Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Angeles Muñoz vill göra Marbella till Europas sport- och kulturcentrum

Annons - Svenska magasinet
Marbellas borgmästare Angeles Muñoz Uriol besökte nordiska rotarianer här tillsammans med Jacob Aspegren och Otto Oest

Marbellas borgmästare Angeles Muñoz Uriol besökte nordiska rotarianer här tillsammans med Jacob Aspegren och Otto Oest

Angeles Muñoz vill göra Marbella till Europas sport- och kulturcentrum

2007-12-11

Angeles Muñoz Uriol kan nu lägga sitt första halvår bakom sig som borgmästare i Marbella. Kommunens anseende är skamfilat och ekonomin är usel, men det hindrar inte Angeles Muñoz Uriol från att vara positiva inför framtiden. ”Med rätt verktyg ska vi fixa detta”, sa borgmästarinnan när hon gästtalade hos nordiska rotarianer


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

-Jag vill lyssna och försöker höra på människors behov och önskemål i så stor utsträckning som möjligt. Jag hoppas att alla ska känna att Marbella har något att ge till var och en. För att det ska bli så, vill jag ha invånarnas hjälp, jag vill veta era önskemål.

Kontroll
Marbellas Alcaldesa Angeles Muñoz Uriol var inbjuden gästtalare vid nordiska rotarianernas regelbundna träffades på Magna Café i Marbella. Mycket av talet kretsade kring situationen i Marbella.
Förbättrad kontroll över byggnationen, renare stränder och nymålade gator och uppfräschad strandpromenad, förbättrad lokaltrafik och infrastruktur samt förbättrade finanser i kommunen. Cirka 3.000 kommunanställda ska återställa Marbellas något skamfilade rykte efter turerna med korruption och vanskötsel.
-Det viktigaste är att återställa kommunens finanser. En utväg är att höja skatten, för att vi ska ha råd till ett uppfräschat Marbella måste vi få verktygen till detta.

Åtgärder
-Under 2008 hoppas vi kunna presentera en plan över ett antal åtgärder som ska införas konkret i Marbella. Trafik och infrastruktur är viktiga områden då vi är medvetna om att antalet invånare kommer att öka i kommunen, säger Angeles Muñoz Uriol.
Ett sådant stort projekt har redan startat med flaskhalsen till trafikproblem genom San Pedro, som blir ett tunnelprojekt. Angeles Muñoz Uriol vill även se Marbella som kultur– och sportcentrum i Europa.
-2009 ska Marbella bli Europas stad för sport. Vi har redan nu inom kommungränsen fyra sporthamnar, antalet sportinstallationer ska öka eller förbättras. Många europeiska proffsklubbar i fotboll lägger sina träningsläger i Marbella.

Illegala fastighetsprojekt
Som gäst hos de nordiska rotarianerna fick Angeles Muñoz Uriel många frågor. En av dem handlade om vad som sker med de illegala fastighetsobjekten.
-Vi hoppas kunna ge någon form av kompensation till människor som helt ovetande har blivit lurade i att investerat i illegala fastighetsprojekt. Ni kan känna er lugna, försäkrade Angeles Muñoz Uriel som också vädjar till alla som bor i kommunen att registrera sig vilket givetvis gäller var du än bor i Spanien.
Hon berättade om att kommunen tänker dra igång kampanjer under de närmaste tre åren för att motivera invånarna till att mantalsskriva sig i kommunen. Ju fler invånare som är registrerade desto fler statliga bidrag går till Marbellas barskrapade kassakista.
-Det är pengar som går till underhåll i kommunen som renhållning och säkerhet vilket kommer invånarna till godo.

Hemsida
Tillgången på vatten är viktig och här meddelade Angeles Muñoz Uriel att kommunen har tillräckligt med vatten samtidigt som det ska göras förbättringar på området. Golfbanorna är inkopplade på ett eget nät med renat avloppsvatten vilket innebär en rejäl besparing på det vatten som går till hushållen.
Borgmästarinnan informerade även om Marbellas kommuns hemsida som ger information på engelska. Många upplever brist på information eller att den kan vara svår att ta till sig om den endast finns på spanska. Där föreslog borgmästarinnan det nyhetsmejl på engelska som man helt gratis kan prenumerera på och som skickas ut flera gånger i veckan.
Angeles Muñoz Uriel kritiserade även den sittande regeringen för den flathet den uppvisar mot den växande nationalismen i landet. Utökade rättigheter och friheter till exempelvis Katalonien bidrar inte till ett enat Spanien.
-Nationalismen ökar på sina håll i Spanien. Vi är alla spanjorer som ska ha samma rättigheter, klargjorde borgmästarinnan vid sitt besök hos nordiska rotarianer.

Rotary
Det finns cirka ett hundratal rotarianer boende på Solkusten, vilka under vinterhalvåret träffas var fjortonde dag för att lyssna till en inbjuden gästtalare eller så kan det även vara studiebesök, vinprovning eller golftävling.
-Vi välkomnar även tidigare rotarianer som efter flytt till Spanien inte kan upprätthålla en meningsfull närvaro i sin ursprungliga hemmaklubb, säger Otto Oest, president fram till årsskiftet då Jacob Aspegren tar över.
-Vi är ingen formell Rotaryklubb, eftersom huvudparten har en ursprunglig hemmaklubb i sitt hemland. Vi kan heller inte uppfylla kraven att året runt ha möten varje vecka.

Yrkesgrupper
Rotary startades i Chicago 1805. Advokaten Paul Harris ville få utbyte av andra yrkesgrupper. Nu rekryteras medlemmarna bland ledande företrädare av män och kvinnor inom ett snitt av den ort vi bor i. En eller max två personer får representera samma profession.
I dag har Rotary en omfattande hjälpverksamhet, såväl lokalt inom klubbarna som globalt. Bl.a. har Rotary bekostat den dominerande delen av den världsomspännande vaccinering som nästan utrotat polio. Praktiskt har det skett tillsammans med WHO. I dag finns över 1,2 miljoner rotarianer i ca 32.000 klubbar i 156 länder.Överallt följer medier Marbellas borgmästare

Överallt följer medier Marbellas borgmästare


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255