När du reser till Spanien med din hund eller katt från ett kallare klimat, är det viktigt att vara medveten de sjukdomar som är specifika för ett subtropiskt klimat. Vi vill ge dig lite allmän information och rekommendationer. Fullvaccinationer en gång om året
I Sverige är din hund förmodligen vaccinerad för Leptospiros och för andra sjukdomar såsom parvo, valpsjuka och om du regelbundet reser utomlands med hunden eller katten, en gång vart 3 år. I Spanien är det dock viktigt att vaccinera för alla sjukdomar varje år på grund av förekomsten av stora mängder icke vaccinerade (herrelösa) djur som därmed utgör en högre risken för infektion.
Enligt lag ska hundar i Spanien vaccineras årligen mot rabies, men du följer deriktlinjer i det land där du bor.

Avmaskning fyra gånger om året
I det varmare spanska klimatet och närvaron av herrelösa djur ökat smittrisken av interna parasiter än vad som är fallet i norra Europa. Se därför till att regelbundet avmaska din hund och katt. I vissa fall kan kan även utföra avföringsprov för kontroll av andra parasiter.
Det är lämpligt att behandla med ett maskmedel som inte bara dödar rund- och bandmaskar utan även hjärtmask (t.ex. Milbemax).
Vi rekommenderar också ett avföringsprov för att kontrollera även för andra parasiter såsom Giardia och Koccidios, vilket kan orsaka osynliga skador på ditt husdjurs tarmar och välbefinnande.
Enligt spansk lag ska husdjur avmaskas minst en gång per år (och registreras i deras pass).

Leishmanios
Är en dödlig sjukdom (om obehandlad) och orsakas av en blodparasit, som överförs av en stor mygga. Myggan finns i hela medelhavsområde och är aktiv särskilt under natten. Den suger blod från djur i vila. Leishmanios diagnostiseras ofta i Marbella-området, särskilt hos hundar, ibland hos katter och den är också smittsam för människor!
Beroende på livsstil hos ditt husdjur finns det olika förebyggande åtgärder som kan göras:
– Håll hunden, inne på natten, då sandflugan är aktiv. (Eller myggnät)
– Använd i förebyggande syfte Scalibor, anti-mygg krage (även mot fästingar) eller Advantix.
– När Din hund vistas ute i trädgården eller sover på en öppen terrass, är det lämpligt att vaccinera för leishmanios.

Hjärtmask och fästingar
Hjärtmask diagnostiseras inte ofta i Marbella-området, men förekommer dock. Hjärtmasken är en subtropiskt sjukdom som överförs av myggor. Om ditt husdjur är infekterad med larver av masken av en
mygga, kommer maskar växa i blodcirkulationen och hjärta. Detta kommer att resultera i kronisk sjukdom och i slutändan kommer hunden eller katten att dö av hjärtsvikt.
Det finns ett enkelt förebyggande för denna infektion med tabletter. Du kan också vaccinera mot hjärtmasken (heartguard en gång per år).
Fästingar lever i gräs och låga buskar och när du eller din husdjur passera angriper fästingen huden och suger blod. Detta blod krävs för reproduktion.
Bortsett från infektion och inflammation kan fästingar överföra flera allvarliga infektionssjukdomar som kallas fästing-feber (Anaplasma, Ehrlichia, Borrelia, etc). Förhindra fästingangrepp genom regelbunden kontroll och använda lämpliga insekticider som fästingkrage eller pipetter på din hund (Scalibor, Advantix, Frontline)

Annons

Av Nazli Pointer Veterinary Clinic, Tel 952 804 165 info@pointerclinic.com Du hittar kliniken vid Rio El Padron, strax öster om Estepona och nära ridskolan.
Vi pratar svenska!