Ibland händer oväntade saker. Som att ett spanskt vin blir det mest sålda i Sverige bland vita viner. Kanske vi inte tänker vitt i första hand när vi pratar vin och Spanien. Vi som bor i Spanien vet bättre. Av Ola Josefsson
Spanien ligger på tredje plats i världen bland länder när det kommer till konsumtion av fisk och skaldjur. Bara Japan och Sydkorea är före. När vi konsumerar havets läckerheter väljer vi vitt vin eller mousserande cava. Och det gör spanjorerna också. Därför är nästan varannan vinflaska som produceras i Spanien vit.
Du som följer vår vinspalt kanske minns att vi för ett tag sedan berättade om den gröna druvan Airén som odlas i Kastilien La Mancha, Murcia, Córdoba och Madrid. Den var tidigare världens mest odlade druva.
Allt fler vinstockar av sorten Airén rycks upp i Spanien och i stället planteras andra sorter i huvudsak internationella. Överst på tronen i den globala vinvärlden ligger fornfranska Cabernet Sauvignon följt av Merlot. Airén är fortsatt stor men kommer nu på tredje plats. Spaniens nationaldruva Tempranillo kommer på fjärde plats.
Andra populära gröna druvor eller vita i Spanien är Verdejo, Albariño, Chardonnay, Godello, Macabeo/Viura, Malvasia, Moscatel, Palomino fino och Parellada för att nämna några.
Spanien är alltså ett betydligt större vittvinsland än vad många tror. De är framställda för att passa spanska fiskrätter eller skaldjur. Så glöm inte bort att botanisera bland vita viner när du besöker Spanien. Det är lätt att fastna i Ribera del Duero, El Bierzo, La Rioja, Penedès, Priorat och andra omtyckta rödvinsdistrikt.
Statistik från monopolets förlovade paradis Sverige visar att spanska Castillo de Gredos Blanco var det mest konsumerade vita under 2017. Svenskarna inmundigade 2.988.413 liter. Vinet produceras vid bodegas Vinartis i Valdepeñas som ingår i den megastora vingruppen García Carrión.
Statistik i Sverige visar också att det är bag in box som fortfarande går hem i stugorna. Själv är jag glad för att boxvinerna inte har vunnit terräng i Spanien. Jag släpar gärna hem ett par tunga flaskor från min vinbutik trots att det väger…
Italien var snabbt ute med billiga boxviner som är ett försäljningsknep. Det är en av anledningarna till att Italien ligger i topp i vinförsäljning.
I provinsen Málaga hamnade omsättningen på 18 miljoner euro under 2017. Här finns en klar potential för tillväxt och branschen har vuxit efter krisåren. José María Losantos är president i tillsyningsmyndigheten med ursprungsmärkning CRDO (Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Málaga, Sierras de Málaga y Pasas de Málaga). Han berättar att det i dagsläget finns hela 46 vinproducenter i provinsen. 22 av dessa ligger runt omkring Ronda.
En gång i tiden var Málaga synonymt med sött dessertvin. Så är det inte numera. Produktionen av främsta röda viner ökar mest och vinsektorn i provinsen hoppas att försäljningen ska öka även på kusten av närodlade viner.
Det säljs omkring 40 miljoner flaskor vin på Costa del Sol om året. En miljon av dessa är lokala närproducerade viner.
För att lokala viner ska synas mer på barer och restauranger har ursprungsmärkningsmyndigheten CRDO inlett ett samarbete med restaurangnäringen Asociación de Empresas de Hostelería på kusten.
Själv frågar jag alltid efter lokalt vin och är överraskad av att ganska många restauranger och barer saknar närproducerade viner i sortimentet. Jag hoppas att vi ganska snart kan se ett bredare utbud av bra viner från provinserna Málaga och Granada (se månadens vintips).
Låt oss inte förlora perspektivet. Det är ju ändå en affärsrörelse och restaurangägaren prioriterar att ha det vin hemma som kunden vill ha, och dessutom några trevliga nyheter. Faktum kvarstår att provinsens viner numera kan konkurrera med andra ursprungsmärkta toppviner.
