Till skillnad från många andra OECD-länder är de spanska reallönerna lägre idag än för fem år sedan.
Däremot har de som tjänar minst sett sin köpkraft öka.
Lönerna ökar i Spanien men ännu inte nog för att komma upp på samma nivå som de hade före pandemin. Det slår OECD fast i en ny rapport som publicerades förra veckan. Enligt uppgifterna är Spanien bland de länder där lönerna har sjunkit mest sedan början av Covid-19.
Studien jämför årets första kvartal med samma period 2019. Den visar att de nominella lönerna har lagt sig över inflationen men reallönerna är 2,5 procent lägre än de var för fem år sedan.
Värt att notera är att nära hälften av de andra OECD-länderna har återhämtat sig lönemässigt sedan 2019. Bland dem finns båda Spaniens grannländer Frankrike och Portugal.
Samtidigt varnar OECD för att den årliga inflationen är högre i Spanien än genomsnittet bland EMU-länderna. Något som hindrar reallönerna från att lyfta.
Högre minimlöner
Däremot har de lägsta lönerna i Spanien ökat mer än inflationen sedan 2019. Regeringen har höjt minimilönerna och kraftigt ökat köpkraften hos de med lägst inkomster. Något som står i kontrast till utvecklingen i de flesta andra OECD-länderna.
Sedan pandemin har minimilönen en nominell ökning på 26 procent vilket motsvarar en 6,5 procent högre reallön.
Man slår också fast att den ökade minimilönen inte har haft negativ inverkan på arbetsmarknaden, som vissa varnade för. Istället för att öka arbetslösheten har tillväxten på jobbmarknaden varit stabilt uppåtgående.
I sin analys säger man dock att det är “troligt” att minimilönerna kommer att öka i en långsammare takt framöver. Detta eftersom regeringen redan har nått målet att den ska ligga på 60 procent av genomsnittslönen i landet.