Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Druvor som växer i Spanien

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Druvor som växer i Spanien

2008-06-02

Experimentplantering av nästan all världens kända druvor kan hittas i snart sett alla de spanska vindistrikten. De så kallade internationella druvorna, så som, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling och Gewurztraminer är i övervakad produktion från Somontano till Cadiz, och några har vuxit i Spanien i över 300 år


Skicka till en vän

Av Terje Lönnroos

De viktigaste blå druvorna som i första hand används till att producera röda viner:

Bobal
Med sitt mörka skal ger den ett vin med mörk och intensiv färg. Produceras till största delen i Alicante och Utiel-Requena. Accosieras sällan till finare viner men förändringar är på gång. Den håller sin syra bättre än Monastrell, med vilken den ofta blandas. En druva som är på gång som för att det har visat sig att den gör sig mycket bra av sig själv.

Cariñena
Är en stad i nordöstra Spanien som lånat sitt namn till både en vinregion men också satt namnet på en druva. Samma druva odlas också i södra Frankrike under namnet Carignan.
Till mitten på -80 talet var det mesta av Cariñena såld som bulkvin för att blandas med enklare viner från olika delar av Spanien.

Cencibel
Synonym med den mera kända Tempranillodruvan. Speciellt i LaMancha och Valdepeñas står det Cencibel på etiketten.

Garnacha Tinta
Spaniens viktigaste blå druva. Garnacha är spanska, därför original till franska Grenache (Rhône). Konsistens; mjukt fruktkött under det mörka skalet.
Växer vanligtvis i Spaniens nordliga och ostliga delar. Är en viktig beståndsdel i Rioja, Navarra, Costers del Segre med flera områden. Garnacha blandas ofta med Tempranillo i Rioja. Tempranillon trivs bäst i höglänta och svala Rioja Alta, medan Garnachan föredrar det varma östliga Rioja Baja för långsam mognad.

Monastrell
Spaniens näst viktigaste blå druva. Fransmännen kallar den Mourvèdre. I den Nya Världen kallas den ofta Mataro. Kärt barn har många namn men originalet är med all sannolikhet Spanskt. Mourviedro är en stad nära Valencia och Mataro är en annan nära Barcelona.
Vin producerat av Monastrells lilla, söta, tjockskalade druva ger ett kraftigt vin med hög alkoholhalt, massor av tanniner och en aning vilt i smaken. Vanligaste odlingsområden är runt Alicante och i Murciaregionen.

Tempranillo
Tempranillo är Spaniens svar på Frankrikes Cabernet Sauvignon. Druvan som ingår i många av Spaniens mest ansedda röda viner. Dess skinn är tjockt och har möjlighet att producera ett djupt rött vin med potential för lång lagring.
Temprano är spanska och betyder tidig, och på Tempranillo stämmer detta eftersom den mognar ca två veckor före t.ex. Garnacha med vilken den blandas för att göra röd Rioja.
Vin producerat av Tempranillo som vuxit i relativt kvalt klimat tenderar druvan att leverera fruktmust och låg syra kan vara till fördel. En del hittar röda bär (jordgubb), andra kryddor och läder. Men en original Tempranillo utan eksmak kan vara låg i frukten och kan därför tjäna på ett ekfat och kanske kombinationen från någon mer druva.
Salud!
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255