Upplev Spaniens hjärta och Spaniensvenskarnas huvudstad Madrid med den auktoriserade guiden Siv Ling och Svenska Magasinet. Ni som har varit med till Madrid tidigare upplevde Toledo, El Escorial eller Aranjuez. På årets Madrid-resa ingår i stället heldagsutflykter till Salamanca och Segovia som är några de vackraste städerna i Spanien. Salamanca har vackra palats byggda i gyllene sandsten. Det är ett gammalt kulturellt centrum med Spaniens näst äldsta universitet från 1200-talet som blev ett av de mest ansedda. Programtext: Siv Ling

Besöka Spaniens vackra och spännande huvudstad Madrid är ett måste. Med sina många monument och museer har Madrid i det närmaste en outtömlig källa av sevärdheter. Museo del Prado, ett av världens förnämsta konstgallerier, Museo Thyssen Bornemisza, har en av världens främsta privata konstsamlingar samt Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía med Picassos kända verk ”Guernica” är bara något av allt som erbjuds. Eller Palacio Real (Kungliga Slottet) med 2.200 rum är också värt ett besök.

Madrid är en fantastisk stad att bara flanera runt i. Se på de vackra husen, avenyerna, gå på tapasbar och uppleva folklivet. Här finns den vackra Retiro-parken och utmärkt shopping längs eleganta affärsgator. På heldagsutflykten till Salamanca besöker vi katedralerna, den senare en av de sista gotiska byggnaderna i Spanien, universitetet där många kända personligheter har studerat och vi tar en paus på Plaza Mayor.

Resans avskedslunch har vi i Segovia, beläget på en klippa tusen meter över havet som omges av två floder. Varje epok har satt sina spår i Segovia, vilket gör den till en av de kulturminnesrikaste städerna med den romerska akvedukten, det mest karakteristiska kulturminnesmärket och ett av romartidens mest storslagna byggnadsverk.

Vi besöker även i år Valle de los Caidos och El Pardo slottet som ligger i det vackra naturparken Monte el Pardo. Dessa besök är mycket uppskattade och spännande.

Dag 1. 20 november, Málaga-Madrid
Vi reser klockan 11.00 från Málagas tågstation Maria Zambrano med höghastighets-tåget AVE i upp till 300 km/h. Tåget är framme i Madrid klockan 13.40. Vid framkomsten kör vi direkt till hotell Ganivet, centralt beläget på calle Toledo (vid Puerta de Toledo).
För att lära känna Madrid gör vi en stadsrundtur med buss där vi passerar både Habsburgarnas och Bourbonernas Madrid. På kvällen åker vi till en av Madrids anrika restauranger där Svenska Magasinet bjuder gruppen på en välkomstmiddag. Huvudrätten är ugnstekt lamm. Efter middagen kör bussen oss tillbaka till hotell Ganivet.

Dag 2. 21 november, Madrid-Valle de los Caidos-El Pardo
Efter frukost på hotellet åker vi ca 50 km i nordvästlig riktning till Valle de los Caidos, (De stupades dal), monumentet som General Franco lät uppföra efter det spanska inbördeskriget till minne av krigets offer. Det sägs ligga över 40.000 soldater begravda i kryptan. Här ligger också General Franco som avled för 40 år sedan, den 20 november 1975. Här ligger även José Antonio Primo de Rivera. Monumentet som ligger vid foten av Guadarramabergen har ett 150 meter högt kors i granit. Om basilikan är öppen går vi in och ser de vackra gobelängerna (originalen från 1500-talet).

Från Valle de Los Caidos fortsätter vi till den lilla byn el Pardo som ligger 7 km från Madrid. El Pardo är en liten by med endast ca 3.500 invånare och ligger vid Monte el Pardo, ett stort naturskyddsområde med stora ekskogar. Det var tidigare ett jaktreservat för de spanska kungarna och det första jaktslottet byggdes redan på 1400-talet. Sedan dess har slottet genomgått kontinuerliga ombyggnader under århundradena och fick sin nuvarande form först under kung Alfonso XIII:s regering i början av 1900-talet.

