Det är veckan före julledigheten då jag skriver detta. Solen skiner, på golfbanan spelas det, turisterna går i shorts och vi som bor här på Costa del Sol bär halsduk och dunväst. Det är på kvällarna som jag får ”feelingen” att det snart är jul igen. Av Lars Torbjörn Eidhagen
e-post: larste4@gmail.com

I december och januari försvinner solen redan före klockan 18. Julbelysningen tänds över gatorna när jag går från bilen hemåt. Väl hemma tänder jag i öppna spisen och den behagliga värmen sprider sig i bostaden. Har redan börjat smygäta av vår Jansons Frestelse som vi, med hjälp av 75% spanska råvaror, verkligen fått till, i år. Ansjovisen och cheddarn måste dock vara svensk. Den spanska ansjovisen är aningen för salt samt saknar det där söta…

Oavsett om man bor här permanent eller är på besök så har vi alla våra prioriteringar och traditioner. Så måste det också få vara.

Jag har slutat med löften för det nya året som kommer, sedan länge. Men i år tänker jag ha en ambitions-agenda: 2019 skall jag alltid le mot alla (kända och okända) folk jag möter på gatan! Det har jag lärt mig av min sambo, Liz, och hon får så otroligt mycket tillbaka. 2019 skall jag visa tolerans!

Annons

Vi är alla olika och lika på en och samma gång!
Det finns alltid bakomliggande orsak till avvikande beteenden. Den intolerans och det ”dissande” som finns – i form av nedvärderande kommentarer – bland de sociala medierna är ju väldigt trist. Det existerar också en tråkig godtycklighet bland vissa gruppadministratörer. Vi borde verka för fria och levande forum, utan hat och nedsättande attityder!
Godtyckligheten uttrycker sig ibland genom att korrigera folk som bara vill dela med sig och i andra fall genom att inte publicera det som inte faller administratören i smaken. FB gruppen ”Svenskar i Spanien” håller dock en strikt, konsekvent och oklanderlig linje, tycker jag.

Den som väntar på något gott…
Jag har haft förmånen att få träffa så många intressanta och underbara människor under året! Just nu träffar jag och samtalar med många människor som har stora förväntningar… Förväntningar att snart få flytta in i sin splitternya bostad. Processen har varit lång sedan drömmen tog form och beslutet fattades.

Jag möter familjen ”Z” under vintern 2017. Dom är på Costa del Sol för första gången. I två dagar har dom, tillsammans med sin mäklare, tittat på lägenheter i Estepona, Marbella och Benalmadena. Vi samtalar om vad som är viktigt för dom. Jag presenterar ”mitt” projekt, som är en planerad nyproduktion och sedan åker dom vidare för att äta lunch i La Cala de Mijas. Dagen efter kommer dom tillbaka. Dom har många frågor. Tredje dagen ringer deras mäklare och ber mig ”hålla” lägenheten på första våningen med tre sovrum och två badrum. Dom vill träffa en advokat och betala handpenningen…

Om tre månader (Mars 2019) flyttar familjen ”Z” in i sin nya lägenhet. Dom har valt kök och material. Strax skall dom börja beställa möbler.

Det är sååå spännande och deras glädjefyllda förväntningar smittar mig!

”Z” har hyrt en lägenhet i La Cala över Jul och haft tur att boka plats på restaurang på Julafton. På samma restaurang som jag, Liz och goda vänner bokat på. I Spanien umgås man ute!

Vi har kommunicerat, via telefon och mail, stadigt sedan dom skrev på köpekontraktet… och nu är det snart dags!

Familjen ”Z” har en dröm, att om tio år bosätta sig permanent här. Med dagens teknik så kan dom arbeta härifrån, om dom vill och/eller behöver. Dom har inte riktigt bestämt sig ännu om dom skall hyra ut eller ej… nåja kanske till vänner och bekanta.

Just nu befinner sig väldigt många av oss i samma, förväntansfyllda, situation. Drömmen håller äntligen på att bli verklighet.

Det finns inga dumma frågor! Det är dom nyfikna, modiga och prestigelösa som vågar ställa frågorna som bidrar till att vi andra lär oss…..