Trots den spanska regeringens momssänkning från årsskiftet har livsmedelspriserna gått upp med 16,8 procent på Solkusten och Málagaprovinsen på årsbasis. Det är två procentenheter mindre jämfört med i februari 2022 med 18,7 procent.

Den som följer spanska nyheter i tidningar och tv ser tydligt att köpkraften för familjer i Málagaprovinsen fortsätter att minska om man jämför med perioden före inflationsutbrottet.

På fredagen publicerades uppgifter från landets motsvarighet till statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística) att även om inflationen avtog något i mars så har det inte fått någon särskilt märkbar effekt på livsmedelspriserna.

I stället visar färska siffror att livsmedelspriserna har ökat med 16,8 procent. Siffrorna bekräftar att den momssänkning som regeringen införde för baslivsmedel inte har haft någon märkbar effekt för konsumenten.

Annons

Den hårt pressade spanska regeringen som brottas med minskat förtroendestöd och inre splittring har tidigare bett om tid för att momssänkningen skulle märkas. Nu har det gått tillräckligt lång tid för att det önskade resultatet skulle märkas.

Om vi granskar vissa enskilda områden så har konsumentprisindex som gäller el, gas och drivmedel minskat med 19,2 procent jämfört med föregående år. Alkoholhaltiga drycker och tobak har upplevt en prisökning med 9,4 procent.

Sett till hela Spanien skiljer sig situationen så mycket åt jämfört med Costa del Sol och Málagaprovinsen. Att inflationen backar får inte så stora återverkningar på varukorgen i landet som helhet.

Livsmedelspriserna har ökat med 16,5 procent på årsbasis. Hittills i år med 3,4 procent.

Vissa livsmedelskedjor har efter att blivit pressade efter årsrapporter med stora vinster beslutat sig för att sänka priset på vissa basvaror med fem till femton centímos.