Coprophagia – eller att hundar äter sin och även andras avföring är vanligt. I de flesta fall orsakas detta inte av någon sjukdom. Det är mer ett problem i beteende, som inte uppskattas av oss ägare. Någon direkt hälsorisk är det inte. Det är ytterst sällan orsakat av brist på näringsämnen om hunden äter ett helfoder. I sådana fall kan det dock orsakas av sjukdom exempelvis tarmsjukdom, parasiter eller sjukdom i bukspottkörtel. En undersökning av veterinär kan vara befogad om en vuxen hund, som inte ätit avföring tidigare, plötsligt börjar med det beteendet utan synbar orsak. Liksom självklart om hunden visar andra symtom från mage och tarm.
Beteendet startar redan för valptiken, som rengör i boet genom att städa bort avföring från de små valparna. Även den vuxna tiken kan påverkas hormonellt, vilket kan ses genom att de äter avföring i viss hormonell status. Det är även vanligare att den unga hunden äter avföring. Dock kan detta bli en vana, varför de även som vuxna fortsätter med detta. Hundar kan även ”lära” varandra att äta avföring, och detta kan även yttra sig som en viss typ av konkurrens om ”föda”. För hunden kan det anses som mat som inte skall gå till spillo.
Många gånger handlar det om att det är väldigt hungriga hundar som äter avföring. I vissa fall kan det även vara en typ av terapi, om hunden är understimulerad till exempel i en hundgård.
Även om det inte är ett farligt beteende, så är det förstås otrevligt för oss ägare och inte helt lätt att komma till rätta med. Man kan i första hand prova med att byta foder till ett foder som ger mer mättnadskänsla, och samtidigt ger en annan typ av avföring vad gäller smaklighet. Om detta kan du få råd av foderrådgivare. Ge gärna hunden mindre portioner mat 3-4 gånger per dag, så hunden inte blir så hungrig mellan målen.
Detta i kombination med aktivering av hundarna, koppelrastning alternativt noggrann kontroll vid rastning. Ta alltid upp avföringen efter dina hundar. Du kan även jobba med att avleda hunden från avföringshögar med kommando och godbitar istället.
Av Nazli Pointer Veterinary Clinic
Tel 952 804 165 info@pointerclinic.com
Du hittar kliniken vid Rio El Padron,
strax öster om Estepona och nära ridskolan.
Vi pratar svenska!