Slottet var också residens åt General Francisco Franco fram till hans död. I vår tid används slottet som gästbostad vid utländska statsbesök. Bland annat har det svenska kungaparet vistats här vid ett antal tillfällen. När det inte är statsbesök är slottet öppet för allmänheten och vi göra en rundvandring i slottet.
Vi är tillbaka i Madrid vid lunchdags, eftermiddagen och kvällen fri i Madrid.

Dag 3. 22 november. Madrid-Salamanca-Madrid
Efter frukost på hotellet åker vi västerut ca 200 km till universitetsstaden Salamanca, en av de vackraste städerna i Spanien. Staden ligger 800 meter vid floden Tormes. (Biflod till Duero). I detta kulturella centrum besöker vi stadens mest kända sevärdheter som är belägna runt Plaza Mayor, ett av Spaniens största och vackraste barocktorg som har en blandning av arkadförsedda hus och kaféer. Torget är byggt i varmt gyllene sandsten och ritat av den kände arkitekten Alberto de Churriguera.

Till sevärdheterna hör också de båda katedralerna. Ovanligt nog rev man inte den gamla katedralen från 1100- och 1200-talet som är byggd i romansk stil när man byggde den nya på 1500-talet i gotisk stil men även renässans och barock. Vi besöker båda katedralerna för att komma till den äldsta katedralen måste vi gå genom den nya.
Under besöket i Salamanca ser vi även Casa de las Conchas och universitetet. Innan vi återvänder till Madrid äter vi gemensam lunch i Salamanca. Detta är en heldagsutflykt med lunch som ingår resan.

Dag 4, 23 november, Madrid-Segovia-Madrid-Málaga
Efter frukost på hotellet åker vi norrut till Segovia (ca 90 km). Segovia har ett uppseendeväckande läge. Den gamla staden ligger högt på ett klipputsprång och omges av två floder. Segovia jämförs ofta med ett skepp, längst ut på den skarpa klippspetsen ligger Álcazar som ett sagoslott. Borgen har varit skådeplats för många viktiga historiska händelser och används i våra dagar vid filminspelningar.
Den romerska akvedukten är ett av världens bäst bevarade romerska byggnadsverk. Denna imponerande anläggning är byggd av stora granitstenar utan murbruk. Den var fortfarande i bruk under 1800-talet och förde vatten från bergen in till Segovia, en sträcka på 17 km. Akvedukten har 119 mäktiga bågar, upp till 28 m höga, och är 728 m lång.
I Segovia har vi den sista gemensamma lunchen med spädgris som huvudrätt, innan vi åker tillbaka till Madrid och Atocha-stationen för att ta tåget till Malaga. AVE tåget avgår kl 18.30 och anländer Malaga kl 20.55.

Pris från Málaga: 550.00 euro per person i dubbelrum, min 30 pax
Pris från Madrid: 475.00 euro
Enkelrumstillägg: 115.00 euro

I priset ingår: AVE-tåget, Málaga-Madrid-Málaga, tre nätter på centralt beläget hotell med frukost, auktoriserad guide, (Siv Ling) under hela resan, buss med luftkonditionering på de ovan nämnda utflykterna, entré till El Pardo-slottet, entree till Valle de los Caidos, heldagsutflykt till Salamanca med lunch, festmiddag med ugnstekt lamm första kvällen i Madrid och lunch med spädgris i Segovia sista dagen.

Eventuella frågor och anmälan kan göras till Siv Ling på +34 609 577 162, e-post:siv.ling@telefonica.net

Anmälan kan också göras hos Ruta/Solar Resebyrå, Pasaje La Pandereta s/n, 29640 Fuengirola, tel: +34 952 479 954 eller +34 952 479 958, e-post: fuengirola@rutasolar.com