Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Drömmen om Cádiz

Annons - Svenska magasinet
Åsa, Sofia, 3, och Ernesto. Saknas på bilden gör sonen Ernesto, 10, samt Sara, 7, som just då hälsade på hos mormor Maud och morfar Paal i Oslo

Åsa, Sofia, 3, och Ernesto. Saknas på bilden gör sonen Ernesto, 10, samt Sara, 7, som just då hälsade på hos mormor Maud och morfar Paal i Oslo

Drömmen om Cádiz

2008-10-01

Den svenska närvaron i Cádiz är sedan honorärkonsulatet stängde obetydlig i Västeuropas äldsta stad. Det finns på det hela taget inte så många utlänningar i Cádiz. Övervägande delen av besökarna är spanska turister. Söder om Cádiz ligger däremot Chiclana och golfbanan Sancti Petri med tyska turister och vintergäster.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Ett stort svenskevenemang i Cádiz var lördagen den 19 november 2005 vid 11-tiden. Då siktades Ostindiefararen Götheborg III strax utanför Cádiz hamninlopp. På kajen hade ett tusental personer samlats för att ta emot Götheborg.
Det var spanjorer och många tillresta svenskar som hälsade skeppet och dess besättning välkommen med svenska flaggor och hurrarop ackompanjerade till Cádiz egen blåsorkester. Under tio dagar låg hon i hamn.

HANDFULL SVENSKAR
Det finns en handfull bofasta svenskar utöver de svenska språkstudenter som är på tillfälligt besök. Irene Lindberg från Linköping kom till Cádiz redan för 38 år sedan. Förutom några kortare perioder i La Coruña, Madrid och Sverige har hon varit bosatt i Cádiz där hon också har en lägenhet med fyra sovrum som 1970 kostade 650.000 pesetas.
Hon var tidigare gift med en spanjor som arbetade vid marinen. Nu jobbar hon inom hemtjänsten för ett privat bolag vars tjänster kommunen köper in. Irene har fyra äldre personer som hon vårdar.
-Cádiz är en trevlig stad med många festligheter, säger Irene som antagligen flyttar till Sverige inom kort för att sköta om sin mamma.
Irene har fyra döttrar varav en bor i Linköping. En annan är Eva Lindberg, 26, född i Cádiz, svensk- och spansktalande och som utbildar sig till journalist i Sevilla.

ÖSTERSUNDSTJEJ
I Cádiz gamla stad bor Östersundstjejen Åsa Olsson Pérez. Hon träffade Ernesto Pérez Hormaeche i samband med utbildning i London. Han var där för att göra en doktorsavhandling i arkeologi.
De blev ett par och det blev Madrid i sju år. Åsa jobbade med diverse jobb i den spanska huvudstaden. Hotel Suecia, Restaurang Bellman, flygbolaget Spanair, Electrolux innan det blev jobb som flygvärdinna.
-Men jag ville till Cádiz, men Ernesto ville flytta till Sverige. Jag fick som jag ville…
Västeuropas äldsta stad har hög arbetslöshet men det ordnade sig fint för Åsa som fick jobb på Det Norske Veritas España, S.L., ett företag som arbetar med certifiering och utför kontroller på fartyg så att dessa uppfyller internationella regler. DNV finns i flera spanska hamnstäder med huvudkontor i Madrid.
-Cádiz är fin och har mycket att erbjuda.  Människorna bryr sig inte så mycket om det materiella, de lever enkelt, umgås, går på caféer och lever för dagen. Härifrån kommer många artister, sångare, dansare, musiker och konstnärer, berättar Åsa Olsson Pérez.

SPRÅKSKOLA
Nyligen hade Åsa och Ernesto en svensk barnflicka som avslutat sina studier vid språkskolan SIC i Cádiz. Stina Yxsjö, 23, från Örebro och Frövi ska till Sverige några veckor, sedan väntar Barcelona.
-Men jag vill tillbaka till Cádiz. Jag hoppas kunna hitta ett arbete här. Men det är svårt, det är lättare i Barcelona som har flera telemarketingföretag som anställer massvis av svenska ungdomar, säger Stina Yxsjö när vi träffar henne dagen före avresan till Sverige.
-Cádiz har inte samma utbud som Barcelona men det är mer spanskt genuint. Trevliga enkla människor som är stolta över sin historia.


Irene Lindberg, t.v. med dottern Eva, t.h. Här tillsammans med Svenska Magasinets Gustavo Fernández

Irene Lindberg, t.v. med dottern Eva, t.h. Här tillsammans med Svenska Magasinets Gustavo FernándezStina Yxsjö, 23, från Örebro och Frövi vill tillbaka till Cádiz

Stina Yxsjö, 23, från Örebro och Frövi vill tillbaka till Cádiz


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255