”Mitt sommarlov, vad jätteskönt mitt sommarlov skall bli, då är man ledig hela långa dan…..och vet att ingenting är som sommaren” sjöng Anita Hegerland för femtio år sedan.
Av Berit Tornell
tornellberit@gmail.com
Plötsligt har jag förstått att de fyra vanliga årstiderna eller skolterminerna inte gäller längre för mej. De har reducerats till två. Och inte nog med det. De har blivit två sommarlov. Först det härliga sommarlovet i Sverige, som Anita Hegerland sjunger om. Och sedan kommer nästa härliga sommarlov i Spanien.
Nu ser jag framför mej hur sommarlovet skall bli i Sverige. Det skall helst vara som föregående år med härligt midsommarfirande med barn, barnbarn, barnbarnsbarn och vänner. Vi skall klä en liten majstång och dansa små grodorna. Det blir också jordgubbstårta med de allra första jordgubbarna från trädgårdslandet. Har vi tur med vädret, så har vi varit och doppat oss i det iskalla havet i Yngsjön.
Sommarlovet är skönt. Inga större krav, men en del glada förväntningar. Aldrig tråkigt, för rätt som det är blir det små oväntade, knasiga eller förargliga händelser, som man skrattar gott åt efter ett tag.
Det var på sommarlovet allting hände
Jag minns min barndoms sommarlov. Det var på den tiden ingenting var farligt. Man behövde inte cykelhjälm eller säkerhetsbälte. De var inte ens uppfunna då. Det fanns förstås inga mobiltelefoner. Det räckte med Farmors förmaningar. ”Nu är ni fyra som cyklar ner till Svartån och badar. Håll reda på varandra hela tiden. Maten står på bordet klockan två och ni skall vara samma fyra som kommer hem!” Det var aldrig några problem.
Det var också på sommarlovet man lärde sig vad pengar är värda. Så här mycket får jag efter att ha rensat potatislandet från ogräs eller plockat tio liter jordgubbar. Och jag kan använda de pengarna precis som jag vill. En härlig känsla! Pappa kallade det att ´vidga sina vyer´. Sommarlovet var fyllt av chanser och möjligheter. Tänk att få spela Monopol med kompisarna en hel dag, i stället för att plocka svarta vinbär till saftkokning! Bara för att det regnade!
Mitt härliga sommarlov i Spanien är fyllt av små äventyr
Förutom att dagarna är ljusare och längre, så händer det spännande situationer varenda dag. I dag till exempel på AHNs diskussionsklubb, så var det en rolig, men svår fråga om världsekonomi. Till och med under kaffepausen gick diskussionerna så höga att det nästan kändes som Vilda Västern.
Och igår var det också en oväntat mysig dag. En god vän och jag tog tåget till Malaga och upplevde det på nytt efter ett par år. Vi förundrades och njöt av allt vackert som El Corte Ingles hade på galgarna. Vi avslutade på takterrassen med cafe con leche och en smulande croissant. Vet du varför det heter croissant och vad den symboliserar?
Hör och häpna, så här var det
Bakverket har funnits ända sedan 1683. Då belägrades Österrikes huvudstad Wien av turkarna. Alla gick man ur huse för att försvara sin stad mot fienden, som dessvärre snart befann sig utanför stadsmuren. Samtidigt försökte man innanför muren ha ett så normalt liv som möjligt. En tidig morgon, när bageriugnarna skulle sättas igång hörde några bagare ett ovanligt ljud. Stadens nattvakt tillkallades och man upptäckte att turkarna grävde gångar under stadsmuren. Fienden besegrades och för att fira segern bakades ett bröd, som såg ut som turkiska halvmånar. Det blev oerhört populärt att sätta tänderna i symbolen för Turkiet. Österrikes prinsessa Marie Antoinette giftes bort till Frankrike. Hon tog med sig modet att äta turkiska halvmånar till frukost. I Frankrike, där man talar franska, fick den genast namnet croissant (som betyder halvmåne på franska). Och den är lika populär idag som då.
Men för att återgå till gårdagens besök i Malaga, så efter croissanten letade vi upp saluhallen.
Vi imponerades där av en professionell fiskrensare i saluhallen. Helt makalös med vassa knivar och stora fiskar. Det blev en liten kö som bara njöt av den häftiga föreställningen. Och inte en skråma syntes på hans fingrar. Otroligt! Lunch på stående fot i det glada larmet vid en bardisk kändes bara så kul.
En stund senare blev det ett glas fino på El Pimpi i skuggan av de höga träden och senare sangria i hamnparken till medryckande musik. En perfekt dag i solens glans, en så´n där dag som man automatiskt lagrar i minnet för att ta fram, när man skall beskriva livet i Spanien. Det var ett av alla enkla, härliga äventyr som sommarlovet i Spanien bjuder på.
Livet behöver inte vara perfekt För att vara underbart
Nalle Puh