Ekonomiska analytiker förväntar att Madridbörsen Ibex-35 når 12.000 punkter under året om centralbanker och geopolitiska spänningar tillåter det.

Börsen har återhämtat sig efter sju år där Sabadell, CaixaBank, Rovi, Indra, BBVA och Unicaja har ökat med över 30 procent 2024.

Visserligen backade Ibex-35 på torsdagen. När aktiehandeln stängde hade den sjunkit med 0,40 procent sedan igår till 10.983,70 punkter. Gårdagens besked om politisk osäkerhet med att Pedro Sánchez som överväger att avgå har påverkat dagens handel.

Även beskedet att USA:s ekonomi växer betydligt långsammare än väntat påverkade handeln på Madridbörsen.

Annons

Den stora frågan är om uppgången under året fortsätter.

– Sannolikheten för att Ibex-35 fortsätter öka är stor, inte bara på grund av att året har börjat bra, även förbättrade ekonomiska förväntningar för Spanien spelar in, en ökning av handelsvolymen och ett större intresse från investerare, säger Sergio Ávila, analytiker på IG.

Även analytikerna hos Bankinter tror på fortsatt uppgång.

”Fallande inflation, stabila räntor eller till och med räntor som sjunker och ekonomisk tillväxt gör att aktiemarknaderna förväntas fortsätta gasa”.

Den spanska aktiemarknaden har hittills i år även glatt småsparare och privata investerare. Aktiefonder är det tredje mest lönsamma i år med en genomsnittlig ökning på 4,3 procent.

14 miljarder euro kommer de spanska börsbolagen att dela ut i vår till sina aktieägare.