Vid den här tiden på året ges många nya löften. Äta bättre och sundare, sluta grogga och börja jogga. I stället för att ta sig ett järn på krogen kanske någon tänker lyfta järn. Eller slå längre och rakare med järnklubban. Du som har valt att bo i Spanien har de bästa förutsättningarna till ett bättre liv. Av Ola Josefsson
Twitter: @JosefssonOla
Flera livsstilsmätningar den senaste tiden placerar Spanien i topp. Trots att det finns ett växande problem med fetma, övervikt och diabetes så lever spanjorerna både sundare och längre än många.
I slutet på 2017 berättade Svenska Magasinet om Francisco Núñez Olivera, 113, som är världens äldsta man. Han är spanjor och bosatt i regionen Extremadura. Francisco är den äldsta krigsveteranen i Spaniens historia. Han var med i kriget i Rifbergen i norra Marocko. I tidningsintervjuer beskrivs han som vital, glad och nöjd med livet. Han har perfekt blodtryck och inget problem med sockret. Han börjar dagen med muffins och yoghurt.
Den gamle mannen berättar att hans hemlighet med ett långt och friskt liv är hemodlade grönsaker och ett dagligt glas rött vin. Han har bara besökt sjukhus vid två tillfällen i sitt långa liv. Han bor i en liten by med namnet Bienvenida (Välkommen!) tillsammans med 3.500 andra. Han är en av 30 personer över 90 år.
Spanien har många hälsofördelar. Här frodas ännu den traditionella livsstilen med husmanskost och närodlade grönsaker. Och gärna ett glas vin till lunchen. Dessutom ligger Spanien i topp i världen när det kommer till flest antal aktiva minuter/dag. Spanien ligger etta med 27.9 minuter på andra plats Sverige med 27,1.
Spanien är också etta när det gäller länder som tar flest steg/dag med 9.023 följt av Schweiz (8.964), Hongkong (8.956) och Sverige (8.855). Siffrorna bygger på en ny global undersökning från Fitbit (en ledande leverantör och utvecklare inom aktivitetsarmband).
Samtidigt som födelsetalen faller i Spanien lever befolkningen allt längre och antalet äldre blir fler. 1981 hade Spanien 4,2 miljoner personer över 65 år. I juli 2015 hade den siffran enligt landets motsvarighet till statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística) ökat till 8,6 miljoner vilket är mer än en fördubbling. 2015 fanns det 443.000 personer i Spanien som var mellan 90 och 99 år. Går vi tillbaka till 1980-talet fanns det 70.322.
Det mest slående är hundraåringarna. 1981 fanns det 3.159 personer i Spanien som var 100 år eller mer. 2015 var den siffran 15.941 varav 77 procent var kvinnor. Flest hundraåringar hade Andalusien med 2.352.
Inte konstigt att en Svenska Magasinet-läsare för ett tag sedan skrev: En dos Andalusien varje år och jag är säker på att man förlänger livet!
Vi ska inte heller glömma bort att närvaron av äldre utlänningar som har sökt sig till Spanien har bidragit till ökningen. 20 av Spaniens cirka tusen utländska hundraåringar 2015 var svenskar visar uppgifter från INE.
Förbättrad hälsovård i Spanien pekas ut som ett av de bidragande skälen till att de äldre i Spanien blir allt fler. Bra hälsovård är viktigt i kombination med solljus, skönt klimat, nötter, fet fisk, bra ägg, närodlade grönsaker, en uppsjö av färska frukter året om, avokado, vin och olivolja.
Traditionell Medelhavskost och bättre möjlighet till fysisk aktivitet gör pensionärerna friskare, de upplever en bättre livskvalitet och det är få som känner sig ensamma. Det sociala livet har inga gränser.
För ett par år sedan citerade jag doktor José Antonio López Trigo i en text. Han menar att kusten är en privilegierad plats att leva på och ett av de främsta skälen är antalet soltimmar. Andra platser med brist på solljus har höga tal av kärlsjukdomar, mentala sjukdomar och självmord.
Nu är ett långt liv utan sjukdomar en utopi i vår gamla värld. Faktum är om vi räknar antalet friska år i en människas liv så hamnar Spanien också i topp. Det heter HALE-värdet (Health-Adjusted Life Expectancy) eller antal friska år under ett liv. 2013 konstaterade den brittiska läkartidningen The Lancet att Spanien var det hälsosammaste landet att leva i. Välvärdsländer som Australien, Kanada, Norge och Sverige kan bara stå och se på när befolkningen i Spanien har fler friska levnadsår, 70,9 år, jämfört med andra länder.
Och de åren när vi är sjuka vad har vi då? Jo världens åttonde bästa sjukvårdssystem. När The Lancet i maj 2017 presenterade sitt kvalitetsindex för sjukvård, HAQ (The Healthcare Access and Quality Index) som gäller 195 länder placerade sig Spanien på plats 8. Spanien fick 90 poäng av 100 vilket var bättre än Italien (89), Frankrike (88), Grekland (87), Tyskland (86), Storbritannien (85) och Portugal (85).
The Lancet konstaterar också att Spanien är världsledande inom organdonation med fler transplantationer per capita än något annat land i världen, och med den högsta livslängden i Europa.
Så detta med löften vid nyår. Det bästa löftet du kan ge dig själv om du nu inte har gjort det: Flytta till Spanien!