Spaniens arbetsgivare och företagare är mycket kritiska till PSOE och Pedro Sánchez avtal med katalanska separatister.

Det bidrar till ett komplicerat ekonomiskt klimat och Spanienbilden utomlands skadas.

Landets arbetsgivare och företagarorganisation CEOE riktar ett hårt svar till Sánchezregeringen att företagen själva har frihet att välja var de vill ha sitt huvudkontor.

Uttalandet följer på den pakt som PSOE har slutit med katalanska separatister att företag som flyttade sitt huvudkontor från Katalonien ska återvända.

Men Spaniens företagare är eniga och säger att ingen kan tvinga dem att flytta tillbaka till Katalonien. Och företagarna får stöd av arbetsgivarföreningen i Katalonien.

På måndagen höll CEOE ett extraordinärt möte med anledning av den uppkomna situationen. Arbetsgivarföreningens president Antonio Garamendi tillsammans med andra arbetsgivarföreningar som Cepyme och ATA riktar hård kritik mot PSOE-regeringens uppgörelse. (CEOE kom med ett offentligt uttalande som du hittar HÄR).

Företagarna är oroade över situationen och att innehållet i pakten skapar ett allt mer komplicerat företagsklimat vilket försvårar för ekonomisk tillväxt och att skapa nya arbetstillfällen.

Att erbjuda en delvis skuldavskrivning och total överföring av skatter till Katalonien samt förvaltning av socialförsäkring till Baskien beskrivs som en förutsebar snedvridning av marknaden och försämring av Spanienbilden i utlandet. Det bidrar till sämre konkurrenskraft, minskade investeringar, tillväxt och i slutändan sämre ekonomi för spanjorerna.

Att katalaner och basker får utökade fördelar påverkar direkt principen om jämlikhet mellan medborgarna, menar CEOE i ett uttalande.

Att PSOE i sitt avtal har med att företag som tidigare har flyttat till huvudkontor från Katalonien ska återvända påverkar utländska investeringar. Det är upp till företagen själva att bestämma var de önskar placera sitt huvudkontor.

Företagarna är också kritiska till vice regeringschefen Yolanda Díaz löfte om att minimilönen återigen ska höjas nästa år samtidigt som arbetstiden ska förkortas.

Handelskammaren

I Málagaprovinsen är också kritiken omfattande från företagarna. Den spanska handelskammaren Cámara de Comercio varnar för juridisk och ekonomisk osäkerhet.

Samma kritik kommer från företagarföreningen Cesur (Círculo de Empresarios del Sur) liksom fackförbundet CSIF medan fackförbunden UGT och CCOO som står PSOE nära stöder pakten.

– Företagen stöder rättsstatsprincipen och grundlagen med maktdelningen den parlamentariska monarkin och med alla spanjorers jämlikhet. De undertecknade avtalen strider mot allt detta och skapar osäkerhet inte bara för företag utan skapar ojämlikhet mellan spanjorer, säger Javier González de Lara vid företagarföreningen i Málaga.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.