Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Djurliv: Scott Masons passion för fåglar

Fågeln är en Kaktusvråk och heter Maya! Foto Jon Segui

Fågeln är en Kaktusvråk och heter Maya! Foto Jon Segui

Djurliv: Scott Masons passion för fåglar

2019-05-10

Fyra mil nordväst om Ronda, strax utanför den mysiga staden Algodonales, träffar vi Scott Mason. Att vi kommit rätt förstår vi när vi ser två magnifika påfåglar på grindstolparna. Vi har kommit till ett Paradis för både människor och djur.


Skicka till en vän

Av Lotta Karlbäck
e-post: [email protected]m

Scotts passion för fåglar är inte att ta miste på, den startade redan när han var en liten grabb. Vid 16 års ålder, när kompisarna köpte moppar, hade han lyckats spara ihop 2 500 pund och kunde köpa sin första Kaktusvråk.

I Nepal 2001 uppfann han Parahawking, ett koncept där man kombinerar skärmflyg med falkenering (falconry). Man flyger skärmflyg tillsammans med tränade fåglar av olika arter. 2005 gjorde han en prisbelönt film, Flight for Survival, för att uppmärksamma de utrotningshotade Asiatiska Gamarna. De höll på att utrotas på grund av att boskap, som var en viktig del av deras föda, medicinerades med Diklofenac, vilket visade sig vara dödligt för Gamarna. Han kämpar fortfarande för deras överlevnad i Nepal och vill visa upp en annan sida än den vi ofta ser. Dessa läskiga blodiga varelser som sliter i och slåss om döda djur. Efter att ha träffat Edmund och Baldrick, två Amerikanska Korpgamar kan man inte annat än att älska dessa personligheter.

Vi tillbringar en stor del av dagen tillsammans med Scott på hans Finca. Han berättar om sina fåglar, Pilgrimsfalk, Slagfalk, Kaktusvråk, Tornuggla, Sparvfalk och Korpgam, hur de sköts och tränas. En heltidssysselsättning med matning, vägning, lagning av skadade fjädrar och massor av träning. Vi får bekanta oss med och studera fåglarna på nära håll. Vi blir tilldelade små bitar av rått kött och sprider ut oss på fältet. Fåglarna flyger fritt emellan oss, landar och får en bit kött som belöning och flyger vidare. Den vackra vita Tornugglan glidflyger ljudlöst längs marken, lyfter upp mot min hand och landar för att få sin belöning, magiskt.

Sedan är det dags att gå på en promenad över ängarna i sällskap av Gamarna. Att promenera med två Korpgamar är som att gå på promenad med två busiga hundvalpar. De skuttar och hoppar fram och tillbaka och rätt som det är har de ett stadigt tag i skosnörena. Plötsligt kommer en bris och de lyfter mot skyn och glider iväg. När Scott blåser i sin visselpipa ser vi hur de vänder tillbaka mot oss, vi sträcker ut armarna och de landar elegant och snappar upp köttbiten vi håller mellan tummen och pekfingret. Ytterligare en liten vindpust och de seglar iväg över fältet.

Dags för lunch och vi åker till Algodonales, bara några kilometer bort. Där finns många trevliga restauranger och vi njuter av en god lunch i solen. Vi passar på att ta en promenad genom stan och beundrar den vackra kyrkan.

Det har varit nästan vindstilla hela dagen och det bådar inte gott för Victor och Scott som skall flyga tandem med en av Gamarna. Vi åker upp till ca 1200 meters höjd men den lilla bris som bjuds kommer från syd och gör det omöjligt att lyfta. Skam den som ger sig, vi kör runt till andra sidan av berget och där har det samlats många Skärmflygare. Hoppet tänds när flera av dem lyfter. Långt nere i dalen kan vi se Scott´s Finca och han tror att det finns en chans att segla högt och landa på hans äng. Gamen har vi fraktat i en hundbur och det blir Håkans uppgift att släppa ut den strax efter att de startat. Jag står med kameran i högsta hugg och hoppas kunna ta några fina bilder när de springer ut över kanten. Vinden fyller seglet och de är iväg. När dörren till buren öppnas trippar Baldrick ut och ser sig lite yrvaket omkring. Det dröjer inte många sekunder
förrän han får syn på Scotts skärm och flyger ikapp.

LOOK, THERE IS A BIRD...., många av de övriga Skärmflygarna får snabbt upp mobilerna och försöker fånga detta fantastiska ögonblick.

Kan inte tacka Scott nog för detta spännande äventyr vi fick uppleva. Kommer absolut att återvända, blir spännande att kunna bjuda med vänner som kommer på besök. En perfekt present till någon som fyller år eller skall firas lite extra..., eller varför inte en present till dig själv.

Ni hittar Scott på FB eller på nätet, Skywings Faconry
 
Baldrick är snabbt ikapp Scott och Victor för att visa vägen till termiken. Scotts skärm i mitten och Baldrick snett upp till vänster.

Baldrick är snabbt ikapp Scott och Victor för att visa vägen till termiken. Scotts skärm i mitten och Baldrick snett upp till vänster.

Tornugglan Lightning flyger helt ljudlöst med blicken riktad mot godisbiten i min vänsterhand!

Tornugglan Lightning flyger helt ljudlöst med blicken riktad mot godisbiten i min vänsterhand!

På promenad med Korpgamarna Baldrick och Edmund i fantastisk natur! Så fort en bris
kommer lyfter de.

På promenad med Korpgamarna Baldrick och Edmund i fantastisk natur! Så fort en bris kommer lyfter de.

Belöningen vid landning består av en bit kött.

Belöningen vid landning består av en bit kött.

Tandemflyg, Parahawking, med Baldrick. Ligger mycket träning bakom denna fantastiska uppvisning. Han visade vägen och landade ett flertal gånger hos Victor för sin belöning!

Tandemflyg, Parahawking, med Baldrick. Ligger mycket träning bakom denna fantastiska uppvisning. Han visade vägen och landade ett flertal gånger hos Victor för sin belöning!En signal i visselpipan och Gamarna vänder direkt tillbaka mot oss. Bra med rejäla handskar!

En signal i visselpipan och Gamarna vänder direkt tillbaka mot oss. Bra med rejäla handskar!


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255