Rondeller är ofta en stor och påkostad sak i Spanien. Blomsterarrangemang och fontäner skapar en snygg gatubild. I Almuñécar på Costa Tropical fick den kommunanställde muraren José Cabrera i uppgift att bygga rondeller och bänkar. Av Ola Josefsson

Har du besökt Almuñécar på Costa Tropical har du säkert sett de trevliga och snygga rondellerna. Kanske inte busschaufförerna uppskattar dem lika mycket. Hörde vid mitt senaste besök att turistbussarna har svårt att ta sig runt.

En rondell ser ut som en bläckfisk. En annan rondell har utseendet som en duva. Och sittbänkar har motiv från havet. Det är José Cabrera, kommunalarbetaren som även är en känd artist och som har medverkat till att försköna bilden.

Frågar du lokalbefolkningen i stan är José Cabrera känd som en mycket omtyckt ”banquero” i Almuñécar. Det är en person som tillverkar parkbänkar eller sittbänkar.
Kärlek till sitt land, för sitt arbete och till invånarna. Med borstar, cement och bitar av kakel kommer José Cabrera alltid att bli ihågkommen som en uppskattad invånare som levererade och gjorde något för stan.

Annons

Motiv från havet
Jag träffade José Cabrera i samband med föreningsdagen i Almuñécar som arrangeras sista lördagen i maj månad varje år där även Svenska Magasinet medverkar. Cabrera är en kommunal arbetare som har spridit mycket glädje bland invånarna för sina vackra motiv. En promenad genom stan avslöjar att han har lyckats åstadkomma en hel del och uppfyllt mångas förväntningar.

Utmed Paseo Puerta del Mar finns sittbänkar med motiv från havet. En bläckfiskrondell förbinder strandpromenaden och paseon med Avenida Rey Juan Carlos.
– Almuñécar är en by vid havet med fiskeriverksamheter så det föll sig naturligt att rondellen skulle få motiv från havet. Jag presenterade mitt projekt för kommunen som redan från första början var mycket positiva, berättar den kommunala arbetaren José som normalt är murare.

När bläckfiskrondellen invigdes var det mycket glädje.
– Jag förknippar den dagen och minns den med mycket kärlek. Och det händer att folk fortfarande kommer fram och gratulerar och tackar mig. Det värmer.

Komplicerad process
Det var en komplicerad process under bygget av bläckfiskrondellen. José Cabrera var tvungen att arbeta i ett begränsat utrymme eftersom ett stängsel och plank var uppsatt. Allt för att undvika att nyfikna personer tog sig fram för att fotografera under byggtiden.
– En skulptör behöver sin tid. Min tid var begränsad liksom utrymmet. En skulptör måste kunna observera och studera sitt konstverk på avstånd så att proportionerna blir korrekta.

Bläckfiskrondellen har en kropp tillverkad av betong och kakel. Den är tre meter hög och kroppen av bläckfisken består av kakel i skiftande blå färger. Och den ska passa ihop utseendemässigt med parkbänkarna i omgivningen.
– Tanken från början var att rondellen skulle passa ihop med närmiljön.

Almuñécars historia
Den som studerar parkbänkarna motiv ser ganska snart att de är hämtade från Almuñécars historia. Det är fästningen Castillo de San Miguel, Peñones del Santo eller den romerska akvedukten. Sjöhästar, delfiner, svärdfisk och hajar är andra motiv.
Varje parkbänk tog i genomsnitt två veckor att göra. Med hängivenhet och kärlek till Almuñécar har José Cabrera gått in för sin uppgift. Färgerna går i ljusblått i kombination med renaste vitt, färgerna som finns i kommunens egen flagga.

José har gjort hela jobbet. Från skisser, ritningar och till själva tillverkningen av rondell och bänkar. Det var inte meningen från början att Josés signatur skulle synas på konstverken men invånarna har sagt sitt i den saken. Så nu sitter konstnärens signatur på vissa ställen.
Kommunen gav José Cabrera ett förtroende som han har vårdat väl. Nu kan både invånare och turister stifta bekantskap med motiven från havet. Och det blir komplimanger och beröm från både främlingar och invånare.

