För mig är det julafton varje dag när jag får stiga upp och åka till stallet och mina hästar. I en naturskön dal inte långt från Benahavis tillbringar Cornelia Bordier, 26, sina flesta timmar dagtid. Vältränad, målinriktad och disciplinerad – och nu pekar utvecklingskurvan uppåt. Av Ola Josefsson
Cornelia Bordier kom till Spanien och Solkusten för ett år sedan. Hon och har tre hästar vid hästanläggningen strax intill Marbella Club Golf Resort. Totalt finns här ett 60-tal hästar. Cornelia är inte ensam skandinav, här finns andra svenskor och norskor.
– Det är ett Mecka för hästar. Naturen, klimatet och upplevelserna, menar Cornelia Bordier.
Hon hamnade på den spanska Solkusten av en slump i samband med ett hästköp. När Cornelia besökte hästanläggningen för att titta på hästen så föll hon för miljön direkt. Pojkvännen har snällt fått stanna kvar i Sverige.
– Det blev för svårt att ta hästen till Sverige, det var enklare för mig att flytta till Spanien. Och tränaren erbjöd mig hjälp första tiden, säger Cornelia.
Cornelia tävlar i hästhoppning. Hennes utvecklingskurva har gått spikrakt uppåt efter flytten till Spanien. Hon har gått från enmetershinder vid tävlingar i Märsta till internationella hinder på 135 centimeter.
– Det är fantastiskt att få bo här nere och tävla med hästar. Det är en stor skillnad jämfört med inomhustävlingar i Sverige vintertid och minusgrader, medan de flesta tävlingar i Spanien körs utomhus i härligt klimat, säger Cornelia som bor i Aloha gardens i Nueva Andalucia
Det finns många duktiga svenska hästhoppare. Inspiration och föredömen saknas inte om vi tänker på namn som Malin Baryard-Johnsson, Peter Eriksson och Rolf-Göran Bengtsson bara för att nämna några blågula världsstjärnor.
Tävlingssäsongen i Spanien och Portugal inleds på våren och slutar på hösten. Däremellan är det sommaruppehåll. Flera tävlingar arrangeras i Sevilla.
Under tre veckor från den 25 oktober till 13 november avgjordes Costa del Sol Equestrian Tour på Hipódromo de Mijas. Tävlingen samlade 600 hästar från hela Europa och med 300.000 euro i segerpengar.
Några av världsstjärnorna var britten Peter Charles som vann OS-guld i lag 2012 och schweizaren Pius Schwizer. Den spanska stjärnan Diego Pérez Bilbao liksom lokala stjärnskott som Samuel Oliva fanns med i startfältet. Och Cornelia Bordier förstås.
Att Hipódromo i Mijas arrangerar hästtävlingar beror mycket på de utmärkta väderförhållandena med mellan 18 till 25 grader vid den tidpunkt på året då hösten har dragit in över Nordeuropa .
Hittills har det blivit flera fina placeringar för Cornelia med hästen Nero. Faktum är att hon tagit placeringar vid alla tävlingar hittills, däribland första- och andraplaceringar.
Hon trivs på de spanska tävlingsarenorna med sin avslappnade och sköna stil.
– Det är bra organiserat i Sverige, det är mer avspänt här. En hästhoppningstävling i Spanien är så mycket mer, en upplevelse, en kul händelse där publiken äter lunch eller middag. Det är champagne eller vin i glasen. Det är inte som i Märsta med kalla mackor och kaffe…
Cornelia har tre hästar i stallet vid Marbella Club Golf Resort. Hon satsar på hästhoppningen till 100 procent.
– Ju mer jag lär mig desto mer förstår jag hur lite jag vet. Som tur är har jag en mycket bra tränare i Borja Fernandez Tubau som jag litar på till 100 procent och som utarbetar träningar, kost och vård, beroende på häst.
Det är inte bara hästarna som ska tränas. Det gäller Cornelia också som är i superform tack vare disciplin och god planering.
– Jag konditionstränar i stort sett varje dag. Upp vid sextiden på morgonen för en timmes löpning, smidighet, yoga och stretching. Allt för att hålla mig i form och för att undvika skador. Det gäller att ha starka knän och rygg. Det är också viktigt att stoppa in vilodagar för både mig och hästarna.
En del ryttare lägger ner mycket tid på sina hästar för att sedan glömma bort sig själva. För Cornelia handlar det att få tid till både hästar och sig själv.
– Jag tränar för att hålla och inte få skador, det gäller att orka prestera när det gäller. Vid tävlingar kan det handla om att hålla fokus flera dagar. Passa tider, veterinärbesiktningar plus allt annat kring tävlingar. Man måste vara kontrollfreak.
– Jag vill inte skylla på någon. Det är du själv som bär det yttersta ansvaret som tävlingsryttare. När du inte lämnar något åt slumpen kommer resultaten. Förberedelse är a och o, resonerar Cornelia.
Efter en timmes konditionsträning, då de flesta Spaniensvenskar ligger och sover, laddar hon på med rejäl frukost innan det bär av till stallet. Hästarna ska ha mat, sadlas på, tränas och vårdas.
– Jag vill upp till stallet och rida innan det blir för varmt på eftermiddagen. Så är det under sommaren, under vinterhalvåret är det svalare.
Vid sjutiden på kvällen är hon klar. Då väntar hemmets lugna vrå, middag och sömn. I morgon ännu en dag med hästarna.
– Jag känner mig som ett barn på julafton varje morgon när jag vaknar. Äntligen en ny dag i stallet. Vi är som en stor familj. Jag gillar att se på när andra tränar, och jag är omgiven av bra träningsfolk. Här är inga sura miner, vilket är inspirerande.
Du räknar med att stannar i Spanien den närmaste tiden?
– Jag vill samla på mig meriter och erfarenhet. I framtiden är målet att starta ett tävlingsstall och egen verksamhet. Om jag stannar? Allt beror på vart hästarna tar mig…
En gång hästtjej, alltid hästtjej. Jo, så är det.
Citat:
”Bättre att vara bestämd än flexibel. Bättre att vara konsekvent än förvirrad. Bättre att lita på sig själv än någon annan. Några ord som Malin Baryard delar med sig av i sitt sommarprogram i P1. Alla som vill ha bra motivation lyssna på det! – Cornelia på sin blogg corneliabordier.wordpress.com