Förra helgens ligapremiär fick skjutas upp på grund av en domarstrejk. Nu är parterna överens och spelet kan börja. I den spanska högstaligan spelar några framstående svenskar och här tittar vi närmre på dem inför helgens matcher.

Den kanske mest kända av svenskarna som håller till i Spanien är Fridolina Rolfö som sedan förra säsongen spelar i Barcelona. Den 28-årige anfallaren har spelat 23 matcher i Spanien och gjort 9 mål hittills. Barcelona vann förra årets säsong i överlägsen stil då de vann alla matcher i ligan och tog 90 poäng, 24 fler än tvåan Real Sociedad. Barcelona gick även till final Champions League där man föll mot franska Lyon. Årets säsong inleder de hemma mot nykomlingen Granadilla Tenerife idag klockan 12.00.

Rolfö vann Diamantbollen 2021 och har gjort 21 mål på 61 landskamper för det svenska landslaget. 

En annan svensk som gör sin andra säsong i La Liga är Hanna Lundkvist. Hon spelar som mittfältare och högerback för Atlético Madrid och det svenska u23-landslaget. Lundkvist har ännu inte gjort debut för sin spanska klubb. Hon har tidigare representerat AIK och Hammarby i Sverige. 

Atlético slutade på fjärde plats förra säsongen, en poäng bakom huvudstadsrivalerna Real Madrid. De inleder denna säsong med bortamatch mot Sevilla FC klockan 18.00 ikväll. 

Två svenskar gör sina första säsonger i Spanien. Det handlar om mittfältarna Freja Olofsson och Amanda Edgren. 

Olofsson skrev på för Real Madrid tidigare denna månad efter en kort sejour i amerikanska Racing Louisville. Real börjar seriespelet idag klockan 16.00 när de tar emot Valencia. 

Edgren spelar i Sporting de Huelva som inleder borta mot Athletic Club från Bilbao. 

Spanien har haft en högstaliga för damer sedan 1988. Ligan har haft många olika namn genom åren men kallas numera precis som herrarnas för Primera Division, eller La Liga. Flest segrar har Barcelona som har vunnit de tre senaste åren och har sju titlar totalt. Tidigare har Svenska stjärnor som Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl spelat i ligan.