José ser nostalgiskt tillbaka. Det är glädje blandat med nostalgi. Det har tagit sin tid att försköna Paseo Puerta del Mar.
– Jobbet har skänkt så mycket glädje. Det känns bra att veta att detta är något som kommande generationer av invånare och besökare kommer att uppskatta och sätta värde på.

Mer från Almuñécar
Saluhallen
När Svenska Magasinet besökte Almuñécar i december snackades det en hel del om den gamla saluhallens att vara eller inte att vara. I skrivande stund fanns det inga nyheter kring vad som ska hända meddelar kommunen.
Det finns arkitektförslag på en helt ny saluhall. Några beslut har ännu inte tagits och lär inte heller att tas förrän efter lokalvalet 26 maj 2019. Det blir den nyvalda kommunledningen uppgift (läs huvudbry) att ta beslut i den frågan.
Den som besöker saluhallen konstaterar snabbt att den sjunger på sista versen. Det är läckage ner till bottenplan och parkeringen. Färgen har flagnat.
En del menar att den behöver renoveras. Andra hoppas på att den rivs helt. Det finns planer på att ett privat bolag skulle ta över en helt nybyggd saluhall. Knallarna är dock oroliga för att kostnaderna skjuter i höjden med ett sådant initiativ.
Så räkna inte med några klarheter i frågan förrän efter kommunalvalet i maj.

Trasiga motionsredskap
När jag träffade den trevliga gruppen Almuñécar-vänner som har tisdagsmöten klockan 11 på Chinasol framkom det klagomål på att kommunen inte underhåller motionsredskapen på strandpromenaden. Flera av redskapen är trasiga.
Jag tog upp frågan med kommunalrådet Eva Gaitán. Hon berättade att ett företag har anlitats som ska påbörja arbetena med motionsredskapen under januari månad 2019. Så invånare och turister i Almuñécar kan troligtvis snart se fram emot motionsturer utmed paseon med fungerande redskap.

Omläggning av Paseo del Altillo
Vid årsskiftet pågick den första fasen av omläggningen av Paseo del Altillo. Ytterligare ett körfält kommer anläggas vilket öppnar för trafik i båda färdriktningarna. Dagvattenledningar och dränering ska också läggas nytt.
Barer och restauranger i strandhöjd har haft fuktproblem på grund av läckage från gatuplanet.
Det ska även byggas en rondell i jämnhöjd med calle del Cántaro.
Projektet med fas 1 väntas vara klart i månadsskiftet januari/februari 2019. Den andra fasen bedöms som ett större projekt. Bland annat så handlar det även om att bredda Paseo de la Caletilla som får körfält åt varje färdriktning.

Få en inblick i Almuñécars arkeologi
En söndag i varje månad arrangerar den kommunala arkeologen Elena Navas en guidad informationstur under temat ”Paseos por la historia”, Promenad genom historien.
Deltagarna får en inblick i varför Almuñécar kom till och varför staden ligger där den ligger. Guidningen hålls en söndag varje månad från klockan 10.30 till 13.30 med högst 25 till 30 deltagare. Anmälning görs via e-post till: enavas@almunecar.es
Svenska Magasinet har tidigare berättat om arkeologer som har funnit gamla romerska bad på calle San Joaquín i kvarteret San Miguel i den äldsta delen av Almuñécar.
Enligt Elena Navas är baden byggda i naturlig sten vid Cerro de San Miguel. När baden tillverkades användes ett vattentätt murbruk, ”opus signinum” bestående av keramik och kalk.
Baden anses ha varit offentliga bad och de viktigaste som fanns i den gamla stadsdelen. Romarnas namn på Almuñécar var ”Sexi Firmum Iulium”.