”Medelhavsdieten: En hälsosam millenniediet?” Så är temat på en föreläsning som läkaren José López Miranda håller i samband med ett forum arrangerat den 14 april av Diario SUR i samarbete med stiftelsen Fundación Unicaja. Föreläsningen ingår i serien ”Salud es más” där olika läkare intervjuas.

Föreläsningen är öppen för allmänheten på fredag den 14 april i Salón de Actos de Unicaja på Acera de la Marina 3, första våningen, i Málaga klockan 19.

Medelhavsdieten kopplas alltid ihop med olivträdet och olivoljan. Den internmedicinska experten José López Miranda påminner om att Medelhavsdieten står på tre ben.

Det första är olivolja. Det är grundläggande för just denna diet där fettkalorikonsumtionen är baserad på olivolja.

Annons

Det andra är produkter från marken som spannmål som här i Spanien består av främst bröd.

Det tredje benet i Medelhavsdieten är vin och produkter som härrör från vinstocken.

Amerikan myntade uttrycket

López Miranda betonar att det var amerikanen Ancel Keys som myntade uttrycket ”Medelhavskost”. Keys var en amerikansk nutritionist som när han arbetade som läkare under andra världskriget såg en paradox: Trots att matkulturen var helt annorlunda fanns det en befolkning med många äldre och friska människor. Han tillsatte en studie i sju länder som skulle kartlägga Medelhavskosten.

Dieten för med sig positiva egenskaper för hälsan och motverkar främst hjärt- och kärlsjukdomar, metabola sjukdomar, cancer och vissa hudsjukdomar.

Nyligen publicerade det vetenskapliga magasinet Lancet en studie skriven av José López Miranda. Den visar att Medelhavsdieten är mycket mer fördelaktig än den modell som är vanligast i USA och som är baserad på en kost rik på kolhydrater och låg fetthalt.

– Att följa Medelhavsdieten kan vara lika fördelaktig eller bättre än att ta ett piller för att motverka kardiovaskulära sjukdomar, säger José López Miranda.

Fler studier kring Medelhavsdieten

Senaste tiden har flera studier om Medelhavsdieten publicerats som att den är en avgörande faktor för fertiliteten.

Medelhavsdieten förbättrar både naturlig och assisterad fortplantning, samt ger positiva effekter på det framtida barnet visar boken ”Fertilidad y dieta mediterránea” av doktor Juan José Espinós. Reproduktionsförmågan förbättras med en hälsosam och balanserad kost.

Och en studie som publicerades i tidskriften ”Neurology” visar att Medelhavskosten kan vara effektiv i kampen mot Alzheimers.

De som intar en kost rik på bladgrönsaker, såväl som andra grönsaker, frukt, fullkorn, olivolja, bönor, nötter och fisk uppvisar färre tecken på sjukdomen Alzheimers än människor som inte intar Medelhavsdieten.

Samma resultat visade MIND-dieten som prioriterar bladgrönsaker som spenat, grönkål och broccoli, tillsammans med andra grönsaker.

Både MIND- och Medelhavsdieten rekommenderar måttliga mängder vin.