Antalet utrikesfödda som arbetar ökar i hela landet.

I Málaga är de enligt experter särskilt viktiga för provinsens ekonomi. 

När mars avslutades fanns 103 147 utländska arbetare registrerade i Málaga. Det är den sjunde högsta siffran i Spanien. Etta på listan är Madrid med 570 000.

Det innebär också att antalet personer födda utanför Spanien som idag arbetar i provinsen har mer än fördubblats sedan 2012 –  då var bara 46 382 utrikesfödda anställda i Málaga. Det betyder att antalet har ökat med 122 procent de senaste 12 åren, den genomsnittliga takten för ökningen i Spanien är 80 procent och ger en totalsiffra på 2,7 miljoner. Málaga är provinsen med den sjätte högsta tillväxten av arbetare som kommer från andra länder, bakom Coruña (140 %), Huelva (137 %), Balearerna (134 %), Vizcaya (131 %) och Guipúzcoa (129 %) .

Annons

Denna siffra är överlägsen den som räknar ökningen för den totala arbetsstyrkan fram till första kvartalet i år. Den steg med 40 procent under samma period. 

Denna trend är ett utbrett fenomen i Spanien. ”En stor del av ökningen av sysselsättningen under de senaste åren kommer från utlänningar, även om ökningen i den här provinsen har varit mycket högre”, säger Ángel de la Fuente, verkställande direktör för Stiftelsen för studier i tillämpad ekonomi (FEDEA).

På nationell nivå jobbar 25 procent fler personer idag än de gjorde 2012. Tittar vi endast på personer födda utomlands är samma siffra hela 80 procent. Enligt Raymond Torres, ekonomichef på Funcas, stämmer detta överens med landets ekonomiska modell. Spaniens ekonomi växer på grund av en ökande befolkningen och att fler får jobb –  snarare än förbättringar i produktivitet, säger han. 

Fortfarande hög arbetslöshet

Trots att fler och fler hittar jobb i Málaga har provinsen fortfarande mer än 130 000 arbetslösa och många har varit utan anställning länge. 

Alberto Moreno, som är professor vid universitetet i Málaga, framhåller att provinsen, precis som resten av landet och hela Europa, har ett demografiskt problem som måste åtgärdas. Han påpekar att en stor del av arbetslösheten beror på att de som inte har jobb saknar den kompetens som är efterfrågad på arbetsmarknaden. 

Inma Sánchez på CC OO säger att befolkningstillväxten i provinsen vilar på att personer flyttar från områden utanför landets gränser. Hon framhåller även att den potentiellt aktiva delen av befolkningen, det vill säga de mellan 16 och 62 års ålder, är något högre bland utlänningar (69,2 procent) jämfört med lokalbefolkningen (65,4 procent). Ett gap som är ännu större i åldrarna 25 till 44. Således menar hon att ankomsten av utlänningar har en positiv inverkan på demografin då den mildrar åldrandet hos befolkningen och gynnar arbetsmarknaden. 

Det finns tre områden i Spanien som sett en helt annorlunda utveckling än den i Málaga. Där har antalet utrikesfödda som arbetar minskat under samma period. Till exempel Jaén (-55 % sedan 2012, till 7 833). I Córdoba var nedgången 4,3 % och landar under 10 700. Det sista fallet är Ciudad Real, som har tappat 3,5 % av sin utländska sysselsättning de senaste åren.