Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Från Huelva till Aracena

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Från Huelva till Aracena

2020-02-11

Jag är väldigt förtjust i att resa runt i Andalusien och när jag planerar våra utfärder, tittar jag ofta på matutbudet i staden vi ämnar besöka. En mindre stad i norra Huelva drog till sig min uppmärksamhet förra året, nämligen Aracena.


Skicka till en vän

Av Madeleine Öberg
e-post: [email protected]


En stad med ca 8.000 invånare som verkade ha ett 40-tal trevliga matställen måste vara lite speciell och värd ett besök. Färden går norrut från Sevilla. Det känns som glesbygd även om detta är ett av huvudstråken in till Portugal. Vägen är vacker men det är smalt och med knixiga avfarter. Man passerar igenom byar där man får en känsla av att tiden stått still. Stanna gärna till innan ni når fram till Aracena, i byn Higuera de la Sierra tillverkar Martos Santo alkoholdrycker sedan 1870, gin, rom, whisky, likörer och anis, på senare år även prisbelönta ekologiska alternativ.

Det första man ser vid ankomsten till Aracena är den högt belägna borgen och intilliggande kyrkan. En promenad runt murarna ger storslagen utsikt över trakten.

Mest sevärt är ända de underbara Gruta de las Maravillas, belägna under borgen och som sedan 1914 varit öppen för turister. De 12 underjordiska salarna med 6 sjöar är vackert upplysta och den guidade turen tar ca 50 min. Förköp av biljetter är möjligt online.

Lärorika Museo de Jamon, med ändamål att sprida kunskap och information om den spanska skinkan, är ett annat måste att besöka. I naturparken Sierra de Aracena y Picos de Aroche strövar grisar fritt bland ekar och kastanjer. I parken finns också möjlighet för temautflykter och vandringar.

Men framför allt, strosa runt i det prydliga Aracena och njut av vacker arkitektur, Plaza Alta, Gran via, Plaza Marques de Aracena har många bra matställen, caféer och bageri, mysiga butiker med lokala produkter och hantverk. Ni kommer att känna er välkomna av den vänliga ortsbefolkningen och ni får fin service vart ni än går.

Det var så vi upplevde Aracena.

Rekommenderat boende www.andaluciamia.es
Ni hittar turistinformation på aracena.es

Provinsen Huelva
Provinsen Huelva ligger längst västerut i Andalusien och gränsar till Portugal. Det är den minst befolkade provinsen av de åtta som sedan november 1833 utgör Andalusien. Huvudorten är Huelva som är en viktig hamnstad, främst för gruvdriften som spelat en viktig roll för provinsens sysselsättning sedan 1800-talet.

Närmaste flygplats är Sevilla 95 km eller Faro i Portugal som ligger ungefär lika långt bort. Det betyder att charterturismen inte finns här och hitresande turister, de flesta inhemska, kommer i bil, på buss eller möjligtvis med tåget från Sevilla. Centrala Huelva har genomgått många renoveringsprojekt de senaste åren och bjuder på trevliga shoppinggator och fina torg med barer och matställen.

Huelvas fotbollslag är Spaniens äldsta och bildades 1889 av just arbetare vid brittiska gruvbolaget Rio Tinto group. De grundade även den första golfbanan redan 1916, ytterligare ett pionjärprojekt på den iberiska halvön. Idag finns i Huelva provinsen, nio natursköna banor med varierande lägen, i bergen eller vid stranden omgivna av sanddyner och pinjeträd.

Christofer Columbus, den italienska sjöfararen och upptäcktsresanden, sponsrades av det dåvarande spanska kungaparet och flera av hans resor utgick härifrån. Flera intressanta platser som har anknytning till Columbus finns att besöka bl a klostret La Rabida, varifrån Columbus planerade sina resor. I närheten ligger kopior av tre av hans båtar förtöjda, Pinta, Nina och Santa Maria.

En annan favoritplats i provinsen är El Rocio, 15 km söder om Almonte och på gränsen till den berömda naturparken Doñana. Hit går en av Spaniens mest kända pilgrimsfärder varje år i slutet av maj. Här samlas runt 1 miljon människor, varav många vallfärdat lång väg på hästryggen.

Huelva provinsen är definitivt ett mycket intressant område med mycket att erbjuda och hittills inte så känt av oss nordbor men varför inte ändra på det?

www.turismohuelva.org
 
Läs mer på turismohuelva.org och aracena.es

Läs mer på turismohuelva.org och aracena.es

Svenska Magasinet i Spanien
Rekommenderat boende andaluciamia.es

Rekommenderat boende andaluciamia.esSvenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255