Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklarspalten: Ny riktning i flera delar av Spanien!

Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Ny riktning i flera delar av Spanien!

2021-05-11

Den 27 april fick vi goda nyheter från Junta de Andalucia! ITP skatten för bostadsköp sänktes med omedelbar verkan från en skala på 8-10% till 7% för alla bostadsköp oavsett pris. Jättegoda nyheter för alla som vill köpa på Costa del Sol! På ett köp på 1,5M € sparar köparen 34.000€ i skatt nu mot tidigare!


Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Group
[email protected] Tel 952 90 48 90


Det är alltså regeringen för den autonoma regionen Andalusien som meddelade detta - precis en vecka innan valet i den autonoma regionen Madrid. Nästan samtidigt meddelade den autonoma regionen Castilla y Leon att de i stort sett avskaffar arvsskatten, precis som Andalusien gjorde för två år sen. Timningen var ingen tillfällighet utan en politisk markering mot den spanska centralregeringen som två veckor tidigare flaggat för högre skatter nationellt.

Detta är en politisk dragkamp mellan höger och vänster. De högerstyrda regionerna sänker skatter till förtret för centralregeringen och, framför allt för den regionala regeringen i Katalonien som pressat hårt för att skatterna ska ”harmoniseras” på nationell nivå. De försökte redan förra året använda sin vågmästarroll i det nationella parlamentet för få till högre skatter i Madrid. De menade att det inte var logiskt att vissa regioner kunde vara ”skatteparadis”. Men i Spanien är flertalet skatter styrda av regionerna och de har således rätt att höja eller sänka efter behov och politisk vilja. Ett stort tvistemål är t.ex arvsskatten, som i Madrid och Andalusien är i stort sett noll för de flesta arv medan arvs-skatten i t.ex Asturien är så dyr att många arvingar måste avsäga sig sina arv.

Arvsskatten är en av de skatter som egentligen var nationell men som regeringen ”gav” till regionerna. En klassisk höger/ vänster kamp om hur det kan gå till.

I skrivande stund är det dagen efter extravalet i Madrid där den sittande högerregeringen (PP) mer än dubblade sina mandat och var på gränsen till egen majoritet. Valdeltagandet slog också rekord och hamnade på 76%. Samtidigt registrerade det nationella regeringspartiet (PSOE) sitt största nederlag någonsin.

Varför är detta viktigt för Andalusien och Costa del Sol? Ett klart exempel är just Junta de Andalucias beslut att sänkta ITP skatten. De vill ge ännu mer luft under vingarna på den redan boomande bostadsförsäljningen. De annonserade även flertalet skattesänkningar som träder i kraft nästa år.

Vi ser alltså i flera regioner en ny riktning mot en liberalare skattepolitik medan centralregeringen flaggar för skattehöjningar på nationell nivå.

Man kan givetvis tycka vad man vill, men Spaniens ”ekono - miska motor” som brukade vara Katalonien har definitivt skiftat till Madrid på senare år. Och Andalusien blir allt mer attraktivt för investerare och storföretag. Nu när allt fler människor vill bo och distansjobba på Costa del Sol och allt fler serviceföretag etablerar sina telemarketingcenter här, är det alltid en positiv nyhet att kostnader och skatter blir lägre. Ju mer investeringar, företag och människor som etablerar sig, ju större blir ekonomin och skattunderlaget! Ju större underlag desto mer i kassan – även med lägre procentsatser.

Det verkar som Madrid har gått i förgrunden och de vänstervindar som blåste orkan under 2015 nu har mojnat.

Hur den stora dragkampen slutar får vi spänt vänta på att se. Många analytiker trodde att Pedro Sánchez (Spaniens President, PSOE) skulle kalla till extra val i höst för att göra sig av med sin koalitionspartner (Podemos), men efter PSOEs stora nederlag i Madrid är frågan om han vågar det. Och frågan är om de vågar genomföra sina skattehöjningar då de sett hur impopulärt det varit hos befolkningen.

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. I november 2019 blev Christofer invald som advisory director för det internationella branschorganet Association of International Property Professionals, AIPP Mer info www.startgroup.com
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255