Hur länge kan priserna fortsätta stiga?

Olivolja har gått och blivit en riktigt lyxprodukt och påverkar de spanska hushållens matbudget. Efter den historiska prisökningen på 54 procent under 2023 har de fortsatt att gå upp med 10 procent under inledningen på detta år. 

Om man jämför kostnaden månad för månad med det föregående året var oljan 67 procent dyrare i februari än samma tid ifjol. Under de senaste veckorna har ökningen stannat av något men man räknar med att de ovanligt höga priserna kommer att bestå, åtminstone långt in på sommaren.

“Trots den senaste tidens regn som har mildrat (torkans) påverkan på olivodlingarna slutade det i år med en produktion på 830 000 ton, den fjärde sämsta skörden på 2000-talet”, berätta Cristian Castillo, professor i ekonomi och förstudier vid UOC. 

Han förklarar vidare att risken finns att de stora aktörerna på marknaden redan kalkylerar för att den kommande säsongen blir lik den förra. Enligt Solunion España kommer lagren i början av årets säsong endast bestå av 257 000 ton, 48 procent lägre än snittet för de senaste fyra säsongerna. Den förra säsongen hade också låg produktion men var ändå uppe i 77 procent av genomsnittet. För att möta efterfrågan kommer företag i Spanien nu att importera mer än de tidigare gjort. 

Deoleo, som producerar varumärken som Carbonell och Hojiblanca, har beklagat prishöjningen på råvaror och den minskade skörden från olivträden. På industriell nivå har priset för ett kilo oliver gått från 1,2 euro till 1,8. I mer traditionell odling, den som sker i höga berg på mindre landområden, har den stigit från 2,7 till cirka 3,2 under de senaste fyra åren. 

Detta har lett till att en flaska olja, som 2019 kostade mellan 2 och 3 euro, idag har ett pris på 10 euro i praktiskt taget alla butikshyllor. 

Experten María Ángeles Piñero varnar för att flera företag kan vara på väg att dö ut. De flesta gårdar drivs av egenföretagare men deras ekonomiska medel är nio gånger mindre än de som ägs av stora kommersiella aktörer. 

Spansk olja är billigare utomlands

Mitt i allt detta kommer överraskningen att priserna på spansk olivolja är lägre i hyllorna i andra länder. Förklaringen är utbud och efterfrågan. Oljan är en viktig del av Medelhavsdieten och spanjorerna konsumerar i snitt 11,1 liter per år. Bara grekerna använder mer med ett snitt på 12,1 liter. 

Piñero förklarar att i länder där det konsumeras betydligt mindre köps den del av produktionen som behövs långt i förväg. Man “sluter förhandsavtal, med årliga inköp som innebär att hela efterfrågan kan mötas”, förklarar hon. I andra länder har alltså priset baserats på tidigare produktionsnivåer för flera år sedan. 

Hur priserna kommer att utvecklas beror i första hand på hur mycket det kommer att regna under de kommande månaderna. Men Piñero har svårt att se priser nere på 3 eller 4 euro igen inom ett år. 

Robbie Eriksson

Robbie Eriksson