Spaniens vänsterregering har begärt ytterligare 94 miljarder euro i bidrag och lån från EU i den återhämtningsplan som presenterats. Samtidigt visar siffror att i genomsnitt bara tre av tio euro av de 43 miljarder euro som EU tidigare har skickat till Spanien har kommit in i systemet och nått målet.

Spanien är ett av länderna som mottar mest pengar från EU:s hjälpfond Next Generation.

Läs mer: Spanien just nu – sätter krokben på sig själv

Den spanska byråkratin sätter käppar i hjulet för att pengarna ska nå ut snabbt och effektiv. Spanien är svansen bland de stora ekonomierna när EU-pengar ska nå målet. Landet absorberar knappt 47 procent av kommissionens fonder. Pengarna fastnar i den regionala byråkratin, har tidigare undersökningar visat.

Måndagen den 20 februari är det skarpt läge. Då kommer en delegation från Bryssel för att granska hur Spanien har använt pengarna och om de nått ut effektivt i systemet. Kritiken mot centralregeringen i Spanien har fram till nu varit på grund av bristen på transparens med klara uppgifter på vart pengarna tar vägen och genom specifika projekt.

Det blir vice regeringschefen Nadia Calviño, skatteministern María Jesús Montero, socialförsäkringsministern José Luis Escrivá och industriministern Reyes Marotos huvudvärk (!) att förklara varför inte pengarna hamnar rätt snabbare.

Regeringschefen Pedro Sánchez har redovisat regeringens egna beräkningar med att 100.000 företag och 6.000 kommuner dragit nytta av stödet på 43 miljarder euro. Men det betyder inte att pengar cirkulerar och har nått målet.

Spanien har fram till 2026 att använda pengarna från EU:s hjälpfonder. Men innan dess måste Spanien redovisa hur, var och när pengarna ska användas.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.