Delar av det svenska konsulatet på Costa del Sol har monterats ned bit för bit. Hårda besparingskrav från UD i kombination med nyöppnade ambassader och konsulat i andra länder har inneburit indragningar på andra håll. Nästa år går kanslisten i pension och någon efterträdare är ännu inte utsedd Av Ola Josefsson
I augusti nästa år går Gunilla Ekberg i pension. Då blir den omtyckta kanslisten vid det svenska honorärkonsulatet i Málaga 67 år.
– Då har jag gått över tiden med några år. Sedan ska jag börja ägna mig åt barnen, säger Gunilla Ekberg till Svenska Magasinet. Eventuellt kanske jag kommer in tillfälligt om de behöver mig plötsligt. Jag finns ju på plats och kan vara en stöttepelare och hjälpa till med information.
Gunilla Ekberg började som kanslist 1985 när det var ett generalkonsulat i Málaga. Under de senaste åren har hon varit ensam kanslist. Det har varit en pressande arbetssituation.
Honorärkonsulatet har aldrig behövt stänga under några längre perioder. Som ensam kanslist har situationen varit komplicerad i samband med sjukdomar och semestrar. Det är svårt att få vikarier för att undvika stängning.
– Situationen kan bli pressande. Vissa ärenden tar tid och kan vara svåra att klara av på egen hand och då är det bra att ha tillgång till ambassaden i Madrid. Det är skönt att ha någon i närheten.
Vem som ska efterträda Gunilla Ekberg vid honorärkonsulatet i Málaga är i skrivande stund oklart. Vad Svenska Magasinet erfar finns det ett par aspiranter.
Ambassadsekreteraren Eva-Britt Boix:
– Det svenska honorärkonsulatet i Málaga kommer att finnas kvar efter att Gunilla Ekberg slutar. Det kommer att bli en efterträdare som kommer att läras upp och gå parallellt med Gunilla under en tid.
Gunilla Ekberg har arbetat som kanslist sedan 1985. Hon känner till kusten och har god lokalkännedom. När det gäller hennes efterträdare, är det en person som redan nu bor på Solkusten?
– Det kan jag i nuläget inte säga då det är honorärkonsuln som avgör vem det blir. Personen kommer att vara förbered i god tid och samtjänstgöra med Gunilla under flera månader för att komma in i uppgifterna, säger Eva-Britt Boix.
– Det viktiga är att personen talar spanska och svenska flytande eftersom inte honorärkonsuln pratar svenska.
Kanslisten blir anställd av honorärkonsuln. Anställningsförhållandet är alltså mellan honorärkonsuln och kanslisten. Lönen betalas ut från ambassaden via honorärkonsuln.
2007 slutade Inga-Lill Karlesson. Då hade Inga-Lill varit kanslist på konsulatet i 30 år. Nu slutar nästa kanslist efter många år med god inblick i Solkusten och svenskkolonin.
– Málaga är ett av våra största och viktigaste konsul i Spanien. Det är exempelvis ett av fyra konsulat som är bemyndigad att utfärda provisoriska pass. De övriga är Barcelona, Las Palmas de Gran Canaria och Palma de Mallorca, säger Eva Boix.
Honorärkonsulatet är inte avlönat jämfört med ett generalkonsulat som har en utsedd generalkonsul från Sverige som har en budget.
– Då kan denne organisera nationaldagsfirande om budgeten tillåter det. Honorärkonsuler är obetalda vilket betyder att de får ta det ur egen ficka om de vill ordna nationaldagsfirande eller så kan de begära hjälp från en svensk förening exempelvis, säger Eva-Britt Boix, ambassadsekreterare i Madrid.
Stundtals har det riktats kritik mot att provinsen Málaga inte har en svensktalande honorärkonsul med tanke på att Solkusten har en av de största utlandskolonierna av svenskar. Samtliga nordiska länder har honorärkonsuler i provinsen Málaga. Dessa honorärkonsuler utom Norges pratar det landets språk som de representerar. Omvänt skulle det vara svårt att tro att Spanien skulle ha en honorärkonsul i Sverige som inte talade spanska.
Historiskt sett har provinsen Málaga vid flera tillfällen varit representerade med en spansktalande honorärkonsul. Fram till 1984 var spanjoren Teodoro Gross Jessing svensk honorärkonsul. Málaga fick därefter ett svenskt generalkonsulat på Alameda de Colón där generalkonsulerna Bengt Wahler (1984-1988) och Henry Leo (1989-1993) var verksamma.
På 90-talet skulle UD spara och generalkonsulatet lades ned. 1993 valdes Stig Öberg till honorärkonsul och kom att bli mycket populär i svenskkolonin. Många kustsvenskar minns med värme Stig Öbergs engagemang för Sverige och svenskarna på Costa del Sol.
Precis som sin föregångare Henry Leo var Stig Öberg ordförande i Nationaldagskommittén på Costa del Sol. 2002 gick Stig Öberg i pension och den spanske advokaten Pedro Megías González tog över. Konsulatet flyttade från Fuengirola till Málaga.
Bland de konsuler vi minns bäst är Stig Öberg och Henry Leo. Tyvärr har båda gått ur tiden. Stig Öberg avled i april 2007, 73 år gammal. Henry Leo lämnade oss 2009, då 80 år gammal.
Stig Öberg tillhörde de första norrbottningar som utvandrade till den spanska solkusten, där han kom att etablera sig i flera branscher. 1961 öppnade Stig en fotobutik i Torremolinos som familjen hade i tio år. De arrenderade även hotellet Sol y Sol. Stig var även under en tid reseledare för Club 33 och öppnade den första svenska restaurangen El Farol Negro i Torremolinos. Han sände svensk radio från Málaga och Marbella. Familjen Öberg köpte resebyrån IAFA tours i Fuengirola 1991 där konsulatet låg fram till flytten till Málaga 2002.
Fotnot. Christina Lindemark är svensk honorärkonsul i Granadaprovinsen sedan 1994 dit Almuñécar tillhör.