Vin hjälper till att lära språk
Den 5 januari publicerade jag en nyhet på webben som genast blev mycket populär. Ett glas vin och du lär dig spanska snabbare. Kan det vara möjligt?
En studie från universitetet i Maastricht visar att ett måttligt intag av vin kan förbättra inlärningen av främmande språk, både uttal och skriftspråk.
Nästa gång du vill imponera på andra med dina språkkunskaper kanske du borde ta ett glas vin innan du börjar prata. En nyligen genomförd studie som publicerades i Journal of Pharmacology visar att en måttlig mängd vin förbättrar dina möjligheter att lära och praktisera ett nytt språk.
Vi kanske tror det motsatta att alkohol skulle påverka minne och motorik negativt. Precis som ett glas vin till maten är nyttigt så kan även tre till fyra glas vin skada hälsan. Nyckeln är alltså mängden.
En grupp forskare från Storbritannien, Tyskland och Nederländerna valde ut 50 infödda tyskar som skulle lära sig att läsa, skriva och prata nederländska. Resultaten var överväldigande. De som hade konsumerat en måttlig mängd vin fick bättre resultat än de som hade druckit vatten särskilt när det kom till uttal.
Med tanke på resultaten kommer universitetet att utveckla denna studie.
Kommentarer från läsekretsen
Bland det roliga var kommentarerna från er läsare. Jag vill inte undanhålla läsekretsens skarpa analyser av ämnet så här följer några:
”Man kanske sluddrar lite men gör sig förstådd ändå på sshhpanska” – José Ferandéz
”Ja, vinet kan åtminstone hjälpa oss att tala fritt, vilket är viktigt för svenskt offentligt beteende”. – José Luis Ramírez González
”Jag jobbade ett tag i Schweiz. En kväll valde jag att äta på en restaurang där Berns polisskola råkade ha fest. Man tyckte det var synd att jag skull äta ensam och bjöd in mig att sitta vid deras bord. Tyska talar jag bra men schweizertyska är en annan sak. Efter några öl och snapsar förstod jag det mesta av deras grova skämt. En upplevelse! I Spanien går det lika bra med vin”. – Bo Gustavsson
”Baksidan är att du i fortsättningen måste dricka för att behålla uttalet!” – Jan Hellberg.
”Du läspar bättre!” – Maria Borner.
Månadens vintips
Jag besökte vackra Costa Tropical och provinsen Granada nyligen. Från Almuñécar tar det lite mer än en timme att köra till den trevliga bodegan Hacienda Señorio de Nevada i Villamena. Det var för övrigt här som den kände svenske naturfotografen Mattias Klum nyligen gifte sig med Iris Alexandrov. Det svenska prinsparet Carl Philip och Sofia närvarade.
Hacienda Señorio de Nevada är hotell, restaurang och vinproducent. Här produceras de erkänt bra vinerna bronce (10 euro), plata (12 euro) och oro (16,50 euro). Det finns fler spännande viner som ekologiskt och rosé:
Señorìo de Nevada Ecológico 2016
Petit Verdot och Garnacha ligger till grund för detta smakrika ungdomliga fräscha ekovin. De 21 hektar stora odlingarna ligger på 650 meters höjd på Alpujarras sydsluttning. Den höga höjden bidrar till att mognadsprocessen går långsamt. Dygnets temperatur varierar mellan 35 till 12 grader. Färgen består av intensiva körsbärstoner med violett kant. Doft av mogna röda frukter, kryddor, eukalyptus och örter från bergen. Fruktig, fräsch och behaglig smak.
Pris: 6,70 euro i shoppen på bodegan.
Señorío de Nevada Rosado 2016
Ett ungdomligt och smakrikt rosévin på druvan Garnacha Tinta. Det bästa rosévinet från södra Spanien. En vacker jordgubbssaftfärg. Frisk och intensiv doft med förnimmelser av jordgubbar, björnbär och hallon. En frisk fruktig smak med mogna röda bär. Balanserad eftersmak. Passar utmärkt till fisk som lax eller öring (trucha).
Pris: 7,30 euro i shoppen på bodegan.