Vi vill alla åldras väl. Att motionera, äta rätt och undvika stress är grunder vi alla känner till för att hjälpa kroppen att bibehålla god form och hälsa. Men hur är det med hjärnan? Inte vill du vara i fysiskt god form men ha dåligt minne, bli lätt förvirrad, vara obeslutsam och lida av demensbesvär? Av doktor Mark Lane
Ny forskning menar att samma strategi som vi tillämpar för fysisk hälsa även hjälper hjärnans välbefinnande. Faktum är att vi nu vet att enkla vanor kan leda till ett skärpt minne och förbättra hjärnans hälsa. Grundläggande forskning visar att många levnadsvanor är sammankopplade med hjärnans hälsa. Några av dessa är helt enkelt regelbunden motion och en bra kost. Andra ligger betydligt djupare, hos hjärncellerna och deras funktion och kopplingarna i vår hjärna.
Motion
Om vi ser på vår hjärna och kropp som reflektioner av varandra, där båda försöker att imitera och ta efter den andra, då är det logiskt att fysisk motion också stimulerar hjärnan. Motion stimulerar nybildning av hjärnceller något som man nyligen trodde var omöjligt.
Ni har kanske hört termen “använd det eller förlora det”! “Det” i detta fall är hjärnan. Genom att motionera hjärnan, sätter vi fart på hjärncellerna. Det befäster kopplingen mellan cellerna, reducerar risken för ruptur och förlust av intellektuell förmåga. Men det räcker inte bara med det dagliga korsordet. Vi måste också utforska de delar av hjärnan som har att göra med språk liksom de kreativa områdena av hjärnan. Välkomna förändring, resor, utforska världen och upplev nya situationer, ta nya och självständiga beslut. Allt detta är välgörande för bra hjärnhälsa och förebygger åldrande och nedbrytande processer.
Neuroplasticitet refererar till de ändringar som sker i hjärnans organisation som resultat av erfarenhet.
Som vuxna har vi en tendens att alltid göra på ett visst vis. Eftersom vi gjort på samma vis under en lång tid och det fungerar, varför ändra på det? Det har visat sig att förändring hjälper till att hålla hjärnan frisk. Detta baseras på hjärnans förmåga att återbilda sig själv. Detta är ett spännande område som i sin yttersta extrem söker att hjälpa blinda människor att se. Här finns också praktiska fördelar som kan förbättra din livskvalité nu och i framtiden.
Träna din hjärna att fokusera på positiva upplevelser. Upplevelser är det som bokstavligen formar vår hjärna och ändrar i vårt nervsystem, på både gott och ont. Genom att använda positiva upplevelser, sätter vi fart på utveckling och återbildning av vårt nervsystem på ett gynnsamt sätt. Lär dig att verkligen ta till vara de positiva upplevelserna och därigenom minimera de skadliga fysiska och psykiska effekter som det negativa bär med sig. Det kan vara så enkelt som att komma ihåg dagens trevliga händelser. Inte bara som en flyktig tanke utan gör dem till en positiv erfarenhet och njut av varje händelse i 20-30 sekunder.
Hantera din stress
Stress och ångest, oavsett om de beror på yttre händelser eller dina egna tankar, dödar hjärnceller och förhindrar nyproduktion. Föreställ dig kronisk stress som motsatsen till motion; det förhindrar produktionen av nya celler. Kronisk stress kan skada hippocampus, den del av hjärnan som sköter inlärning, minnet och känslor. Använd och öva någon av dessa steg varje dag tills de blir en fastställd rutin och du kommer att se fram emot varje ny dag på ett konstruktivt sätt.
Ovanstående är naturligtvis intressant läsning med vad som verkligen räknas, är inte att läsa denna artikel utan använd någon av dessa strategier som ett steg mot bättre hälsa i åldrandet.
Kost
Ett samband har hittats mellan viss intellektuell försämring och diet med mycket socker och kolhydrater. Ett tidigt tecken på demens är hjärnans minskade förmåga att effektivt tillgodogöra sig glukos. Eftersom denna nedsatta funktion är kärnan till diabetes, kallar vissa neurologer Alzheimers för diabetes typ 3.
Hjärnan består av en hel del fett. Fettsyror omega 3 och omega 6, håller membranen i hjärncellerna flexibla och friska. Vår hjärna är beroende av att vi äter tillräckligt med fettsyror. Omega 3 finns i makrill, sill, lax, tonfisk, kiwi och valnötter.
Antioxidanter är också väldigt viktiga för hjärnan som annars är känslig för oxidering. Antioxidanter finns i en mängd olika livsmedel; liponsyra finns i spenat, brockoli, potatis och bär; vitamin E hittar vi i vegetabiliska oljor, nötter, gröna bladgrönsaker; vitamin C i citrus frukter och många plantor och grönsaker. Därmed rekommenderas en diet bestående av fet fisk, grönsaker och sallader tillsammans med nötter och bär.