En staty av en kvinna står i backen upp till ett bostadsområde i Manilva. När jag lägger ut en bild på Svenska Magasinets Facebook-grupp och frågar vem kvinnan är kommer svaret att det är Isabel av Kastilien som gifte sig med Fernando av Aragonien, de katolska monarkerna. Men det är inte Isabel. Det är en norsk prinsessa… Av Ola Josefsson
I Manilva ligger bostadsområdet Kristina. Det har fått sitt namn efter en norsk prinsessa som på 1200-talet skickades till Kastilien för att trolovas med en prins. Och den norska prinsessan står som staty i backen upp till urbanisationen som bär hennes namn.
Historien om den vackra blonda Cristina de Noruega eller Kristina Håkonsdatter är fascinerande. Hennes föräldrar var kung Håkon IV, ”den gamle”, och Margarita Skulesdatter. Cristina föddes i Bergen 1234 och avled i Sevilla 1262. Bara 28 år gammal avled hon mycket olycklig.
Det var genom allianser mellan Kastilien och Norge inom det tyskromerska riket som 23-åriga Cristina trolovades 1257 med prins Felipe av Kastilien som var bror till kung Alfonso X av Kastlien, också känd med tilltalsnamnet den vise.
Det nordiska riket Norge ville öppna upp sig mot Europa och kung Håkon IV hade inlett diplomatiska och kulturella band med andra länder. Det sägs att kung Håkon var en pionjär inom norsk utrikespolitik och odlade sina kontakter i Europa. Hans inflytande i europeiska kungahus beskrivs som stort.
Kastiliens kung Alfonso X ansvarade för flera översättningar av texter från latin och arabisk till spanska. Samtidigt lät kung Håkon översätta texter från franska och latin till norsk. Båda kungarna bidrog på så sätt till att berika människors kunskap om andra kulturer.
Men hur kom det sig då att en norsk prinsessa hamnade i Spanien? Svaret finner vi på Sorbonne universitetet i Paris. Här hade kungens rådgivare, biskop Peder från Hamar, studerat. Vid samma tidpunkt och på samma universitet hade Sira Ferrant studerat. Han var rådgivare till Kastiliens kung och blev det sändebud som reste till Norge för att be om Cristinas hand till en av kungens bröder.
Både spanska och norska historiker har tolkat äktenskapet som en del i en ambitiös plan som Kastiliens kung drog i gång för att vinna inflytande i sin kamp att bli kejsare över det tyskromerska riket. Alfonso X menade nämligen hade att han rätt till tronen eftersom hans mor Beatriz av Suabia var dotter till en tidigare kejsare. Av det skälet var den norske kungen en viktig kugge i spelet.
Sommaren 1257 påbörjade Cristina resan från isen och dimmornas Norge. Resan gick till sjöss från Tönsberg. Prinsessan åtföljd av en ambassadör tog sjövägen till England vidare över till Frankrike. Härifrån fortsatte resan till häst. Julafton 1257 tillbringades i Burgos i sällskap med nunnorna i klostret Huelgas.
Giftermålet skedde i Valladolid den 31 maj 1258 och paret bosatte sig senare i Sevilla. Det sägs att den norska prinsessan aldrig blev lycklig. Avståndet till hennes land Norge var för långt, kulturchocken blev för stor och möjligen bidrog detta till att hon insjuknade i melankoli och längtan och avled 1262 i Sevilla barnlös.
Den norska prinsessan Cristina ligger begravd tre kilometer utanför samhället Covarrubias vid Burgos och hit reser norrmän varje år för att minnas sin prinsessa.
1958 inleddes undersökningar av den norska prinsessans gravplats. Många intressanta föremål hittades. Det var guld, ädelstenar, bokrullar och smycken. Prinsessans längd, 1,70, överraskade forskarna. Det var ovanligt på den tiden att kvinnor på den iberiska halvön var så långa. Det var inte ovanligt norrut och prinsessan kom ju från Norge. Hon var dessutom blond.
Den 13 maj 1958 placerades en minnestavla på platsen. Senare restes en bronsstaty på platsen vid en minnesstund där myndighetspersoner från Spanien och Tönsberg i Norge medverkade.
Sedan dess har kontakterna mellan den norska regeringen och byn Covarrubias där Cristina ligger begravd utökats. 1992 grundades stiftelsen Fundación Princesa Kristina de Noruega.
Här i Covarrubias finns ett kapell till Sankt Olavs ära som invigdes den 18 september 2011. Här hålls en norsk musikfestival där även norska produkter säljs vid en marknad varje år.
Enligt legenden bör ogifta kvinnor som önskar hitta kärleken besöka Cristinas grav och ringa i en klocka för att få hjälp i att hitta sin drömprins och finna den sanna eviga kärleken som inte den norska prinsessan fann.
Historien om den norska prinsessan som reste till Kastilien och Spanien kom upp på tapeten när norskan Eva Sannum på 1990-talet sällskapade med prins Felipe. Men som vi vet valde Felipe den vackra Letizia och tillsammans är de sedan 2014 det spanska kungaparet.
Källor: Fundacion Princesa Kristina. El Pais.