Hundar kan inte reglera sin kroppstemperatur genom att svettas på det sätt som människor gör. Människor har svettkörtlar i huden och i dem bildas svett. Svetten avdunstar och kyler hudytan och reglerar vår kroppstemperatur.

Hundar har bara svettkörtlar i tassarna. Hos dem regleras istället temperaturen via slemhinnor i nos, munhåla och tunga. De hässjar/flåsar för att skapa avkylning. Om luften i omgivningen är för varm fungerar inte flåsandet för att sänka kroppstemperaturen. Hunden blir då överhettad och kan snabbt förlora medvetandet.

Flåsandet gör också att de förlorar mycket vätska och kan bli uttorkade.

Kraftigt flåsande/hässjande leder till att hunden andas in mer syre än vad kroppen behöver. Blodkärlen drar då ihop sig och syretillförseln till hjärnan minskar trots den ökade andningsfrekvensen.

Hur kyler jag ner hunden?

En hunds normala temperatur ligger runt 38,5 grader. Går kroppstemperaturen över 41 grader är det skadligt för hunden.

Innan du kommer till veterinär ska du själv försöka kyla ner hunden. Det ska ske försiktigt.

Kyl ner hunden med vatten, till exempel genom att blöta ner handdukar att svepa in den i eller bada/duscha den om det finns möjlighet till det. Det är bra om den blir blöt ända in på skinnet. Du kan också fläkta hunden med en handduk. Den ska naturligtvis få vatten att dricka. Håll hunden stilla.

Använd svalt, men inte iskallt vatten eller is. Dels för att det är obehagligt och dels för att blodkärlen i huden drar ihop sig och man får en sämre avkylning.

Mät temperaturen om du har tillgång till en termometer för att ha koll på förloppet. Den ska ner till normaltemperatur, inte mindre. Hundens normaltemperatur är runt 38,5 grader. När termometern visar 40 grader är det dags att sluta kyla hunden för att inte riskera att den bli undertempad, men man ska ändå fortsätta mäta temperaturen för att se så att den varken stiger igen eller bli för låg. Temperaturen mäts i ändtarmen med en vanlig febertermometer.

Febernedsättande mediciner hjälper inte vid värmeslag.

Riskgrupper

Vissa hundar löper större risk att få värmeslag

Hundar med tjock päls

Överviktiga hundar

Äldre hundar

Hundar med andningsproblem

Hundar med ”platta” nosar, så kallade brachycefala hundar. De har svårt att flåsa effektivt på grund av sina trånga andningsvägar. De kan få värmeslag även vid lägre temperaturer och vid lägre ansträngning

Hundar med hjärtproblem

Hundar med lungproblem

Känn igen symtomen

Hunden söker sig till vatten och kyla, till exempel kalla golv. Andningssvårigheter: flåsande och flämtande.

 • Dreglande
 • Orkeslöshet
 • Hunden ramlar under promenad.
 • Röda och/eller torra slemhinnor i munnen.
 • Röda och/eller torra slemhinnor i ögonen.
 • Stirrighet
 • Förvirring
 • Orolighet
 • Ökad puls
 • Vinglighet
 • Svimning
 • Kräkningar och diarré
 • Chock

Vid chock har blodtryck och blodflöde sjunkit så mycket att kroppen inte får tillräckligt med syre och näring. Tillståndet är livshotande.

Vinglighet, förvirring och liknande beteenden beror på att hjärnan inte fungerar som den ska vid väldigt hög kroppstemperatur.

När kroppstemperaturen kommer över 42 grader börjar cellerna och proteinerna i kroppen att förändras. Det kan leda till svåra inre skador hos våra hundar. Värmeslag kan leda till döden.

Kontakta alltid veterinär vid värmeslag.

Tami söker hem. Mer information om båda och fler av våra hundar hittar du på palevlasprotectora.es

Nuri söker hem. Mer information om båda och fler av våra hundar hittar du på palevlasprotectora.es