Att flytta till Spanien, eller vistas här under längre perioder, innebär inte bara ett varmare klimat och mer solsken. För många av oss hälsointresserade erbjuder den spanska matkulturen en guldgruva av möjligheter.
Men det finns även fallgropar att vara vaksam på.
Av Fredrik Paulún, e-post: fredrik@paulun.se
Vi kan börja med det positiva: det Utbudet av frukt, bär och grönsaker är svårslaget. På många håll finns det fortfarande lokala frukt- och grönsaksmarknader, och i vanliga mataffärer hittar man tomater, paprikor, citrusfrukter och oliver av en kvalitet som är svår att få tag på i Sverige. Att få i sig fem portioner frukt och grönt per dag blir inte längre ett mål – det blir en njutning.
Något som ofta glöms bort är att näringsinnehåll och antioxidanter minskar i lagrade produkter. Ju färskare maten är, desto mer hälsosam är den. Här i Spanien finns det ett försprång: det mesta är lokalproducerat och har inte transporterats långt eller lagrats i månader innan det når butikshyllan. Visste du att en påse spansk sallad som säljs i Sverige ibland är en månad gammal?
Något jag personligen uppskattar mycket är tillgången till fisk och skaldjur. Få länder har så många olika sorter till så rimliga priser. Det är lätt att lägga till fisk tre gånger i veckan – något jag varmt rekommenderar. Inte bara för omega-3-fettsyrornas skull, utan även för att fisk och skaldjur är naturliga källor till bland annat jod och selen, mineraler som är viktiga för sköldkörteln, immunförsvaret och kroppens avgiftning.
Jag har två olika grillar hemma: en för kött och en för fisk och skaldjur. Det kanske låter överdrivet, men den som grillat fisk på samma galler som entrecôten vet att smaken lätt ”smittar av sig”. Med två grillar blir smaken renare och upplevelsen bättre.
Men det finns som sagt utmaningar också. En stor sådan är plasten. I spanska affärer är det vanligt att kött, fisk och till och med frukt är förpackade i plast. Vakuumförpackningar innebär att maten ligger i direktkontakt med plast i lång tid, vilket kan läcka ut hormonstörande ämnen i maten.

Färsk fisk och skaldjur till en bråkdel av kostnaden i Sverige.
Jag rekommenderar alltid att köpa kött och fisk över disk, även om de där ibland slår in varorna i plast. Den stora skillnaden är att exponeringstiden då är mycket kortare.
Ett ännu större problem är vatten i plastflaskor. Det är vanligt i Spanien att köpa 5- eller 8-litersdunkar med vatten i plast, men forskningen visar att dessa kan innehålla mikroplaster. Studier har kopplat mikroplaster till inflammation och förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Jag har själv investerat i ett vattenreningssystem som renar vanligt kranvatten till 99 %.
Det är inte bara bättre för hälsan, utan även billigare och bättre för miljön. Även mjölk kämpar jag med. Den som står ute i butikshyllan är ultraprocessad med stora mängder skadliga ämnen (AGE) som följd. Den som står i kylen är bättre men är ofta kontaminerad med plast från flaskorna.
Därför har jag gjort det till en vana att köpa den dubbelt så dyra mjölken som finns i glasflaskor i bättre butiker, och ibland finns den även som ekologisk. Det är ett bättre val, både för att den smakar bättre och har bättre näringsinnehåll.
Att leva hälsosamt i Spanien handlar alltså inte bara om att ta del av solens fördelar och ett rikare utbud av färska råvaror – det kräver också medvetna val i vardagen. Genom att välja lokalt och färskt, undvika onödig plast och våga investera i sin hälsa, kan man ta vara på allt det goda som det spanska livet erbjuder. Med små justeringar i inköpsvanor och tillredning kan du leva både njutbart och långsiktigt hälsosamt – ¡Salud!